Lamuriri privind construirea noii Catedrale patriarhale

Fericiti cei ce construiesc biserici, nu cei ce le demoleaza

1. Construirea viitoarei Catedrale patriarhale, numita si Catedrala Mantuirii Neamului, reprezinta, inainte de toate, o necesitate cultica, ca spatiu pentru activitatea liturgica a Bisericii. Actuala Catedrala patriarhala (cu o capacitate de aprox. 500 de persoane), de la a carei construire se implinesc anul acesta 350 de ani, este neincapatoare pentru numarul mare de credinciosi care in fiecare duminica participa la Sf. Liturghie, atat in interiorul, cat si in exteriorul acesteia. Cu atat mai mult, o noua Catedrala patriarhala mai incapatoare devine o necesitate stringenta cu prilejul marilor sarbatori religioase si momente solemne bisericesti, cu caracter national si international.

2. Construirea noii Catedrale patriarhale este o necesitate arhitecturala pentru o capitala europeana cu o populatie de peste doua milioane si jumatate de locuitori. Catedrala va fi un simbol al capitalei unei tari din Uniunea Europeana, Bucurestiul fiind la ora actuala singura capitala europeana fara o catedrala reprezentativa. Asadar, construirea viitoarei Catedrale patriarhale nu distoneaza cu traditia europeana, ci, dimpotriva, o confirma. De aceea, s-a creat si curentul de opinie: „O Catedrala pentru capitala!”

3. In ceea ce priveste finantarea construirii viitoarei Catedrale patriarhale, credinciosii romani ortodocsi, chiar daca in majoritate saraci, reprezinta principalii donatori, alaturi de Statul roman – care doreste sa ajute la construirea viitoarei Catedrale patriarhale tocmai pentru ca aproape 90 % dintre cei ce platesc impozite la bugetul de stat sunt de confesiune ortodoxa. De altfel, noua Lege a Cultelor stipuleaza faptul ca toate cultele religioase recunoscute, desi de drept privat, sunt de utilitate publica (art. 8, alin. 1). Ca atare, Biserica Ortodoxa Romana considera fireasca ajutorarea de catre stat si a altor culte religioase din Romania, asa cum de altfel se intampla in tara noastra in ultimii 18 ani (a se vedea, de exemplu, Anexa la Legea Bugetului de Stat pe 2007).

4. Atribuirea de catre Statul roman a terenului pentru construirea Catedralei patriarhale reprezinta, mai ales, o reparatie morala pentru cele cinci biserici demolate de catre dictatura comunista, in aceeasi zona.

5. Cat priveste dimensiunile si capacitatea noii Catedrale patriarhale, reamintim faptul ca in ziua sfintirii locului pe care aceasta urmeaza a fi construita, 29 noiembrie 2007, Preafericitul Parinte Patriarh Daniel a precizat faptul ca noua Catedrala patriarhala nu va imita constructiile imense din timpul dictaturii comuniste, ci, dimpotriva, ea va fi un corectiv al lor, in sensul unei volumetrii decente si armonioase, care sa evite orice stil gigantesc sau strivitor. De aceea, consideram iresponsabila folosirea in mass-media a unor expresii ca: „proiect megaloman”, „proiect faraonic”, „proiect paranoic de tip ceausist” etc., chiar inainte de a fi aparut proiectul noii Catedrale patriarhale din Bucuresti.

In acest context, informam opinia publica din tara si strainatate ca Patriarhia Romana are dreptul si datoria de a construi viitoarea Catedrala – ca fiind un obiectiv necesar – indiferent de complexele celor ce cauta sa demoleze ceva inca inainte de a fi construit, poate tocmai pentru ca sufera inca de sindromul comunist al programului de demolare a bisericilor din Capitala.

In acelasi timp, Patriarhia Romana multumeste tuturor celor ce pana acum au ajutat Biserica, precum si celor ce vor sprijini in continuare construirea viitoarei Catedrale patriarhale, rugand pe Preamilostivul Dumnezeu sa binecuvanteze pe cei ce iubesc frumusetea sufletului credincios si frumusetea bisericilor nascute si crescute din credinta si darnicie.

Noile conturi deschise la BCR – filiala sector 4 Bucuresti – pentru construirea Catedralei Mantuirii Neamului sunt:

RO53 RNCB 0075 0048 9503 0109 (LEI);

RO26 RNCB 0075 0048 9503 0110 (USD);

RO96 RNCB 0075 0048 9503 0111 (EURO).

Cu multumiri anticipate,

Biroul de Presa al Patriarhiei Romane

Comentarii Facebook


Știri recente