Lacasuri monahale inchinate Sf. Apostoli Petru si Pavel

Schitul nemtean Dumbravele isi serbeaza hramul

Constructia lacasului de cult din judetul Neamt este atribuita diaconului Teofan din satul Gura Vaii, citat in actul din anul 1774 sub denumirea de ‘Schitul Dumbravelile’. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ca ‘prima biserica, o bisericuta de lemn, a fost inaltata pe aceste locuri in urma cu 300 de ani. Cativa calugari vietuiau in mijlocul padurii de stejari care se intindea odinioara in aceste locuri. Dupa numele padurii, Padurea Dumbrava, a fost un timp botezata si mica asezare din zona. Inainte de anul 1990 exista aici, la Dumbravele, o biserica de lemn, o clopotnita si un corp de chilii. Acestea au fost ridicate in jurul anului 1900. In timpul regimului comunist, manastirea aceasta a functionat ca biserica de mir’. In anul 1993, vechea biserica a ars in urma unui incendiu, dupa care s-a amenajat un paraclis amenajat in turnul-clopotnita. Ulterior, s-a ridicat o noua biserica din zid, care a fost si pictata. ‘In primul rand, s-a construit o biserica noua, o biserica de zid, care a fost si pictata prin mana pictorilor Ciprian Istrate si ucenicii sai, iar aceasta biserica a fost sfintita in anul 2002 de catre IPS Mitropolit Daniel’, a concluzionat parintele Timotei Aioanei.

Manastirea ‘Corbii de Piatra’, judetul Arges, se afla in sarbatoare

Conform documentelor, Manastirea Corbii de Piatra a fost reinfiintata in 1512, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab. Din dorinta lui, al doilea hram al acestei manastiri domnesti este al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, a carui sarbatorire s-a perpetuat vreme de secole, chiar cand manastirea nu mai avea nici un vietuitor. Despre inceputurile vietii acestei manastirii ne-a vorbit parintele Ignatie Gorunescu, staretul acestui lacas: ‘Documentul de la 23 iunie 1512, prin care monahia Magdalina detinea mosia respectiva, reprezinta atestarea primei manastiri de calugarite de la noi din tara, un lucru foarte important din prisma istoriei monahale, pentru ca daca pana atunci femeile puteau sa mearga la manastire doar cele care erau de neam bun, adica boieroaicele sau sotiile de domni, cum ar fi mama lui Mihai Viteazul sau sotia lui Neagoe Basarab, de acum incolo si pentru femeile de rand cu vocatie monahala li se oferea posibilitatea sa urmeze calea manastirii’. Manastirea Corbii de Piatra este deosebita, in special prin pictura care dateaza din secolul al XIV-lea, dar si prin catapeteasma care dateaza din 1804, precum si prin structura sa unica in tara. ‘Este pictura care impodobeste peretii bisericutei, pictura care este datata catre sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. Initial, biserica, la constructia ei, a fost prevazuta cu doua sfinte altare si un singur naos, lucru unicat la noi in tara. Deci, se puteau sluji in aceeasi zi doua Sf. Liturghii. Se poate vedea astazi separatia prin zid a celor doua sfinte altare, se poate vedea sfanta masa a fiecarui sfant altar, la fel si proscomidiarul, si catapeteasma care despartea cele doua alatre de naosul bisericii’, ne-a marturisit parintele Ignatie Gorunescu. De asemenea, parintele Ignatie Gorunescu ne-a vorbit si despre modul in care se sarbatoreste hramul la Manastirea Corbii de Piatra: ‘In acest an am sarbatorit dupa o traditie pe care am gasit-o in documentul de acum 200 de ani, in sensul ca se spune ca aici se organiza o masa pentru 40 de oameni, mai putin avuti. Traditia aceasta am incercat sa o pastram si noi, in sensul ca am facut 40 de pachete destul de consistente care au fost daruite la 40 de oameni de aici din comuna. Apoi, am facut parastasul ctitoresc pentru Neagoe Basarab, unul din ctitorii principali ai acestui lacas de cult’.

Manastirea Pestera Ialomicioarei isi sarbatoreste astazi hramul

Intemeiata de catre Mihnea cel Rau in prima jumatate a secolului al XVI-lea, manastirea avea o biserica de lemn la intrarea in pestera. Manastirea a ars de multe ori si a fost reconstruita de-a lungul anilor 1819-1940. Detalii despre Manastirea Pestera Ialomicioarei ne-a oferit parintele staret Maxim Badoiu: ‘Viata monahala in acest loc a decurs neintrerupt de atunci, chiar daca vitregiile sortii au avut nefericita ocazie sa arda biserica de mai multe ori, calugarii au stiut sa-si refaca chiliile, biserica, si sa ramana in aceste locuri ca sa se poata ruga. Cat au putut, calugarii au incercat sa innoiasca si partea materiala, fiind nevoiti de multe ori, ultima oara in 1961 cand au trebuit sa paraseasca cu multa durere grota si sa se mute la un schit nou, unde era deja o biserica de lemn, si unde viata spirituala a mers mai departe’. Parintele Maxim Badoiu ne-a vorbit si despre activitatea desfasurata in aceasta manastire cu hramul ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’: ‘Calugarii sunt astazi in numar mic. Dorinta noastra este sa fim prezenti aici si atat cat putem sa ne rugam si sa deschidem o poarta catre cei care au nevoie de o primire calda in vremuri foarte reci, in special pe timp de iarna. La Schitul Cocora s-a construit un corp de chilii cu ajutorul arhiepiscopiei, iar acum lucram la o biserica din zid, pentru ca ne-am gandit ca in perioada de iarna sa ne retragem la Cocora unde este un pic mai calda atmosfera ca sa ne putem ruga in liniste’. De asemenea, parintele Maxim Badoiu, staretul manastirii, ne-a vorbit si despre programul liturgic prilejuit de ziua hramului: ‘An de an a fost si este o slujba arhiereasca. IPS Nifon, arhiepiscopul Targovistei, a fost prezent si am facut slujba Sf. Liturghii dedicata Sf. Apostoli, impreuna cu credinciosii care au venit in numar destul de mare pentru acest loc. A urmat o masa pentru credinciosi, dar am pregatit si unele pachete pentru credinciosii calatori pentru a putea pleca linistiti la casele lor’.

Comentarii Facebook


Știri recente