Lacasuri monahale aflate in sarbatoare

Manastirea Cartisoara, judetul Sibiu, isi sarbatoreste hramul

Sfantul lacas a fost distrus in anul 1761, in timpul dominatiei habzburgice, si a fost reinfiintat in anul 1990 la cererea credinciosilor. Mai multe detalii despre aceasta manastire am aflat de la duhovnicul Manastirii Cartisoara, parintele Dimitrie Papacioc: ‘Manastirea este pozitionata intr-un loc retras, la poalele Muntilor Fagaras. Este reintemeiata pe vatra unei mai vechi manastiri, insa a continuat sa traiasca in memoria localnicilor, care au gasit un moment istoric prielnic si au hotarat reinnodarea firului vietii monahale. In 1990, s-a format un comitet de initiativa care incep demersurile pentru reinfiintarea vechii manastiri. Manastirea reprezinta un reper moral, spiritual, formator si modelator al constiintei crestine ortodoxe. Astfel, in 1991, la propunerea si cu sustinerea Mitropoliei Ardealului si a IPS Mitropolit Antonie Plamadeala, Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane aroba reinfiintarea manastirii ca una de maici. Intre timp, manastirea s-a conturat, s-a intarit, s-a maturizat, in prezent fiind aici 15 vietuitoare’. De asemenea, parintele Dimitrie Papacioc ne-a vorbit si despre actuala biserica: ‘Incepand din anul 2000 am inceput constructia bisericii, iar in prezent avem lucrari de pictura. Biserica este de inspiratie bizantina, ortodoxa, cu plan treflat, cu registrele clasice, la care am adaugat un pridvor de inspiratie brancoveneasca si acoperis boltit. In manastire am organizat si un mic atelier de pictura de icoane pe lemn, icoane care respecta erminia iconografica ortodoxa’.

Manastirea Corbii de Piatra, judetul Arges, se afla in sarbatoare

Conform documentelor, Manastirea Corbii de Piatra a fost reinfiintata in 1512, pe vremea domnitorului Neagoe Basarab. Din dorinta lui, al doilea hram al acestei manastiri domnesti este al Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, a carui sarbatorire s-a perpetuat vreme de secole, chiar cand manastirea nu mai avea nici un vietuitor. Despre inceputurile vietii acestei manastirii ne-a vorbit parintele Ignatie Gorunescu, staretul acestui lacas: ‘Documentul de la 23 iunie 1512, prin care monahia Magdalina detinea mosia respectiva, reprezinta atestarea primei manastiri de calugarite de la noi din tara, un lucru foarte important din prisma istoriei monahale, pentru ca daca pana atunci femeile puteau sa mearga la manastire doar cele care erau de neam bun, adica boieroaicele sau sotiile de domni, cum ar fi mama lui Mihai Viteazul sau sotia lui Neagoe Basarab, de acum incolo si pentru femeile de rand cu vocatie monahala li se oferea posibilitatea sa urmeze calea manastirii’. Manastirea Corbii de Piatra este deosebita, in special prin pictura care dateaza din secolul al XIV-lea, dar si prin catapeteasma care dateaza din 1804, precum si prin structura sa unica in tara. ‘Este pictura care impodobeste peretii bisericutei, pictura care este datata catre sfarsitul secolului al XIII-lea si inceputul secolului al XIV-lea. Initial, biserica, la constructia ei, a fost prevazuta cu doua sfinte altare si un singur naos, lucru unicat la noi in tara. Deci, se puteau sluji in aceeasi zi doua Sf. Liturghii. Se poate vedea astazi separatia prin zid a celor doua sfinte altare, se poate vedea sfanta masa a fiecarui sfant altar, la fel si proscomidiarul, si catapeteasma care despartea cele doua alatre de naosul bisericii’, a adaugat parintele Ignatie Gorunescu.

Manastirea Pestera Ialomitei isi serbeaza hramul

Intemeiata de catre Mihnea cel Rau in prima jumatate a secolului al XVI-lea, manastirea avea o biserica de lemn la intrarea in pestera. Manastirea a ars de multe ori si a fost reconstruita de-a lungul anilor 1819 – 1940. Mai multe detalii despre aceasta manastire ne-a oferit parintele staret Maxim Badoiu: ‘Viata monahala in acest loc a decurs neintrerupt de atunci, chiar daca vitregiile sortii au avut nefericita ocazie sa arda biserica de mai multe ori, calugarii au stiut sa-si refaca chiliile, biserica, si sa ramana in aceste locuri ca sa se poata ruga. Cat au putut, calugarii au incercat sa innoiasca si partea materiala, fiind nevoiti de multe ori, ultima oara in 1961 cand au trebuit sa paraseasca cu multa durere grota si sa se mute la un schit nou, unde era deja o biserica de lemn, si unde viata spirituala a mers mai departe’. De asemenea, parintele Maxim Badoiu ne-a vorbit si despre activitatea desfasurata in aceasta manastire cu hramul ‘Sf. Ap. Petru si Pavel’: ‘Calugarii sunt astazi in numar mic. Dorinta noastra este sa fim prezenti aici si atat cat putem sa ne rugam si sa deschidem o poarta catre cei care au nevoie de o primire calda in vremuri foarte reci, in special pe timp de iarna’.

Manastirea Ciolanu isi sarbatoreste hramul

Manastirea Ciolanu din Episcopia Buzaului si Vrancei poarta hramul ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel. Ea dateaza din secolul al XVI-lea, iar mai multe detalii despre acest locas de cult am aflat de la pr. Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Ciolanu este de calugari si dateaza din veacul al XVI-lea, fiintand pe locul uni schit mai vechi. In documente, manastirea era mentionata ca ‘Manastirea Sf. Gheorghe’. In 1570 se pare ca manastirea era existenta. Biserica veche a fost zidita in 1589 – 1590, de catre doamna Neaga a Tarii Romanesti, sotia lui Mihnea al II-lea. In anul 1828, la initiativa episcopului Chesarie al Buzaului se termina si se sfinteste in acel an biserica cea noua. Din nefericire, aceasta biserica arde in anul 1854, dar este refacuta, repictata si sfintita din nou in 1862′.

Manastirea Sihastru se afla in sarbatoare

Manastirea Sihastru din Episcopia Buzaului si Vrancei poarta hramul ‘Sf. Apostoli Petru si Pavel. Ea este ctitorie a boierului Iordache Sendrea, din 1768, iar mai multe detalii despre acest locas de cult am aflat de la pr. Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei: ‘Manastirea Sihastru este de calugarite, din 1955. A fost ctitorita in 1768, cand boierul Iordache Sendrea ridica un schit din lemn, care a fost inlocuit in 1792 cu actuala biserica din zid, care a primit o pictura noua intre anii 1982 – 1983. La aceasta biserica s-a mai intervenit si dupa 1990, cans s-a spalat si s-a refacut pictura, dupa care s-a mai construit un paraclis pictat, ridicat intre anii 1990 – 1994’.

Comentarii Facebook


Știri recente