Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Bunea, judetul Dambovita, se afla in sarbatoare

Manastirea are ca hram sarbatoarea Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil, si a fost ctitorita la 1654, zugraveala datand din 1785. Parintele Zosima Vlase, staretul manastirii, ne-a spus ca ‘la 1654, in timpul lui Matei Basarab, a fost construita manastirea, care a constat intr-o bisericuta de tip nava, foarte mica, cu o singura turla si cu o anexa formata din 5-6 camere. Vitregiile vremii a facut ca de multe ori sa fie parasita si a functionat din punct de vedere monahal cu intermitente. Apoi, manastirea este renovata si pictata. La 1903, iar este parasita, fiind inchisa pana la 1976, cand este reparata si i se aduce personal monahal’.

Manastirea Arnota are ca hram sarbatoarea Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil

Ctitorita de catre Matei Basarab intre anii 1633-1634 pe temelia unei biserici mai vechi, aceasta manastire este cunoscuta prin pictura, arhitectura si sculptura sa, ca unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice si de arta religioasa din tara. Maica Ambrozia, stareta manastirii, ne-a spus ca ‘prima atestare documentara este la 1636, dar se presupune ca ea ar fi fost zidita chiar in primul an al domniei voievodului, cand o legenda spune ca era urmarit de turci pentru a fi decapitat. Ascuns in acest munte, alaturi de un arnaut devotat, care i-a propus sa schimbe hainele, incat turcii nu l-au recunoscut si au taiat capul arnautului, si astfel domnitorul a fost salvat. Drept recunostinta, a hotarat sa zideasca aceasta biserica, a acoperit lacul din acel munte si a zidit o biserica chiar aici in amintirea Sf. Arhangheli, pentru ca Sf. Arhangheli l-a ocrotit cu aripile lor’. Renovarea bisericii Manastirii Arnota s-a facut intre anii 1852-1856 de catre domnitorul Barbu Stirbei, care a daramat chiliile vechi din vremea lui Matei Basarab, deja ruinate, si ridica aici alte cladiri, dupa planul unor arhitecti straini. In anul 1934 s-au mai zidit unele chilii care exista si astazi, iar intre anii 1954-1958 a fost consolidat intregul asezamant monahal si s-au introdus instalatii de apa si incalzire. Si in prezent se fac diverse amenajari la acest sfant locas, despre care ne-a vorbit tot maica stareta Ambrozia: ‘Cea mai importanta este cladirea noului paraclis, care este zidita, insa nu este sfintita, nu este pictata, aceasta fiind urmatoarea etapa, din primavara, pe care dorim sa o realizam. Exista camere de cazare, chilii pentru maici cu bai asa cum cer standardele actuale’.

Manastirea Carnu, judetul Buzau, isi sarbatoreste hramul

Aceasta manastire se afla in Episcopia Buzaului si Vrancei, si dateaza de la jumatatea secolului al XVI-lea. Despre inceputurile acestui sfant lacas si despre importanta sa ne-a vorbit parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Carnu este asezata in zona deluroasa a Subcarpatilor de Curbura, aproape de cota 825 de mteri. Este una dintre cele mai vechi asezari monahale de pe Valea Buzaului. Manastirea se afla pe teritoriul satului Teghea, comuna Panatau, judetul Buzau. Aceasta manastire a fost o adevarata vatra de sihastrie in acest tinut al Buzaului. Pe locul ei a existat o sihastrie care a dainuit pana in veacul al XVI-lea, cand a fost ctitorit aici un schit de lemn avand hramul Sf. Arhangheli’. De asemenea, parintele Paisie Fantaziu ne-a prezentat pe scurt si evolutia Manastirii Carnu: ‘Stingerea pe linie directa masculina a familiei ctitorilor a dus la ocuparea mosiei si a schitului insusi de catre unele familii boieresti. In secolul al XVIII-lea, Schitul Carnu a intrat in grija marelui staret de la Manastirea Poiana Marului, Sf. Cuvios Vasile, iar aici a vietuit un timp tanarul rasofor Platon, cel care avea sa fie Sf. Cuvios Paisie Velicicovschi de la Manastirea Neamt. In 1864, schitul este desfiintat, dupa ce cu 42 de ani inainte se realizeaza ultima refacere in intregime a bisericii Schitului Carnu. Din 1864 incepe o lunga perioada de ruina care dureaza pana in 1991 cand, PS Epifanie reactiveaza Schitul Carnu ca manastire de calugari. In 2003, Carnu devine manastire de calugarite si in prezent este una dintre cele mai infloritoare manastiri din Eparhia Buzaului si Vrancei’.

Manastirea Barbu din Episcopia Buzaului si Vrancei poarta hramul Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil

Biserica manastirii este monument istoric si dateaza din secolul al XVII-lea, dupa cum ne-a spus parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Barbu se afla la 3 km de municipiul Buzau. Pe locul unei sihastrii mai vechi, in anii 1664-1668, marele capitan de Dorobandi Barbu Badeanu a ctitorit biserica Schitului Barbu care dainuie si astazi. A fost initial schit de calugari. In 1864 a fost desfiintat si a devenit biserica de mir, insa in 1871, episcopul Dionisie Romano al Buzaului, fost calugar si staret al Manastirii Neamt, reinfiinteaza Schitul Barbu ca asezamant monahal de calugarite, situatie care dureaza pana in 1959, cand manastirea este iar desfiintata si devine filiala a parohiei Visau. In 1990 este reorganizata ca manastire de calugarite din initiativa PS Epifanie, urmand o perioada prospera in timpul staretiei maicii Eftimia Munteanu. In anul 1996 s-a sfintit paraclisul Izvorul Tamaduirii, si tot la aceasta manastire mai dainuie din secolul al XVII-lea vechea staretie, o cladire masiva din piatra, monument istoric, ca si manastirea’.

Manastirea Dalhauti se afla in sarbatoare

Aceasta asezare monahala dateaza din secolul al XVII-lea si pastreaza in biserica sa o icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, dupa cum ne-a spus parintele Paisie Fantaziu, exarhul manastirilor din Episcopia Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Dalhauti este situata in comuna Carligele, judetul Vrancea, si istoria ei este legata de istoria unei icoane vechi si facatoare de minuni a Maicii Domnului. Se vorbeste de aducerea ei aici, cand in acest loc exista o mica sihastrie, de catre un fost cioban numit Dalhausi, de unde si numele manastirii. Biserica dateaza din secolul al XVII-lea, si anume din anul 1625. Ea a fost in intregime refacuta tot din lemn, in 1910, de catre staretul Schitului Dalhauti, arhim. Dionisie, si este in picioare si astazi. Aici s-a aflat si se afla inca icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului. In secolul al XVIII-lea a vietuit aici timp de 20 de ani vestitul staret Sf. Cuvios Vasile care s-a stabilit apoi la Manastirea Poiana Marului, dupa ce a facut din Manastirea Dalhauti o adevarata vatra de sihastrie romaneasca si de duhovnicie’.

Manastirea Clocociov, din apropierea orasului Slatina, isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas este ctitorie a voievodului Mihai Viteazul, si dateaza din anul 1595. In anul 1982, in incinta manastirii au fost infiintate un muzeu si un depozit de carte veche romaneasca. Mai multe detalii despre aceasta manastire ne-a oferit maica Irina, ghidul Manastirii Clocociov: ‘Manastirea se afla in partea de sud a orasului Slatina. Prima atestare documentara dateaza din timpul lui Neagoe Basarab, in anii 1512-1521. Se pare ca era vorba de o biserica din lemn care se distruge, si pe locul acelei biserici Mihai Viteazul zideste din temelii aceasta manastire la 1594. Al doilea ctitor al manastirii este nepotul lui Matei Basarab care se ocupa de consolidarea acestei manastiri, in urma cutremurului din 1628. In perioada primului razboi mondial a fost devastata si parasita, insa se deschide dupa 1927, iar pana in anul 1942 a fost de calugari, dupa care a fost de maici. Cele mai ample lucrari de restaurare au avut loc in perioada anilor 1976-1982, cand un grup de cinci maicute si parintele Coman Visarion au venit de la Manastirea Sucevita. Pictura a fost realizata in fresca, in anul 1645, fiind restaurata in perioada anilor 1981-1985 de catre pictorul Paul Radulescu din Bucuresti’.

Schitul Dumbravioara, judetul Harghita, isi cinsteste ocrotitorii

Situat intre Tg. Mures si Reghin, acest sfant locas a fost infiintat in anul 1930, ctitor fiind patriarhul Miron Cristea, dupa cum ne-a mentionat ierom. Teodosie: ‘Schitul a fost infiintat de patriarhul Miron Cristea care, in 1930, era si regent al Romaniei, incat s-a gandit sa revigoreze aceasta parte de tara printr-o viata monahala, prin infiintarea acestui schit. Pe vremea aceea era singura asezare monahala din judetul Mures actual. N-a avut viata lunga atunci, pentru ca in 1940 Ardealul de Nord a fost cedat Ungariei, schitul fiind desfiintat pana in 1945, iar dupa aceea a revenit la viata, dar a fost din nou desfiintat de comunisti in 1952, si s-a reactivat in 1993 prin grija parintelui Mihail Goia de la Manastirea Toplita, iar acum functioneaza cu patru calugari. Facem programul liturgic pe care ni-l putem permite noi, adica Vecernia, Utrenia si Liturghie de trei ori pe saptamana’.

Manastirea Sapanta-Peri, judetul Maramures, isi sarbatoreste hramul

Biserica manastirii, de 75 de metri, este cea mai inalta structura de lemn din Europa si cea mai inalta biserica de lemn din lume. Acest sfant lacas, care se afla inca in constructie, a fost ridicat incepand cu anul 1996, in 2003 fiind oficiata slujba de sfintire. Maica Agnia Ciuban, stareta manastirii, ne-a spus ca ‘in anul 1991 s-a facut sfintirea locului in poienita din mijlocul acestei paduri seculare, unde urma sa fie ridicata biserica manastirii, locul respectiv fiind proprietatea Bisericii, iar in 1996 au inceput lucrarile propriu-zise de sapare a locului pentru fundatie. Inca de cand se lucra la fundatia bisericii, PS Justinian Chira, episcopul Maramuresului si Satmarului, a venit la fata locului sa vada cum se desfasoara lucrarile. Un alt eveniment a fost oficierea primei Liturghii cu ocazia sfintirii bisericii Manastirii Sapanta de catre PS Iustin Sigheteanul’. Actuala manastire, aflata pe malul stang al Tisei, a fost construita in memoria fostei Manastiri Perii Maramuresului, aflata pe celalalt mal al Tisei si desfiintata in anul 1703. Maica Agnia Ciuban ne-a vorbit despre contextul desfiintarii Manastirii Perii Maramuresului: ‘Manastirea a fost construita in memoria Manastirii Perii Maramuresului care era situata pe malul drept al Tisei, la o distanta mica de comuna Sapanta. A fost construita pe mosia Dragosestilor pe la inceputul secolului al XIV-lea, si avea hramul Sf. Arhanghel Mihail, Dragos Voda avand un rol hotarator in construirea acestei manastiri. Apoi, manastirea a fost inzestrata cu cele necesare, pentru ca apoi manastirea sa fie ridicata la rangul de stavropighie patriarhala de Constantinopol, cu drept de jurisdictie asupra bisericilor din Maramures si din alte sapte tinututi. De asemenea, Manastirea Peri a fost sediu al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului, precum si centru de spiritualitate romaneasca. In urma uniatiei, episcopii si calugarii au fost alungati din manastire, iar in 1703 manastirea a fost desfiintata si distrusa’.

Manastirea Rosia, judetul Arad, se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost infiintat in 1994 la initiativa PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la parintele Vasile Pop, consilier cultural al acestei eparhii: ‘Manastirea a luat fiinta dupa anul 1990 la initiativa PS Timotei, intr-o localitate cu acelasi nume, Rosia, un sat depopulat, unde biserica parohiala se pastra in conditii foarte bune si unde era si o casa parohiala incapatoare, iar noi am transformat acestea in manastire’.

Manastirea ‘Sf. Arhangheli Mihail si Gavriil din Ghelari, judetul Hunedoara, isi sarbatoreste hramul

Acest asezamant monahal este recent infiintat la intiativa PS Timotei, episcopul Aradului, Ienopolei si Halmagiului, dupa cum ne-a spus parintele Vasile Pop, consilier cultural al acestei eparhii: ‘La Ghelari, exista o biserica monumentala, ctitorita de parintele Nerva care a fost ani multi parohul localitatii, iar aceasta biserica are langa ea o biserica monument istoric si mai multe anexe, iar PS Timotei a gandit transformarea acestui complex in manastire, la inceput schit, si aducerea acolo a catorva maicute de la Manastirea Prislop. Aici se desfasoara activitati sociale, este un dispensar si o farmacie’.

Comentarii Facebook


Știri recente

Moaștele Sfântului Ioan Botezătorul ajung la Urziceni

Credincioșii din Urziceni pot aduce cinstire moaștelor Sfântului Ioan Botezătorul în Catedrala „Sfinții Împărați Constantin și Elena”, la finalul acestei săptămâni. Sfintele moaște ajung joi după-amiază, la ora 15.30. „Preoți, credincioși și copii purtând flori…