Lăcașuri închinate Sfântului Mare Mucenic Gheorghe

De sărbătoarea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, mai multe lăcașuri de rugăciune din capitala României își prăznuiesc ocrotitorul duhovnicesc. Sub sceptrul purtătorului de biruință, unele din aceste lăcașuri au înfruntat incendii și vitregiile anilor, demolări și alte amenințări și își deschid brațele pentru a primi credincioșii.

Astăzi, Paraclisul patriarhal ‘Sfântul Mare Mucenic Gheorghe’, din Reședința patriarhală, își sărbătorește hramul principal, primul de când lăcașul de rugăciune a fost complet renovat, împodobit și înfrumusețat. Catapeteasma lăcașului a fost renovată și împodobită cu foiță de aur, pictura curățată și readusă la frumusețea începuturilor. De asemenea, au fost montate cele mai moderne sisteme de iluminat și ventilație care să asigure o temperatură optimă pentru păstrarea frescei. Sfințirea lăcașului de rugăciune, închinat Sfântului Gheorghe, Sfântului Prooroc Daniel și Sfintei Cuvioase Parascheva de la Iași, a fost săvârșită de Preafericitul Părinte Daniel, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, înconjurat de mai mulți ierarhi ai Sfântului Sinod, la 22 iulie 2011. Loc de rugăciune și de reculegere duhovnicească pentru Întâistătătorul Bisericii Ortodoxe Române, paraclisul istoric din Reședința patriarhală a fost rânduit de către Preafericitul Patriarh Daniel în anul 2008 ca biserică de rugăciune pentru obștea monahală înființată aici, Mănăstirea de maici ‘Sfânta Cuvioasă Parascheva’. În același an s-a primit în dar de la Catedrala mitropolitană din Iași un veșmânt al Cuvioasei Parascheva. Pe lângă slujbele zilnice ale obștei monahale, aici au loc slujbe de Te Deum și de hirotesii. Acest tainic și frumos paraclis a fost construit deodată cu Catedrala patriarhală, între 1656 și 1658, fiind desăvârșit mai târziu, în anul 1723, de către Nicolae Vodă Mavrocordat și de mitropolitul Țării Românești Daniil (1719-1731).

Două ctitorii brâncovenești închinate Sfântului Gheorghe

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul bisericii de la kilometrul 0 al României, ctitoria Sfântului Voievod martir Constantin Brâncoveanu. Biserica ‘Sfântul Gheorghe – Nou’ este un lăcaș de rugăciune construit în stilul arhitectonic românesc sau brâncovenesc și un loc drag bucureștenilor. Aici se află și mormântul cu moaștele Sfântului Constantin Brâncoveanu și mâna Sfântului Ierarh Nicolae. O mai veche ctitorie a Sfântului Constantin Brâncoveanu este și Biserica ‘Sfântul Gheorghe – Vechi’, situată în apropierea ctitoriei mai noi închinate aceluiași sfânt. Biserica de astăzi datează din anul 1875 și adăpostește o icoană cu Sfântul Antonie cel Mare, considerată cea mai veche din Țara Românească, care se păstrează și astăzi.

Potrivit Ziarul Lumina, un alt lăcaș închinat sfântului purtător de biruință este Biserica ‘Sfântul Gheorghe – Capra’, din cartierul bucureștean Pantelimon, care a fost înălțată în jurul anului 1877. Această biserică este pomenită în scrierile monahului Nicolae Steinhardt de la Mănăstirea Rohia. În anul 1985, din cauza sistematizării Capitalei, a fost amenințată cu demolarea, dar a fost găsită o soluție salvatoare prin translatarea ei pe o nouă locație. De asemenea, bucureștenii se pot închina moaștelor Sfântului Gheorghe și la Biserica ‘Sfântul Vasile cele Mare’, de pe Calea Victoriei.

Slujiri arhierești în Transilvania de Sfântul Gheorghe

Astăzi, în ziua de prăznuire a Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, mai multe lăcașuri de cult din Transilvania își sărbătoresc ocrotitorul. Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea Foltea, județul Sibiu. Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, oficiază Sfânta Liturghie în Parohia Drăgănești, Protopopiatul Beiuș. Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, săvârșește Sfânta Liturghie în Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din Jibou. Preasfințitul Gurie, Episcopul Devei și Hunedoarei, oficiază Sfânta Liturghie la Mănăstirea ‘Sfântul Gheorghe’ Cucuiș. Preasfințitul Andrei Făgărășanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Sibiului, oficiază Sfânta Liturghie în Parohia Părău, Protopopiatul Făgăraș. Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, târnosește biserica maramureșeană din cadrul spitalului orășenesc Borșa, unde săvârșește Sfânta Liturghie. În aceeași zi, de la ora 15:00, pune piatra de temelie pentru o nouă biserică în Parohia Borșa III.

Hramul Sfântului Mucenic Gheorghe în Arhiepiscopia Craiovei

Mai multe biserici din cuprinsul Arhiepiscopiei Craiovei își sărbătoresc astăzi hramul, când Biserica îl pomenește pe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Cu acest prilej, IPS Părinte Irineu, Mitropolitul Olteniei, săvârșește Sfânta Liturghie la Biserica ‘Sfântul Gheorghe’ din orașul doljean Băilești, cu ocazia hramului bisericii. În Craiova, își vor serba de asemenea hramul bisericile ‘Sfântul Gheorghe Vechi’ și ‘Sfântul Gheorghe Nou’. Un alt sfânt lăcaș închinat Sfântului Mucenic este și biserica Mănăstirii Prisaca, situată la câțiva kilometri de orașul Craiova.

În România, un oraș poartă numele Sfântului Gheorghe, reședința județului Covasna, iar al treilea braț al Dunării din Deltă se numește ‘Brațul Sfântul Gheorghe’. Sfântul Gheorghe, numit și Purtătorul de Biruință, este ocrotitorul Armatei Române și în special al forțelor militare terestre și este de asemenea și patronul Angliei, al Georgiei și al Moscovei.

Comentarii Facebook


Știri recente