Lămuriri în legătură cu primele demersuri pentru construirea Așezământului Românesc de la Ierihon

Față de informațiile apărute recent în diferite publicații locale din Moldova referitoare la contribuția părintelui arhimandrit Ilarion Argatu la construirea Așezământului românesc de la Ierihon, pentru corecta informare a opiniei publice, precizăm:

1. Terenul inițial de 833 metri pătrați nu a fost cumpărat de părintele Arhimandrit Ilarion Argatu. În anul 1991, a avut loc o înțelegere personală între moștenitorul terenului, domnul Dumitru Samoilă, și părintele arhimandrit Ilarion Argatu care au împuternicit un avocat pentru continuarea demersurilor juridice. Din motive necunoscute, avocatul nu a finalizat demersurile pentru trecerea terenului în proprietatea părintelui Ilarion Argatu. După numirea în postul de Superior al Așezămintelor românești de la Ierusalim, Ierihon și Iordan, cu binecuvântarea Patriarhiei Române, părintele arhimandrit Ieronim Crețu a inițiat demersuri pentru lămurirea situației. Ulterior, Tribunalul din Ierihon, constatând vicii de procedură juridică, a hotărât că proprietarul de drept al terenului este domnul Dumitru Samoilă. După rezolvarea condițiilor procedurale, în anul 1996, cu acordul autorităților palestiniene și sprijinul Reprezentanței diplomatice a României în Palestina, domnul Dumitru Samoilă a donat legal terenul Patriarhiei Române.

2. În evidența donatorilor pentru construirea Așezământului românesc de la Ierihon reiese că părintele arhimandrit Ilarion Argatu a contribuit cu donații în valoare 33 000 de dolari la care, ulterior, s-a adăugat suma de 4 000 de dolari din partea părintelui Alexandru Argatu. De asemenea, familia părintelui Ilarion Argatu a mai donat pentru biserica Așezământului o Sfântă Evanghelie cu coperți din argint, cărți de cult, vase liturgice, un policandru din alamă, trei iconostase din lemn de tei și o serie de icoane praznicale. În plus, familia părintelui Argatu a contribuit financiar parțial la manopera catapetesmei bisericii Așezământului românesc.

3. În urma traducerii corecte a textului scrisorii în limba engleză adresată părintelui arhimandrit Ilarion Argatu de către Preasfințitul Părinte Secretar Timotei de Porphiropolis din 24 mai 1991, publicată de părintele Alexandru Argatu în cartea „Viața părintelui Ilarion Argatu, scrisă de mâna sa„, nu reiese că acesta a primit binecuvântarea scrisă a Patriarhului Diodor I pentru construirea Așezământului românesc de la Ierihon. De fapt, este vorba de mulțumiri și binecuvântări în general transmise părintelui Ilarion Argatu pentru veșmintele arhierești pe care el le-a oferit în dar patriarhului Ierusalimului.

Se știe că Patriarhul Diodor a dat binecuvântare verbală, deoarece una scrisă nu putea fi eliberată din cauza opoziției unor membri ai Sinodului, care nu înțelegeau că pelerinii nu sunt doar simpli turiști, ci ei vor să se roage împreună în limba maternă într-un cămin de pelerini.

Comentarii Facebook


Știri recente