Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Cozia isi sarbatoreste hramul

Ridicat in secolul al XIV-lea, sfantul lacas are o importanta deosebita mai ales pentru remarcabila activitate bisericeasca si culturala desfasurata de-a lungul timpului. Parintele Vartolomeu Androni, staretul Manastirii Cozia si exarh al Episcopiei Ramnicului, ne-a facut o prezentare a acestui sfant lacas: ‘Una dintre marile ctitorii ai voievozilor romani ai Tarii Romanesti este Manastirea ‘Sf. Treime’. Pastreaza arhitectura originala, sculpturile din piatra la ferestre, precum si rozetele care o inconjoara, dar si picturi in pronaos. Ea a fost ridicata intre 20 mai 1386 – 1388, fiind ctitoria lui Mircea cel Batran care a organizat si a condus destinele poporului roman intre anii 1386 – 1418. Manastirea a fost inaltata pe locul numit ‘Nucet’, pe Olt, si i s-a spus si manastirea de la Nucet, fiind cladita intr-o regiune foarte prilenica pentru cresterea nucilor’. Sub raport artistic, Manastirea Cozia are o valoare inestimabila prin varietatea arhitecturii, a sculpturii in piatra sau lemn si a icoanelor pe lemn. De asemenea, la Manastirea Cozia s-au format importante personalitati bisericesti care au luptat pentru pastrarea si valorificarea valorilor crestine romanesti: ‘Pe langa faptul cultural, artistic si teologic, aici si-au desfasurat activitatea calugari carturari si cei care au contribuit la dezvoltarea culturii romanesti, cu totii contribuind in vremuri de pace sau in vremuri de mai putina pace la pregatirea poporului roman pentru a-si apara credinta si neamul. Au fost aici stareti de renume, dintre care unii au devenit episcopi, au devenit mitropoliti etc.’, ne-a mentionat parintele Vartolomeu Androni. Tot parintele Vartolomeu Androni ne-a vorbit si despre amenajarile care se fac in cadrul complexului monahal Cozia: ‘Am demolat o gospodarie anexa veche care nu mai era fireasca in curtea manastirii, incat am facut o gospodarie moderna si intentionam sa ridicam o cladire care sa fie de locuit pentru calugari, iar langa aceasta cladire inca o cladire va fi afierosita pelerinilor care viziteaza manastirea. Mai vrem sa ridicam o clopotnita, deoarece clopotnita pe care o avem este o improvizatie si umbreste frumusetea bisericutei-bolnita, apoi sa facem un arhondaric care sa fie corespunzator si pentru primirea oaspetilor straini’.

Manastirea Buciumeni se afla in sarbatoare

Manastirea Buciumeni, judetul Galati, isi sarbatoreste astazi hramul, in ziua inchinata Sfintei Treimi. Manastirea actuala dateaza din prima jumatate a secolului al XX-lea, insa s-a ridicat pe locul unui vechi locas de rugaciune construit in timpul domnitorului Alexandru cel Bun. Mai multe detalii privind istoricul acestei manastiri ne-au fost oferite de maica stavrofora Macrina Huma: ‘In vremea domnitorului Alexandru cel Bun, cateva maicute ridica o biserica din lemn cu hramul ‘Sf. Nicolae’. Pe la 1700, vechiul lacas de rugaciune este refacut, biserica fiind sfintita de episcopul Sava al Romanului. La 1750, biserica din lemn este demontata si transportata la noul infiintat Schit Buciumeni, insa, dupa 1300 de ani, biserica va lua din nou drumul pribegiei, fiind transportata in cimitirul Manastirii Bogdana. Schitul Bucuiumeni devine metoc al Episcopiei Romanului. Intre 1840 – 1844 se ridica biserica de caramida si clopotnita. In 1860 se desfiinteaza manastirea, iar maicile sunt trimise la manastirile Agapia si Varatec. Sub pastorirea marelui Melchisedec Stefanescu, episcop al Dunarii de Jos, manastirea isi capata din nou toate drepturile, iar dupa 1879 este refacuta si zugravita. Dupa 100 de ani de la secularizare, manastirea este desfiintata, devenind tabara de copii pe timpul verii. Dupa 1989, prin energica sustinere a PS Casian, manastirea isi recapata statutul de manastire de calugarite’.

Manastirea Breaza isi sarbatoreste hramul

Manastirea Breaza din comuna Suciu de Sus, judetul Maramures, cinsteste astazi Sfanta Treime, a carui hram il poarta. Manastirea, relativ noua, a fost infiintata din grija si cu osardia preotului ortodox Florea Muresan, si ea dateaza din anii 1954 – 1956. Despre inceputurile manastirii ne-a vorbit maica stareta, Antonia Tighenea: ‘Manastirea isi are fiinta in promisiunea facuta lui Dumnezeu de pr. Florea Muresan, in anul 1952, cand se afla in detentie la canal, si este construita ca jertfa de multumire pentru eliberarea sa din prima arestare. Primele lucrari de constructie au inceput in anul 1954 si s-au incheiat in anul 1957. Hramul a fost dat manastirii de catre PS Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, pe cand era staret la Manastirea Rohia’.

Comentarii Facebook


Știri recente