Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Fagetel, judetul Harghita, isi serbeaza hramul

Biserica manastirii a fost ridicata in 1936 si sfintita de catre mitropolitul Nicolae al Ardealului. Mai multe amanunte despre istoricul acestei manastiri ne-a oferit parintele staret Andrei Moldovan: ‘Manastirea Fagetel este ctitoria unei credincioase pe nume Rozalia, ctitorita in anul 1901. In anul 1936, un grup de calugari, dimpreuna cu primul staret al manastirii, Dionisie Sova, a venit la Manastirea Bogdana-Bacau si a intemeiat un mic schit calugaresc. Biserica a fost sfintita la data de 26 mai 1936 de catre mitropolitul Nicolae al Ardealului. Ea a functionat ca schit calugaresc pana in anul 1940. O data cu cedarea Ardealului de nord, 1940-1945, manastirea a ramas pustie, calugarii s-au intors de la Manastirea Damitani in Manastirea Bogdana. In 1945 a revenit parintele staret Dionisie si a functionat ca schit calugaresc pana in anul 1951, pana la moartea parintelui. Din 1951 si pana in anul 1995, manastirea a intrat sub obladuirea parohiei Fagetel. In 1995, o data cu Episcopia Covasnei si Harghitei, PS Ioan Selejan a transferat un grup de trei calugari de la Manastirea Toplita si a intemeiat Manastirea Fagetel’. Parintele staret Andrei Moldovan ne-a spus si cum a fost sarbatorit hramul Manastirii Fagetel: ‘Sute de credinciosi au venit inca de aseara, din mai multe judete ale tarii, cand a fost oficiata o slujba religioasa de PS Ioan, episcopul Covasnei si Harghitei, iar astazi Sf. Liturghie a fost prezidata PS Ioachim Bacauanul, episcopul Romanului, impreuna cu un sobor de 30 de preoti. PS Ioan Selejan a spus ca Manastirea Fagetel este un punct de intalnire si un izvor din care isi potolesc setea duhovniceasca credinciosii romani de pe Valea Ghimesului si a Trotusului, ea fiind martora la multe evenimente istorice’.

Manastirea Bic, judetul Salaj, se afla in sarbatoare

Sfantul lacas a fost ridicat in anul 1994 cu binecuvantarea PS Ioan, episcopul Oradei, Bihorului si Salajului. Mai multe amanunte despre aceasta manastire ne-a oferit maica Marina, stareta Manastirii Bic: ‘Manastirea Bic este de putina vreme, dar are o istorie lunga si grea, aceasta deoarece tot ce s-a facut aici s-a facut cu multa jertfa. A luat fiinta in august 1994. Pe acest loc, in zona Simleul-Silvaniei s-a batut toaca si s-a tras clopotele cu pelerini si credinciosi insotiti de PS Dr. Ioan Mihaltan, episcopul Oradei, care a dat binecuvantare pentru a se infiinta aceasta manastire, avand aprobarea Sf. Sinod, iar initiativa a fost a crestinilor, a preotilor si a mea, pentru ca sunt de aici din Salaj si iata ca Dumnezeu a randuit acest lucru’. In luna august, Manastirea Bic din judetul Salaj sarbatoreste doua dintre hramuri, si anume ‘Adormirea Maicii Domnului’ si ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’. Cum sunt marcate cele doua sarbatori ale Manastirii Bic ne-a spus tot maica stareta Marina: ‘Cand s-a deschis manastirea, la 29 august, deoarece ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’ era hramul bisericii din sat, pentru ca nu aveam biserica, nu aveam manastirea si asa a ramas hramul oficial al manastirii, iar hramul propriu-zis al manastirii, aici in Poiana, este ‘Sf. Treime’ si biserica de lemn-monument istoric are hramul ‘Adormirea Maicii Domnului’. In luna august, avem doua hramuri si ele sunt impodobite cu un sobor de preoti si cu episcopul Oradei, care este in mijlocul nostru, dar si cu sute de crestini care vin cu drag la aceasta sfanta manastire in procesiune’.

Hram aniversar la Manastirea Cotmeana, judetul Arges

Manastirea Cotmeana din judetul Arges are al doilea hram sarbatoarea Taierii Capului Sf. Ioan Botezatorul. Alaturi de hram, Manastirea Cotmeana sarbatoreste astazi si implinirea a 17 ani de la redeschiderea lacasului. Parintele Ioasaf Boiciuc, staretul manastirii, ne-a oferit mai multe detalii in acest sens: ‘Sarbatorim 17 ani de la redeschiderea manastirii. Este un hram aniversar, datorita faptului ca manastirea a fost inchisa 48 de ani, iar pe 29 august 1990 a fost prima liturghie arhiereasca facuta de episcopul Calinic al Argesului si Muscelului si instalarea staretului Ioasaf ca gospodar al Manastirii Cotmeana. S-au facut multe lucruri frumoase’. Monument de sinteza reprezentativ pentru asimilarea si dezvoltarea arhitecturii muntenesti din secolul al XIV-lea, Manastirea Cotmeana dateaza din anul 1386. Lacasul a fost ridicat pe locul unei constructii mai vechi, fiind prima ctitorie a domnitorului Mircea cel Batran. Parintele staret Ioasaf Boiciuc ne spus ca ‘Manastirea Cotmeana dainuie din 1386 si implineste anul acesta 620 de ani, biserica ei fiind ctitorita de Mircea cel Batran, aceasta fiind si prima sa ctitorie. In 1711, Sfintii Martiri Brancoveni trec la Cotmeana si adauga un pronaos imens, restaureaza pictura manastirii si infiinteaza o scoala de cantareti si una de pictura. In 2003 am scos monografia Manastirii Cotmeana si am gasit hrisoave care atesta ca Manastirea Cotmeana este mult mai veche, si anume din 1292, insa Manastirea Cotmeana ar fi din 1150’.

Manastirea Cornetu, judetul Valcea, isi cinsteste ocrotitorul

Sfantul lacas a fost ridicat in 1666 de catre vornicul Mares Bajescu. Ultima restaurare a acestui monument istoric s-a facut in 1960. Mai multe amanunte despre istoricul Manastirii Cornetu ne-a oferit parintele staret Mina Stan: ‘Schitul Cornetu dateaza din anul 1666. Ctitorul acestui schit este Mares Vojescu. Acesta a fost Ban al Craiovei si judecatorul Curtii Domnesti, a fost prim-ministru in timpul lui Radu Leon, care era domnitor al Tarii Romanesti, la 1664-1669. Ctitorul a facut acest schit in amintirea familiei si pentru consolidarea credintei acestor meleaguri, Tara Lovistei, care era un punct strategic in Transilvania, aflata sub stapanirea austro-ungara. Biserica, in cei 399 de ani, nu a suferit nici o modificare, asa cum a fost construita, asa a ramas, fiind construita din piatra, caramida si var, ceea ce a facut sa reziste, zidurile sunt foarte groase, 1,20 metri grosime. In timpul domniilor fanariote, schitul a fost inchinat Muntelui Athos, fiind adusi calugari greci, care au stat pana la Unirea Principatelor, din 1859. Dupa aceea, a fost luat in primire de o societate din Bucuresti, care l-au administrat pana in 1948’.

Schitul ‘Sf. Ioan’ din judetul Vrancea are ca hram ‘Taierea Capului Sf. Ioan Botezatorul’

Sfantul lacas a fost ridicat in primele decenii ale secolului al XIX-lea, ctitor fiind ieroschimonahul Dimitrie, egumenul Schitului Brazi din acele vremuri. Parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei, ne-a spus ca ‘egumenul Schitului Brazi, din vremea aceea, a ridicat aici, la 1 km spre nord de Schitul Brazi, o biserica cu hramul ‘Sf. Ioan’, intemeind astfel schitul de maici ‘Sf. Ioan’. In anul 1934 a inceput construirea unei noi biserici, terminata in 1935, avand ca ctitor pe preotul Teodor Antohi de la Biserica ‘Sf. Nicolae’ Selari din Bucuresti. Cele doua biserici ale Schitului ‘Sf. Ioan’ au dainuit pana la marele cutremur din 1940, care le-a distrus pe amandoua. Dupa 1990, cand schitul s-a reinfiintat, cele cateva maici si surori din obstea de la Manastirea Brazi, randuita acolo de catre PS Epifanie, au ridicat o biserica cu hramul ‘Sf. Ioan Botezatorul’.

Comentarii Facebook


Știri recente