Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea ‘Sf. Ioan cel Nou’ din Suceava isi sarbatoreste hramul

Biserica manastirii a fost ctitorita in anul 1514, de catre Bogdan al IIl-ea, fiul Sf. Voievod Stefan cel Mare, avand menirea de a fi Catedrala mitropolitana. Spre deosebire de celelalte manastiri, asezamantul are o randuiala adecvata Catedralelor mitropolitane. Ea a fost terminata de Stefanita Voda, fiul lui Bogdan al III-lea, la 1522. La aceasta manastire se afla moastele Sf. Ioan cel Nou de la Suceava si tot la acest sfant lacas este pastrat si depozitul de carte veche romanerasca din judetul Suceava. De asemenea, biserica manastirii este renumita prin arhitectura, dar mai ales prin pictura ei. Biserica a fost impodobita cu pictura la 1534, in vremea lui Petru Rares, interioara si exterioara, insa pictura interioara este deja in patrimoniul UNESCO, concurand cu pictura de la Voronet, de la Sucevita, de la Moldovita, pastrand acelasi stil al ucenicilor pictorilor din Bizant.

Manastirea Plumbuita din Bucuresti se afla in sarbatoare

Sfantul lacas dateaza din anul 1559 si este o ctitorie a lui Petru cel Tanar. Parintele arhimandrit Visarion Marinescu, staretul Manastirii Plumbuita, ne-a spus ca ‘Manastirea Plumbuita este ctitoria lui Petru cel Tanar, fiul lui Mircea Ciobanu si doamnei Chiajna, prima datare documentara existand din 1559. A fost construita ca o cetate de aparare la intrarea in Bucuresti, in partea de est a orasului. Manastirea Plumbuita este importanta pentru faptul ca aici a functionat prima tipografie din Tara Romaneasca, unde s-a tiparit prima carte romaneasca in 1582. Se numeste Plumbuita pentru ca acoperisul bisericii si al cladirii chiliilor este facut din tabla de plumb, iar acum tabla a fost introdusa intr-o baie de plumb. Aici au functionat o perioada si atelierele Patriarhiei, ramanand importanta si pentru faptul ca in 1990, la Manastirea Plumbuita era prima spalatorie de clopote. Tot aici a functionat si un atelier de sculptura si un muzeu’. In cadrul Manastirii Plumbuita functioneaza si un asezamant medico-farmaceutic pentru credinciosii care au posibilitati financiare reduse, asezamant despre care ne-a vorbit tot parintele arhimandrit Visarion Marinescu: ‘In cadrul asezamantului medico-farmaceutic asiguram medicamente gratuit pentru cei care nu au posibilitatea sa si le procure, medicamentele fiind eliberate pe baza de reteta de la medicul de familie, incat acum avem 3-4000 de persoane pe an care beneficiaza de aceste medicamente’. De asemenea, parintele arhimandrit Visarion Marinescu ne-a mentionat si activitatile de amenajare si restaurare care se deruleaza in cadrul asezamantului monahal Plumbuita: ‘Acum se lucreaza la o noua cale de acces pentru intrarea in manastire, pe malul Lacului Plumbuita, facem documentatia pentru renovarea interioara a manastirii, pentru restaurarea salilor unde au functionat atelierele de sculptura. Reorganizam interiorul, recompatimentand salile, amenajam chiliile manastirii, ne ocupam de restaurarea palatului voievodal in vederea reorganizarii muzeului manastirii. Avem multe de facut, printre care si o noua biserica, deoarece cea veche este neicapatoare’.

Manastirea Maxineni, judetul Braila, isi cinsteste ocrotitorul spiritual

Manastirea a fost ctitorita de catre Matei Basarab in 1637, fiind ridicata pe locul unei biserici de nuiele. Intre 1916 – 1917, in regiunea manastirii s-au purtat aprige lupte, iar zidurile groase ale manastirii s-au prabusit. Apoi, a venit al doilea razboi mondial, cand manastirea ramane un loc pustiu, parasit de vietuitori. O prezentare a acestei manastiri ne-a fost facuta de catre PS Casian, episcop al Dunarii de Jos: ‘Manastirea Maxineni este o manastire a pacii si impacarii mereu dintre marii voievozi Matei Basarab al Tarii Romanesti si Vasile Lupu al Moldovei. Manastirea este un centru important de aparare prin credinta si este cea mai apropiata constructie a Tarii Romanesti. Ea s-a bucurat de daniile tuturor domnitorilor Tarii Romanesti, incepand cu Matei Basarab, Sf. Constantin Brancoveanu si pana la Al. Ioan Cuza. Ea a rezistat pana in 1917, cand a fost dinamitata, incat a ramas doar ruina’. De asemenea, PS Casian ne-a vorbit si despre realizarile de la Manastirea Maxineni, dupa reactivarea ei in anul 1990: ‘In 1990 am gasit-o in aceasta stare jalnica, iar de atunci s-au petrecut fapte ale invierii. Este o inviere a istoriei, este o inviere a credintei, este o inviere a traditiei. S-au randuit toate, calea de acces, s-au refacut chiliile manastirii si o biserica brancoveneasca noua, la care s-a inceput si pictura si care poarta numele Sf. Stefan cel Mare. Biserica veche este in refacere, iar acolo se vor aplica toate tehnologiile pentru a reda vechii biserici frumusetea din timpul lui Matei Basarab’.

Manastirea ‘Nasterea Sf. Ioan Botezatorul’ din judetul Vaslui isi sarbatoreste hramul

Biserica manastirii a fost ridicata incepand cu anul 2000, la cererea credinciosilor din zona. Mai multe detalii despre istoricul acestui sfant lacas si despre viata de obste am aflat de la maica stareta Antonia Chiriac: ‘Este situata la 30 km de orasul Vaslui. Ea a fost ridicata din dorinta credinciosilor localnici, fiind sfintita la 13 august 2000 de PS Ioachim, episcop al Husilor, in prezenta a numerosi credinciosi. Biserica manastirii a fost ridicata din lemn, in forma de corabie, cu pictura in tempera. In curtea manastirii mai sunt doua cladiri: un corp cu 22 chilii cu paraclis de iarna precum si cu un atelier de pictura, si un alt corp cu arhondaric si bucatarie. Obstea manastirii este formata din 13 maici si un preot slujitor’.

Manastirea ‘Sf. Ioan’ din judetul Harghita se afla in sarbatoare

Manastirea a fost intemeiata in anul 1998 cu binecuvantarea PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, la initiativa ieromonahului Gheorghe Avram, care ne-a vorbit despre istoricul acestui sfant lacas: ‘La sfarsitul lui august – inceputul lui septembrie 1988 am pus temelia unei casute, trei chilii, o sala de mese, bucataria, temelia bisericutei de lemn, precum si temelia unei staretii. In 25 octombrie 1998 a fost sfintit locul de manastire. In 1999 a fost sfintita bisericuta din lemn, iar in 2000 am pus temelia chiliilor care s-au construit si bisericii mari. Pana in prezent aproape am finalizat biserica mare si corpul de chili, unde avem si un paraclis in care se slujeste iarna’.

Manastirea Stanisoara din localitatea Calimanesti isi serbeaza hramul

Biserica actualei manastiri a fost zidita intre anii 1903 – 1908, ctitor fiind PS Episcop Gherasim Timus. De asemenea, complexul manastiresc Stanisoara, judetul Valcea, cuprinde si o biserica-paraclis, care are ca hram sarbatoarea Nasterii Sf. Ioan Botezatorul. Parintele Laurentiu Popa, staretul Manastirii Stanisoara, ne-a prezentat un scurt istoric al asezamantului: ‘Manastirea Stanisoara este cunoscuta in acte cam de pe la anul 1671, cand doi calugari sihastri de la Manastirea Cozia s-au retras in zonele acestea ale Nucetului, unde au format un schit. Pe la anul 1747, pe cand Manastirea Cozia era condusa de arhim. Ghenadie, si prin osardia unui boier, Gheorghe Culceru, de la Pitesti, au facut o biserica intitulata ‘biserica cea veche’ cu hramul ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe’. Aici au trait o serie de calugari si de sihastri care au dus o viata mai aspra, prin mai multa rugaciune si post. La 1903, episcopul Gherasim Timus de Arges a construit biserica aceasta din piatra cu hramul ‘Sf. Mare Mucenic Gheorghe, purtatorul de biruinta’. La 1917 a avut loc un incendiu care a distrus chiliile, iar la 1936 – 1940 se construiesc chilii si tot acum se ridica si paraclisul, a doua biserica, unde calugarii faceau slujbele in timpul iernii cu hramul ‘Nasterea Sf. Ioan Botezatorul’.

Comentarii Facebook


Știri recente