Lansare de carte la Caransebeș: Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș – necropolă a personalităților de seamă ale Banatului

Astăzi, 27 noiembrie, Sala de Festivități Episcop Elie Miron Cristea a Episcopiei Caransebeșului a găzduit lansarea cărții: Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș – necropolă a personalităților de seamă ale Banatului, Editura Episcopiei Caransebeșului, 2008.

Biserica Sf. Ioan Botezătorul, intrată în conștiința caransebeșenilor ca biserica Sfântul Ioan sau biserica din cimitir, se află situată în cimitirul vechi al orașului Caransebeș.

Cimitirul ce înconjoară biserica odihnește personalități de seamă pentru istoria orașului Caransebeș și pentru istoria întregului Banat. Aici își găsesc veșnica odihnă ierarhi, preoți și oameni dedicați Bisericii și Neamului, care prin viața și activitatea lor au fost creatori de fapte în istoria Banatului și a țării.

Episcopia Caransebeșului, la inițiativa și cu sprijinul Societății Femeilor Ortodoxe din Caransebeș au realizat un proiect intitulat: Oameni care au fost. Personalități ale Banatului Montan înmormântate în cimitirul Sf. Ioan din Caransebeș. Proiectul a cuprins refacerea mormintelor personalităților de seamă ale Banatului înhumate în cimitirul Sf. Ioan și tipărirea unei cărți despre viața și activitatea lor.

Cu ajutorul lui Dumnezeu, vede lumina tiparului un prim volum din lucrarea Biserica Nașterea Sfântului Ioan Botezătorul din Caransebeș – necropolă a personalităților de seamă ale Banatului. Volumul microbiografiază ierarhii caransebeșeni înmormântați în cimitirul bisericii Sfântul Ioan, dascălii de teologie ce au făcut cunoscută teologia caransebeșeană, preoții și protopopii cu activitate desăvârșită în slujba Bisericii, consilieri eparhiali, oameni de armată și alte personalități ale vieții bisericești, culturale și naționale ce s-au remarcat prin excepționala lor vocație.

Strădaniile pentru apariția acestei cărți au fost făcute de un colectiv de autori, iubitori ai Bisericii lui Hristos și cercetători ai istoriei neamului între care amintim pe Preasfințitul Părinte Lucian al Caransebeșului, preoți, autorități civile și reprezentanți ai societăților religioase din municipiul de pe Timiș și Sebeș.

În cadrul acestei manifestări dedicată Marii uniri din anul 1918, a avut loc și premierea elevei Acela Cristescu, câștigătoare a „Concursului național de creație literară „2008 – anul jubiliar al Sfintei Scripturi și al Sfintei Liturghii”.

Sursa: Episcopia Caransebeșului

Comentarii Facebook


Știri recente