Lamentații tardive și nejustificate privind noua Catedrală

După experiența și rezultatele neconcludente ale celor două concursuri de arhitectură organizate în anii 1999 și 2002 privind Catedrala Mântuirii Neamului, la care nu a fost pregătită o temă de proiectare care să exprime viziunea teologică și arhitecturală a Patriarhiei Române în calitate de beneficiar, la începutul anului 2008 au fost inițiate discuții preliminarii în legătură cu proiectul noii Catedrale patriarhale de pe Dealul Arsenalului din București.

Scopul acestui demers al Patriarhiei Române, la care au participat numeroși arhitecți din București și din țară care au proiectat după anul 1990 cel puțin o biserică de mari dimensiuni în mediul urban, a fost acela de a crea o dezbatere constructivă cu specialiștii în domeniu în vederea formulării și definitivării temei de proiectare a Catedralei Mântuirii Neamului. În acest sens, au mai fost consultați arhitectul șef al Capitalei, profesori de la Institutul de Arhitectură Ion Mincu și Facultatea de Construcții din București, precum și specialiști din cadrul Inspecției de Stat pentru Calitatea în Construcții. Astfel, Patriarhia Română a organizat trei simpozioane tematice consultative, intitulate Noua Catedrală Patriarhală – Catedrala Mântuirii Neamului: arhitectură, structură, utilitate cultuală și culturală (decembrie 2008, iunie 2009 și decembrie 2009), la care au fost invitați să participe arhitecți interesați, reprezentanți ai Uniunii Arhitecților din România și Ordinul Arhitecților din România – Filiala București, precum și factorii responsabili din Administrația de Stat Centrală și Locală. Unii au participat, alții nu. Cei absenți atunci se plâng acum.

Discuțiile purtate de Patriarhia Română cu specialiștii care au participat la cele trei simpozioane au fost interesante și rodnice, astfel că, după fiecare simpozion au fost reținute numeroase idei, propuneri și sugestii care au fost incluse în tema de proiectare ilustrată în două rânduri printr-o machetă tematică prezentată opiniei publice prin intermediul mass-media.

În acest context, considerăm incorectă poziția exprimată în ziua de 4 martie 2010 de Ordinul Arhitecților din România – Filiala București privind participarea arhitecților la elaborarea proiectului Catedralei.

Este surprinzătoare o astfel de atitudine din partea celor care, deși au fost invitați să participe la simpozioanele tematice, au declinat invitația, iar acum încearcă să acrediteze falsa impresie că arhitecții nu pot participa la proiectarea Catedralei Mântuirii Neamului. Cei ce nu au proiectat măcar o biserică nouă în mediul urban, tineri sau vârstnici, pot participa la proiectare ca asociați ai celorlalți care au construit biserici, fapt bine precizat în momentul lansării ofertei publice de proiectare (decembrie 2009).

Receptivitatea manifestată de către numeroși arhitecți și alți specialiști din București și din țară față de construirea Catedralei Mântuirii Neamului arată că opinia recentă exprimată de conducerea Ordinului Arhitecților din România – Filiala București nu are justificare reală, informează Biroul de presă al Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente