Lacasuri monahale in sarbatoare

Schitul Darvari din Bucuresti isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost ctitorit in anul 1834 de catre Mihail Darvari si sotia sa, Elena. Amanunte despre contextul istoric in care a fost inaltat acest schit din cadrul Arhiepiscopiei Bucurestilor ne-a oferit parintele Iftimie de la Schitul Darvari: ‘Schitul Darvari a fost infiintat de o familie de greci venita in tara noastra pe la anul 1600, pe nume Darvari, de unde si numele schitului. In anul 1834 a fost infiintata ca un mic paraclis de familie, dar pentru ca biserica trebuia ingrijita au chemat cateva calugarite sa locuiasca aici si sa ingrijeasca de acest lacas. Aceste calugarite au stat pana in anul 1864, cand sub domnia lui Alexandru Ioan Cuza a fost emisa legea secularizarii averilor manastiresti, prin care a fost inchis si acest Schit Darvari’. Intre anii 1869-1959, in Schitul Darvari au vietuit calugari prodromiti, fara insa ca acestia sa incheie vreun act cu ctitorii manastirii prin care sa dobandeasca vreun drept asupra schitului. ‘In anul 1869, cativa calugari athoniti au rugat pe membrii familiei Darvari sa le permita sederea in Schitul Darvari, in chiliile care ramasesera parasite, si acesti calugari au stat aici pana in 1959, cand s-au inchis iarasi foarte multe manastiri, printre care si Schitul Darvari. In anul 1996 a fost redeschis din nou cand a fost pus staret de catre PF Parinte Patriarh Teoctist parintele Ambrozie Meleaca. Insa, in anul 2000 parintele Ambrozie a fost ales episcop, iar staret a fost numit parintele Ghervasie Manzicu, care este si acum’, a concluzionat parintele Iftimie. Schitul Darvari mai are inca doua hramuri: ‘Invierea Sf. Lazar’ si ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil’.

Manastirea Crasna poarta hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’

Cele mai vechi marturii despre aceasta manastire dateaza de la mijlocul secolului al XVIII-lea. Biserica veche a manastirii a fost ctitorita in anul 1828 de catre boierul Constantin Dinu Parlogea. Dupa o perioada de mare inflorire, viata monahala a avut de suferit datorita secularizarii. In anul 1960 manastirea a fost desfiintata, iar in anul 1967 patriarhul Justinian Marina a redeschis sfantul lacas ca schit, apartinand Manastirii Sinaia. Din anul 1998, Manastirea Crasna are o noua biserica sfintita de catre PF Parinte Patriarh Teoctist.

Manastirea Faget din judetul Brasov isi sarbatoreste hramul

Nu se cunoaste data exacta cand a fost ridicat sfantul lacas, insa specialistii spun ca prima biserica a manastirii exista inainte de inceperea zidirii cetatii Fagarasului, adica secolul al X-lea. Manastirea a fost distrusa din ordinul Mariei Tereza si fost reinfiintata in anul 1993. Detalii despre istoria acestei manastiri din cadrul Arhiepiscopiei sibiului ne-a oferit maica Pantelimona: ‘Este singura manastire de maici din Tara Fagarasului si dateaza inainte de cetatea Fagarasului. Erau 188 de vietuitori, dintre care 30 de preoti. Din ordinul Mariei Tereza, generalul Bukov a ars toate manastirile din Tara Fagarasului. In 1993, IPS Serafim Joanta, care a deshis manastirea, a facut demersurile pentru redeschiderea ei. Este o manastire de maici. In anul 2000 s-a facut o biserica de lemn, un paraclis de vara si in prezent se lucreaza la inca o biserica mai mare, de 800 de locuri’.

Manastirea Hurez din judetul Valcea isi praznuieste ocrotitorii

Biserica este ctitoria Sf. Constantin Brancoveanu si a fost ridicata in anul 1697. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri din cadrul Episcopiei Ramnicului ne-au fost oferite de catre maica Ambrozia, ghidul manastirii: ‘Aceasta Manastire Hurez este prima ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, fiind construita intre 1690-1697. Fiind prima ctitorie a domnitorului Constantin Brancoveanu, el dorea ca manastirea sa fie necropola familiei, de aceea el si-a pregatit aici mormantul inca din timpul construirii bisericii. Aceasta manastire a fost de calugari pana la 1872’. Cum a fost sarbatorit hramul la Manastirea Hurez ne-a spus tot maica Ambrozia: ‘Programul liturgic a fost cel obisnuit, adica Privegherea, Acatistul, Ceasurile si Sf. Liturghie, insa anul acesta nu am avut Liturghie arhiereasca, dar noi ne-am pregatit asteptand multi credinciosi care au primit un mic pachetel’.

Schitul Dumbravioara isi serbeaza hramul

Situat intre Tg. Mures si Reghin, acest sfant lacas a fost infiintat in anul 1930, ctitor fiind patriarhul Miron Cristea. Mai multe detalii despre acest schit ne-a oferit parintele ieromonah Teodosie: ‘Schitul a fost infiintat de patriarhul Miron Cristea care, in 1930, era si regent al Romaniei si s-a gandit sa revigoreze aceasta parte de tara printr-o viata monahala, prin infiintarea acestui schit. Pe vremea aceea era poate singura asezare monahala din judetul Mures. N-a avut viata lunga, pentru ca in 1940 Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei si schitul a fost desfiintat in 1945, iar dupa aceea a revenit la viata, dar a fost din nou desfiintat de comunisti in 1952. S-a reactivat in 1993 prin grija parintelui Mihail Goia de la Manastirea Toplita si a obstii de acolo, iar acum functioneaza cu patru calugari’.

Comentarii Facebook


Știri recente