Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus isi sarbatoreste hramul

Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, manastirea este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest lacas sfant. Hramul Manastirii Brancoveanu este prilej de bucurie pentru multi credinciosi care vin aici in fiecare an sa se roage impreuna, mai ales ca astazi Sf. Liturghie a fost oficiata de catre IPS Laurentiu Streza, Mitropolitul Ardealului. Istoria Manastirii Brancoveanu incepe in secolul al XVII-lea cand satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor. Acesta, se spune ca a construit o bisericuta din lemn pe valea raului Sambata, probabil pentru calugarii sihastri de aici. Parintele staret Ilarion Urs ne-a spus ca ‘manastirea a fost ctitorita in anul 1696 de Sf. Constantin Brancoveanu pe locul unui vechi schit. La 1785 a fost distrusa, dar in 1926 a fost refacuta de catre mitropolitul Nicolae Balan care a facut biserica si chiliile la 800 de metri de biserica, iar viata calugareasca are inceput in 1939 cu trei parinti licentiati in teologie. In 1982, mitropolitul Antonie Plamadeala a refacut incinta si chiliile in jurul manastirii, unde a ridicat si un paraclis inchinat Sf. Brancoveni, amenajand o biblioteca care cuprinde peste 50.000 de volume, cea mai mare parte biblioteca personala a mitropolitului Antonie Plamadeala, dar si donatii de la diferiti profesori. De asemenea, mitropolitul Plamadeala a organizat si o academie unde sa se poata organiza manifestri si simpozioane, precum si o sala de conferinte cu 150 de locuri’.

Manastirea Nicula se afla in sarbatoare

Sute de mii de pelerini au participat astazi la Manastirea Nicula cu prilejul celui mai mare pelerinaj anual din Transilvania. Pelerinajul este prilejuit de hramul manastirii, care este sarbatorit in fiecare an, la 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Manastirea Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Transilvania si chiar din Romania, fiind atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. La inceput a aparut ca o sihastrie modesta, biserica de zid, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX- lea. Parintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, staretul Manastirii Nicula, ne-a spus ca ‘prima biserica atestata documentar dateaza din 1552. Se pare ca manastirea este cu mult mai veche. Pentru o perioada a fost si scoala pentru ingrijirea sufletelor si invatatura pruncilor, precum spun istoricii, data istorica avem 1659 si a devenit centru de spiritualitate si cultura prin icoana facatoare de minuni, pelerinaj si pictura pe sticla din 1699, an la care icoana Maicii Domnului de pe tampla altarului a plans pentru o perioada de o luna de zile’.

Sarbatoarea ‘Adormirea Maicii Domnului’ este si hramul Manastirii Bistrita din judetul Valcea

Aceasta manastire de maici a fost ridicata inainte de 1490 prin stradania familiei boierilor craiovesti. Asezarea monahala a fost distrusa in 1509 de Mihnea cel Rau, fiind mai apoi refacuta de catre Neagoe Basarab intre anii 1515-1519. Aceasta manastire este deosebit de importanta din punct de vedere cultural, prin aceea ca a gazduit prima tiparnita din Tarile Romanesti. Tot aici a mai existat si o legatorie de carti bisericesti. Despre cum se prezinta astazi asezamantul monahal ne-a vorbit maica Sebastiana Stoian, ghidul Manastirii Bistrita din judetul Valcea: ‘Manastirea a fost construita mai tarziu, intre anii 1846-1855, sfintirea bisericii avand loc la 15 august 1855, in prezenta mitropolitului Nifon al Tarii Romanesti. S-a mai pastrat o biserica mica, bolnita, datand din 1520, insa aceasta biserica impresioneaza prin pictura murala foarte frumoasa si de o mare valoare. Biserica actuala nu mai pastreaza nimic din arhitectura primei biserici, aceasta fiind modificata. Au fost adusi niste arhitecti austrieci care au dat manastirii un aspect impunator, incat nu mai seamana ca o biserica obisnuita de manastire, ci este o biserica care seamana mai mult cu o Catedrala. Pictura a fost realizata de Gheorghe Tatarascu, in stil realist’. Manastirea Bistrita adaposteste moastele Sf. Grigorie Decapolitul inca din 1497. Maica Sebastiana Stoian ne-a vorbit si despre aducerea moastele acestui sfant: ‘Dupa ce au ridicat aceasta manastire, boierii craiovesti au vrut ca aceasta sa aiba un sfant ocrotitor. Au aflat despre Sf. Grigorie Decapolitul ale carei sfinte moaste se aflau la Constantinopol. Barbu Craiovescu a calatorit la Constantinopol si a adus moastele Sf. Grigorie, care se afla acum in partea stanga a sfantului altar. Este o racla din argint aurit care a fost lucrata la Brasov, in 1656, si daruita de Constantin Serban, cel care a ridicat si Catedrala mitropolitana din Bucuresti’.

Manastirea Putna isi sarbatoreste hramul

Bucovinenii s-au adunat in numar mare la hram la Manastirea Putna, pentru a se ruga impreuna Maicii Domnului pentru ajutor si mijlocire catre Dumnezeu. Slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre IPS Pimen, arhiepiscop al Sucevei si Radautilor, inconjurat de un impresionant sobor de preoti si diaconi. Mai multe detalii despre slujba de la Putna ne-au fost oferite de catre arhim. Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna: ‘Soborul a fost condus de catre IPS Arhiepiscop Pimen al Sucevei si Radautilor, inconjurat de catre preoti si diaconi din Bucovina de Nord, din Basarabia, dar si de aici, care au venit cu multa dragoste ca sa aduca prinosul lor de recunostinta, de multumire si de lauda celei Preacurate care nu ne-a uitat si nu ne lasa pe noi. Soborul a fost de 51 de preoti si diaconi, si au liturghisit impreuna cu noi parintele staret si exarh al Arhiepiscopiei Iasilor, pr. Clement Halam de la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, apoi parintele de la Manastirea Bogdana, de la Manastirea Sihastria, de la Sihastria Neamtului, de la Sihastria Putnei, a fost parintele decan al Facultatii de Teologie din Iasi si parintele de la biserica studentilor din Bucuresti, Vasile Gavrila’.

Manastirea Hodos Bodrog isi cinsteste ocrotitoarea

Banatenii au mers azi in numar mare la Manastirea Hodos Bodrog ce are hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’. Aici au ridicat rugaciuni Maicii Preacurate invocand ajutorul ei in tot lucrul cel bun. Despre modul specific de a sarbatori praznicul Adormirii Maicii Domnului la Manastirea Hodos Bodrog, din judetul Arad, ne-a vorbit parintele arhim. Nestor Iovan, staretul manastirii: ‘Ceea ce este specific zonei si Manastirii Hodos-Bodrog este procesiunea ‘Drumul Crucii’ care a fost oficiata la ora 19.00, in ajunul praznicului, la care a participat si PS Episcop Timotei si un numar impresionant de preoti. A fost impresionant, credinciosii s-au simtit bine, participand aproape 10.000 de persoane, dintre care cateva au stat zi si noapte la slujba, fara sa doarma sau fara sa plece acasa’.

Manastirea Rohia din judetul Maramures praznuieste astazi hramul si 80 de ani de la sfintire

Anul acesta, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata de catre PS Justinian, episcop al Maramuresului si Satmarului, inconjurat de un sobor de preoti si diaconi. Manastirea Rohia a fost construita in 1923 si este cunoscuta mai ales pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, pentru muzeul de icoane pe sticla si lemn din secolele XVIII – XX si biblioteca cu peste 40.000 volume. Mai multe amanunte despre aceasta manastire ne-a oferit PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului: ‘A fost intemeiata in anul 1923 de catre pr. Nicolae Gherman. El a zidit manastirea aici, pe o stanca din mijlocul padurii din Tara Lapusului, la o altitudine de peste 350-400 de metri in mijlocul unor codri seculari, in memoria fiicei sale, cea de-a zecea copila pe care a avut-o, Ana. Ea a fost de la inceput manastire de calugari, a parcurs etape grele si dificile in viata ei, cea mai importanta perioada din viata manastirii fiind staretia PS Justinian, incepand cu 1941 si pana in 1973, cand manastirea a castigat un prestigiu deosebit asezandu-se pentru totdeauna in panteonul marilor manastiri si marilor ctitorii ale Bisericii Ortodoxe’.

Manastirea Humor din judetul Suceava isi sarbatoreste hramul

Biserica manastirii a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, mare logofat si membru al divanului Moldovei. Arhitectura monumentului sacru de la Humor prezinta un interes aparte deoarece aici apare, pentru prima data in constructia bisericilor din Moldova, pridvorul deschis si o incapere noua la etaj numita tainita, care se suprapune camerei mormintelor. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la stareta Manastirii Humor, maica Paraschiva Solohan: ‘Manastirea Humor a fost construita in anul 1530 de catre cel mai credincios sfetnic al voievodului Petru Rares. Numele ctitorului este Toader Bubuiog. A fost impodobita cu aceasta frumoasa fresca in stil bizantin, in anul 1535, fiind prima incercare de acest fel. A fost pictata de Toma Zugravu cu o echipa de specialisti. In pronaos este sinaxarul pentru lunile septembrie, octombrie si noiembrie. Spatiul alocat fiecarei zile este mult mai mare decat la celelalte manastiri, fiind prima din cele 5 manastiri pictate. Pictura este foarte frumoasa si se cunoaste mai bine decat in celelalte manastiri. A fost restaurata intre 1972-1974’. In biserica Manastirii Humor se afla patru icoane facatoare de minuni de o valoare inestimabila. Maica stareta Paraschiva Solohan ne-a oferit mai multe amanunte despre aceste icoane: ‘Cele patru icoane imparatesti din catapeteasma sunt facatoare de minuni. Le-am adus acasa anul trecut, dupa o perioada de 12 ani, ele fiind tinute la laboratorul de la Suceava spre restaurare, la Muzeul de Istorie. Le-am restaurat aici cu ajutorul lui Dumnezeu si cu mainile de aur ale restauratorilor’.

Manastirea Valea Neagra se afla in sarbatoare

Maicile din aceasta manastire a Episcopiei Buzaului si Vrancei au petrecut aceste zile in post aspru si rugaciune pentru a intampina cum se cuvine hramul manastirii, dar si multimea de credinciosi care vin in fiecare an la manastire pentru a se ruga impreuna Maicii Domnului in ziua praznuirii adormirii sale s-au pregatit din punct de vedere spiritual. Mai multe informatii am aflat de la maica Melania, stareta Manastirii Valea Neagra: ‘Pregatirea cea mai importanta a fost cea spirituala, prin post si rugaciune, spovedanie si impartasirea cu Sfintele Taine. Oamenii din zona au mare evlavie la icoana Maicii Domnului aflata in aceasta sfanta manastire, aceasta fiind o copie a icoanei Prodromita din Muntele Athos’. Manastirea Valea Neagra a fost infiintata in anul 1756 de niste calugari veniti de la Poiana Marului. Sfantul lacas a functionat ca manastire de calugari pana in anul 1950, cand a fost schimbat in manastire de maici. Maica Melania, stareta Manastirii Valea Neagra, ne-a spus ca ‘biserica manastirii a fost construita in 1756 de catre credinciosii din Vrancea, care aveau o veche dorinta de a zidi aproape o manastire. Viata de obste va fi organizata de catre calugarii isihasti de la Poiana Marului, de unde au adus si icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. Manastirea a fost de calugari pana in anul 1950, cand a fost transformata in manastire de maici, iar din 1960 pana in 1990 a fost desfiintata’.

Manastirea Baldana, judetul Dambovita, isi cinsteste ocrotitoarea

Ctitorita la 1831 de catre clucerul Hiotu si Gheorghe Popa, biserica manastirii a fost reparata in 1861si a functionat ca biserica de parohie de la sfarsitul secolului trecut. Din 1994, sfantul lacas a fost redat cinului monahal. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele staret Vincentiu Gruzea: ‘A functionat la 1835 ca manastire de maici pana la 1890. Din diferite motive, aceasta manastire a fost inchisa. In 1994 s-a hotarat activarea acestui schit cu hramul Adormirea Maicii Domnului, unde ne-am instalat circa 5 vietuitori, iar astazi am ajuns la ritmul manastirilor in care se fac tot felul de rugaciuni’.

Manastirea Stramba, judetul Salaj, se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost ridicat pe locul unei biserici care dateaza din anii 1470-1480. Dupa anul 1600, Manastirea Stramba a fost un centru de cultura romaneasca traditionala. Mai multe informatii despre aceasta manastire ne-au fost oferite de catre parintele staret Grighentie Otelea: ‘Manastirea Stramba, una din cele mai vechi din Ardeal, s-a infiintat in secolul al XV-lea, 1470. Ceea ce este mai reprezentativ pentru manastirea noastra e faptul ca e asezata pe un deal din partea stanga a vaii Stramba. Manastirea poarta hramul Adormirii Maicii Domnului’.

Comentarii Facebook


Știri recente