Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Tiganesti, judetul Ilfov, isi sarbatoreste hramul

Manastirea Tiganesti, judetul Ilfov, isi sarbatoreste astazi hramul, prilejuit de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Manastirea dateaza din secolul al XVII-lea, biserica fiind ridicata in anul 1812. Reperele istorice ale acestei manastiri ne-au fost oferite de catre maica Hrisantia: ‘Manastirea noastra este din secolul al XVII-lea, este ridicat pe locul unde a fost codrul Vlasiei, la inceput manastire de calugari, cu o bisericuta de lemn si cu cateva chilii din lemn. Biserica a fost transferata, pastrand de la ea icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului din secolul al XVII-lea. Actuala biserica este ridicata in anul 1812 de catre banul Radu Golescu si staretul Manastirii Caldarusani, Dosoftei. La aceasta manastire se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului asezata la loc de cinste in fata sfantului altar’. Cu prilejul hramului, slujba Sfintei Liturghii a fost oficiata astazi de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei si Loctiitor de Patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane.

Manastirea Brancoveanu de la Sambata de Sus se afla in sarbatoare

Aflata pe valea raului Sambata, la poalele Muntilor Fagaras, manastirea este renumita ca loc de reculegere, mangaiere si intarire sufleteasca pentru credinciosii si vizitatorii ce se roaga ori poposesc in acest lacas sfant. Hramul Manastirii Brancoveanu este prilej de bucurie pentru multi credinciosi care vin aici in fiecare an sa se roage impreuna. Istoria Manastirii Brancoveanu incepe in secolul al XVII-lea cand satul si mosia din Sambata de Sus au intrat in stapanirea lui Preda Brancoveanu, boier de loc din sudul Carpatilor. Acesta, se spune ca a construit o bisericuta din lemn pe valea raului Sambata, probabil pentru calugarii sihastri de aici. Parintele staret Ilarion Urs ne-a spus ca ‘manastirea a fost ctitorita in anul 1696 de Sf. Constantin Brancoveanu pe locul unui vechi schit. La 1785 a fost distrusa, dar in 1926 a fost refacuta de catre mitropolitul Nicolae Balan care a facut biserica si chiliile la 800 de metri de biserica, iar viata calugareasca are inceput in 1939 cu trei parinti licentiati in teologie. In 1982, mitropolitul Antonie Plamadeala a refacut incinta si chiliile in jurul manastirii, unde a ridicat si un paraclis inchinat Sf. Brancoveni, amenajand o biblioteca care cuprinde peste 50.000 de volume, cea mai mare parte biblioteca personala a mitropolitului Antonie Plamadeala, dar si donatii de la diferiti profesori. De asemenea, mitropolitul Plamadeala a organizat si o academie unde sa se poata organiza manifestri si simpozioane, precum si o sala de conferinte cu 150 de locuri’.

Manastirea Nicula isi serbeaza hramul

Sute de mii de pelerini au participat astazi la Manastirea Nicula cu prilejul celui mai mare pelerinaj anual din Transilvania. Pelerinajul este prilejuit de hramul manastirii, care este sarbatorit in fiecare an, la 15 august, de sarbatoarea Adormirii Maicii Domnului. Manastirea Nicula este unul dintre cele mai vechi asezaminte monahale din Transilvania si chiar din Romania, fiind atestata documentar inca din secolul al XVI-lea. La inceput a aparut ca o sihastrie modesta, biserica de zid, fiind ridicata in a doua jumatate a secolului al XIX- lea. Parintele arhimandrit Dumitru Cobzaru, staretul Manastirii Nicula, ne-a spus ca ‘prima biserica atestata documentar dateaza din 1552. Se pare ca manastirea este cu mult mai veche. Pentru o perioada a fost si scoala pentru ingrijirea sufletelor si invatatura pruncilor, precum spun istoricii, data istorica avem 1659 si a devenit centru de spiritualitate si cultura prin icoana facatoare de minuni, pelerinaj si pictura pe sticla din 1699, an la care icoana Maicii Domnului de pe tampla altarului a plans pentru o perioada de o luna de zile’.

Manastirea Tismana isi cinsteste ocrotitoarea

Intemeiata la sfarsitul secolului al XIV-lea de calugarul Nicodim, biserica Manastirii Tismana s-a ruinat la sfarsitul secolului al XV-lea. In locul ei, Radu cel Mare ridica unul din monumentele de seama ale arhitecturii muntenesti de la inceputul secolului al XVI-lea. Manastirea Tismana mai pastreaza astazi din bogatul tezaur pe care l-a detinut odata cea mai veche piesa de argintarie cunoscuta in Tara Romaneasca – cadelnita de la Tismana, datata la sfarsitul secolului al XIV-lea, inceputul secolului al XV-lea si ‘Tetraevanghelul lui Nicodim’, cel mai vechi manuscris, datat in 1405 – 1406.

Manastirea Putna isi sarbatoreste hramul

In marea zi a praznuirii Adormirii Maicii Domnului, Manastirea Putna isi sarbatoreste hramul. Conform traditiei, Manastirea Putna a fost vatra de sihastrie cu mult inainte de a fi construita aici o manastire. Potrivit datelor transmise de catre cronicarii moldoveni, zidirea Manastirii Putna a inceput in anul 1466, ctitor fiind Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant. De-a lungul timpului, Manastirea Putna a fost un important centru cultural, aici functionand scoli de copisti, precum si scoli in care se pregateau cronicarii si clericii moldoveni. De asemenea, la Manastirea Putna se afla icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, icoana care, an de an, la 15 august aduna zeci de mii de credinciosi, care vin si se roaga Fecioarei Maria.

Manastirea Hodos Bodrog isi sarbatoreste hramul

Manastirea Hodos-Bodrog din Episcopia Aradului, Ienopolei si Halmagiului s-a pregatit in mod deosebit pentru intampinarea hramului: Adormirea Maicii Domnului. In fiecare an, cu prilejul hramului, la Manastirea Hodog-Bodros se organizeaza pelerinaje, mii de credinciosi venind sa asiste la programul liturgic prilejuit de acest moment de sarbatoare. In cadrul programului liturgic, un moment deosebit a fost procesiunea ‘Drumul Crucii’, care a avut loc in ajunul hramului. Manastirea Hodos-Bodrog este prima manastire atestata documentar din tara noastra. Cercetarile arheologice dovedesc existenta unei asezari monahale pe acest loc inca de la inceputul mileniului II. Manastirea are o bogata colectie de icoane, de carti vechi si de alte obiecte de patrimoniu din secolele al XIV-lea si al XIX-lea. Cel mai valoros obiect este insa icoana Maicii Domnului, care dateaza inca de la inceputul infiintarii manastirii.

Manastirea Rohia, judetul Maramures, isi cinsteste ocrotitoarea

Manastirea Rohia a fost construita in 1923 si este cunoscuta mai ales pentru icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, pentru muzeul de icoane pe sticla si lemn din secolele XVIII si XX, dar si pentru biblioteca cu peste 40.000 volume. Mai multe amanunte despre aceasta manastire ne-a oferit PS Justin Sigheteanul, arhiereu vicar al Episcopiei Ortodoxe Romane a Maramuresului si Satmarului: ‘A fost intemeiata in anul 1923 de catre pr. Nicolae Gherman. El a zidit manastirea aici, pe o stanca din mijlocul padurii din Tara Lapusului, la o altitudine de peste 350-400 de metri in mijlocul unor codri seculari, in memoria fiicei sale, cea de-a zecea copila pe care a avut-o, Ana. Ea a fost de la inceput manastire de calugari, a parcurs etape grele si dificile in viata ei, cea mai importanta perioada din viata manastirii fiind staretia PS Justinian, incepand cu 1941 si pana in 1973, cand manastirea a castigat un prestigiu deosebit asezandu-se pentru totdeauna in panteonul marilor manastiri si marilor ctitorii ale Bisericii Ortodoxe’.

Manastirea Humor, judetul Suceava, isi sarbatoreste hramul

Biserica manastirii a fost zidita in anul 1530 de catre Toader Bubuiog, mare logofat si membru al divanului Moldovei. Arhitectura monumentului sacru de la Humor prezinta un interes aparte deoarece aici apare, pentru prima data in constructia bisericilor din Moldova, pridvorul deschis si o incapere noua la etaj numita tainita, care se suprapune camerei mormintelor. Mai multe amanunte in acest sens am aflat de la stareta Manastirii Humor, maica Paraschiva Solohan: ‘Manastirea Humor a fost construita in anul 1530 de catre cel mai credincios sfetnic al voievodului Petru Rares. Numele ctitorului este Toader Bubuiog. A fost impodobita cu aceasta frumoasa fresca in stil bizantin, in anul 1535, fiind prima incercare de acest fel. A fost pictata de Toma Zugravu cu o echipa de specialisti. In pronaos este sinaxarul pentru lunile septembrie, octombrie si noiembrie. Spatiul alocat fiecarei zile este mult mai mare decat la celelalte manastiri, fiind prima din cele 5 manastiri pictate. Pictura este foarte frumoasa si se cunoaste mai bine decat in celelalte manastiri. A fost restaurata intre 1972 – 1974’. In biserica Manastirii Humor se afla patru icoane facatoare de minuni de o valoare inestimabila. Maica stareta Paraschiva Solohan ne-a oferit mai multe amanunte despre aceste icoane: ‘Cele patru icoane imparatesti din catapeteasma sunt facatoare de minuni. Le-am adus acasa dupa o perioada de 12 ani, ele fiind tinute la laboratorul de la Suceava spre restaurare, la Muzeul de Istorie. Le-am restaurat aici cu ajutorul lui Dumnezeu si cu mainile de aur ale restauratorilor’.

Manastirea Moisei se afla in sarbatoare

Manastirea Moisei din Episcopia Maramuresului si Satmarului isi sarbatoreste astazi hramul. Aceasta manastire este atestata inca de la anul 1599, dupa cum ne-a spus parintele staret Teofil Pop: ‘Este cea mai veche din Eparhia noastra, datand dupa unele inscriptii inca de la 1599, an in care s-a ridicat biserica de lemn, fiind tarnosita mai tarziu, in 1672, de Sf. Mitropolit Sava Brancovici, fiind inchinata Manastirii Putna. Aproape 200 de ani, Manastirea Moisei a fost metoc al Manastirii Putna. Biserica este in prezent muzeu al manastirii, in ea savarsim o data pe an Sf. Liturghie si Acatist, atunci cand il pomenim pe Sf. Mitropolit Sava Brancovici. Pictura din interior s-a facut in 1699, iar cea de pe iconostas in 1792, fiind scrisa cu litere chirilice. Mai avem patru icoane cu pictura pe lemn din secolul al XVIII-lea. Biserica cea mare a fost construita la 1910, din piatra’.

Adormirea Maicii Domnului, in Episcopia Dunarii de Jos

In Episcopia Dunarii de Jos, hramul Adormirea Maicii Domnului este sarbatorit de doua manastiri. Mai multe amanunte despre aceste manastiri ne-a oferit arhim. Daniel Oltean, vicar administrativ al Episcopiei Dunarii de Jos: ‘In judetul Galati isi sarbatoresc hramul manastirile Adam si Vladimiresti. Cea mai mare sarbatoare a zonei este hramul Manastirii Adam, unde foarte multi credinciosi s-au indreptat la slujbele inchinate Maicii Domnului, dar si pentru ca la Adam se gaseste icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului, datand din secolul al XV – XVI-lea, o icoana mai veche decat manastirea, si care pe tot postul a calatorit duhovniceste prin aproape 50 de comunitati din satele si orasele judetului Galati, aducand bucurie si mangaiere sufleteasca, ploaie si roua aducatoare de apa pe pamant. Manastirea Vladimiresti este una mai noua, infiintata in secolul al XX-lea, dar care se inscrie in marea vocatie duhovniceasca a zonei Dunarii de Jos’.

Manastirea Izvorul Muresului isi sarbatoreste hramul

Manastirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ din localitatea Izvorul Muresului isi sarbatoreste astazi hramul. Manastirea a fost construita de catre PS Ioan, episcop al Covasnei si Harghitei, piatra de temelie fiind pusa in anul 1996. Mai multe detalii despre aceasta manastire am aflat de la monahia Miriam, stareta acestei manastiri: ‘Manastirea este asezata la poalele Hajmasului Mare, fiind situata intre Miercurea Ciuc si Gheorghieni. Ea este construita si ctitorita de PS Ioan al Covasnei si Harghitei, intr-o zona in care era prima biserica ortodoxa pe o raza de 36 km patrati. S-a pus piatra de temelie in anul 1996, stabilindu-se hramul la Adormirea Maicii Domnului, fiind o manastire de maici. Avem biserica in stilul lui Matei Basarab, iar corpul de chilii este in stilul brancovenesc. Este manastirea cu cea mai multa pictura din tara, peste 3000 mp, toate holurile, toate colturile de chilii, la parter, biserica, cloptonita, toate sunt pictate in stil neobizantin, in tehnica fresca. Avem doua catapetesme unicat in tara. Corpurile de chilii au spatii si de cazare, au spatii si pentru ateliere, fiind frumos amenajate cu picturi, cu marmura, pentru folosul gospodaresc si pentru folosul pelerinilor si a celor care vin aici sa se odihneasca’.

Manastirea Diaconesti isi serbeaza hramul

Manastirea ‘Adormirea Maicii Domnului’ din localitatea Diaconesti isi serbeaza astazi hramul. Aceasta manastire a fost intemeiata in anul 1998, piatra de temelie fiind pusa de catre PS Ioachim Bacauanul, arhiereu vicar al Episcopiei Romanului. Mai multe amanunte legate de aceasta manastire am aflat de la maica stareta Evloghia Chirvase: ‘Manastirea se afla pe Valea Trotusului in apropierea orasului Comanesti. Este o manastire nou infiintata, care nu si-a faurit inca un istoric. La dorinta plina de piosenie a credinciosilor din partea locului de a avea un locas manastiresc, cu binecuvantarea PS Episcop Eftimie al Romanului s-a intemeiat in luna mai 1998 aceasta manastire. Slujba de sfintire a paraclisului si punerea pietrei de temelie a bisericii a fost savarsita de PS Ioachim Bacauanul pe 17 septembrie 2000. Cu ajutorul satenilor s-a ridicat in anii urmatori doua corpuri de chilii cu cele necesare, biserica din lemn care urmeaza a fi desavarsita, cu podoaba picturii bizantine cuvenita unui locas de cult’.

Manastirea Moreni, judetul Vaslui, are hramul Adormirii Maicii Domnului

Sfantul lacas a luat fiinta in prima jumatate a secolului al XVI-lea in timpul domniei lui Petru Rares. Ea a fost reparata pentru prima data pe la anul 1650. Din cauza vechimii, biserica s-a daramat, fapt pentru care in anul 1853 s-a ridicat o alta biserica. In 1990, Manastirea Moreni a fost reinfiintata cu binecuvantarera PS Eftimie, episcop al Romanului si Husilor, pe acea vreme, iar in anul 1991, sfantul lacas a fost transformat in manastire de maici. Mai multe amanunte despre aceasta manastire ne-au fost oferite de catre parintele Meletie, duhovnicul Manastirii Moreni: ‘Manastirea ia fiinta in 1540, in timpul lui Petru Rares, insa in 1800 biserica se ruineaza, parintii fac o noua bisericuta, iar in 1863 se desfiinteaza in timpul secularizarii. Ia fiinta tocmai in 1935, la initiativa PS Nifon Criveanul, infiintand manastirea prin trei parinti basarabeni, insa acestia au fost ucisi, iar manastirea a devenit una de maici. In 1990, cu binecuvantarera PS Eftimie am luat activitatea manastirii, iar la ora actuala avem in jur de 30 de maicute, avem ateliere de confectii, avem sala de lectura, paraclisul manastirii, corpul de chilii pentru maici, precum si casa de oaspeti si turnul clopotnita’.

Manastirea Izbuc, judetul Bihor, isi cinsteste ocrotitoarea

Manastirea Izbuc din judetul Bihor isi sarbatoreste astazi hramul. Sfantul lacas a fost infiintat in anul 1929 langa un izvor tamaduitor. Mai multe amanunte despre Manastirea Izbuc ne-a oferit parintele staret Timotei: ‘A fost infiintata in 1929, langa un izvor din preajma manastirii care s-a dovedit a fi unul vindecator si care curge cu intermitente de 10 – 15 minute, incat se aude un zgomot atunci cand porneste acest izvor. Manastirea are trei biserici: o biserica construita in 1930, o bisericuta de lemn care a fost adusa in 1954 de la Beius si o biserica din piatra, care a fost construita in 1989’.

Comentarii Facebook


Știri recente