Lansare de carte la Biserica „Sfântul Dumitru – Colentina”

Duminică seară, Biserica ‘Sfântul Dumitru – Colentina’ a fost gazda unei lansări de carte intitulată ‘Oastea română, oaste creștină, sfinți creștini ocrotitori spirituali ai oștirii române’, lucrare realizată de un colectiv de autori, respectiv general de brigadă (r) Florian Tucă, colonel (r) Gheorghe Cristache, pr. Nicolae Vasile, colonel (r) Eugen Siteanu și Petru Caraibot. Cinci oameni de bună credință și-au înfrățit gândurile și eforturile pentru a arăta cititorilor strânsa legătură dintre Armată și Biserică și pentru a prezenta ocrotitorii spirituali ai oștirii de la începuturi și până în prezent.

Lansarea a fost precedată de o rugăciune de mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru binefacerile Sale revărsate asupra autorilor, slujba fiind săvârșită de un sobor de preoți și diaconi, în prezența unui foarte mare număr de credincioși ai parohiei, dar și apropiați ai autorilor.

În lucrarea colectivă, autorii arată câteva adevăruri fundamentale, și anume că atât armata strămoșilor noștri geto-daci, cât și Armata Română au fost armate precreștine, respectiv creștine și că de la început Armata s-a înfrățit cu Biserica și au reprezentat dintotdeauna stâlpii de rezistență ai statalității românești. Cele două instituții au fost de la începuturi și au luptat pentru aceleași scopuri nobile, anume apărarea spațiului românesc, apărarea statalității, a cetățenilor și apărarea credinței străbune.

‘Am vrut să demonstrăm acest adevăr nu doar prin titlul și conținutul cărții, ci și prin cele două imagini de pe coperte. Pe una din ele este Sfântul Apostol Andrei, care este ocrotitor spiritual al României, pentru că el este cel care a propovăduit creștinismul la început în Dobrogea și apoi în spațiul românesc, și pe cealaltă este Sfântul Gheorghe, care este ocrotitor spiritual al întregii oștiri române. Noi am avut un mare voievod, Ștefan cel Mare și Sfânt, care avea pe steagul de luptă, care era și steagul țării, pe Sfântul Gheorghe. Iar această tradiție a fost continuată mai târziu și de Tudor Vladimirescu, care-l avea pe steagul său tot pe Sfântul Gheorghe’, a explicat unul dintre autori, generalul Florian Tucă.

Cartea are două părți, prima intitulându-se ‘Oastea română, oaste creștină’, în care autorii demonstrează pe baza adevărurilor istorice că armata țării a fost dintotdeauna una creștină, iar partea a doua se numește ‘Sfinți creștini care ocrotesc spiritual diferite unități ale Armatei Române’ și este axată pe prezentarea sfinților pe care oștirea română îi are ca ocrotitori spirituali. Autorii au descoperit 40 de sfinți ocrotitori a peste 400 de unități militare, cel mai des întâlniți fiind Sfântul Gheorghe, Sfântul Dumitru, Sfântul Vasile, Sfântul Ioan sau Sfântul Constantin cel Mare. Numai Sfântul Gheorghe este patronul spiritual a peste 100 de unități militare.

‘Sfântul Dumitru este patronul spiritual a peste 25 de unități militare și garnizoane. El este un exemplu pentru militari, dar și pentru creștinii de rând prin tăria credinței lui. L-am sărbătorit în această săptămână și ne-am bucurat de sărbătoare și am fost luminați de Bunul Dumnezeu să așezăm pe copertă și pe Sfântul Andrei, care a poposit în această perioadă în România. Această carte ne întărește sentimentul patriotic și mă bucur că avem în audiență tineri, copii și oameni mai în vârstă. Să ne cultivăm acest sentiment patriotic, să știm să ne apărăm țara, glia, să ne apărăm credința noastră strămoșească pentru că, printre altele, acestea ne învață și această carte’, a spus părintele Nicolae Vasile, autor al cărții și parohul Bisericii ‘Sfântul Dumitru – Colentina’, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Autorii și-au exprimat dorința să scoată pe viitor și o a doua ediție a lucrării.

‘Sper ca în scurt timp să scoatem ediția a doua într-un tiraj mai mare, care să satisfacă cerințele cadrelor militare, dar și ale întregului nostru popor’, a spus colonel Gheorghe Cristache.

Comentarii Facebook


Știri recente