Lăcașuri de cult târnosite în Transilvania

Biserica ‘Buna Vestire’ din Apoldu de Jos, județul Sibiu, Protopopiatul Săliște, a fost resfințită duminică, 2 septembrie, de IPS Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului. IPS Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit biserica din Seini, Maramureș, după cum ne informează Ziarul Lumina.

Ca la toate sărbătorile importante, românii din Apoldu de Jos, județul Sibiu, au îmbrăcat veșmintele populare și în prima duminică din noul an bisericesc, când Înalt Preasfințitul Laurențiu, Arhiepiscopul Sibiului și Mitropolitul Ardealului, a resfințit biserica mare din sat. Zidită pe un deal, biserica de piatră din Apoldu de Jos împodobește un loc sfânt pentru localnici. Aici se află și cimitirul unde odihnesc strămoșii lor, precum și mari personalități născute la Apoldu, amintind aici pe pr. Ioan Beju, fost director al Bibliotecii mitropolitane din Sibiu și pe istoricul Nicolae Buta, de la Arhivele Statului din Cluj și gazetar de marcă. Tot aici se înalță un monument al eroilor din sat căzuți pe fronturile de luptă din cele două conflagrații mondiale. De asemenea, aici se află și vechea biserică a satului, un monument istoric de la 1774, unic în Ardeal.

Biserica ‘Buna Vestire’, zidită la începutul secolului al XIX-lea de credincioșii din sat, a fost supusă la ample lucrări de renovare. Între 1998 și 2011 a fost realizată pictura actuală de Tudor Torje și Ioan Căzilă jr, iar pictura din altar, de la 1818, a fost restaurată.

IPS Mitropolit Laurențiu a târnosit biserica, înconjurat de un sobor slujitor. Sfânta Masă a fost refăcută și înveșmântată, iar în piciorul acesteia au fost așezate moaște.

La Sfânta Liturghie, pr. paroh Ilie Ludoșan a prezentat lucrările efectuate la biserică și a mulțumit ierarhului, preoților prezenți, autorităților locale și credincioșilor care au sprijinit reînfrumusețarea bisericii parohiale. La finalul Sfintei Liturghii, pr. Ilie Ludoșan a fost hirotesit iconom stavrofor, iar primarul Ioan Nicoară, împreună cu membrii Consiliului local, ai Adunării și Consiliului eparhiale, precum și câțiva binefăcători au primit acte de cinstire din partea Părintelui Mitropolit.

În cuvântul de învățătură, IPS Mitropolit Laurențiu a explicat textul evanghelic citit la Sfânta Liturghie, a felicitat comunitatea de la Apoldu de Jos pentru realizările din parohie și i-a îndemnat pe credincioși să rămână apropiați de biserica din satul lor.

‘Noi suntem fiii acestei lumi, chemați să lucrăm în via Domnului și să dăm ceea ce se cuvine lui Dumnezeu, la vreme potrivită. Noi oferim lui Dumnezeu din roadele pământului, căci El este Stăpânul acestei moșteniri, este părintele care ne face și pe noi fii și moștenitori ai Împărăției cerurilor. Teascul din vie de care amintește Evanghelia nu este altceva decât Sfântul Altar, pe care l-am sfințit astăzi, locul unde se aduce jertfa euharistică, iar turnul de apărare este Biserica lui Hristos’, a spus IPS Mitropolit Laurențiu.

Resfințirea bisericii din parohia maramureșeană Seini

Înalt Preasfințitul Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a resfințit biserica din Seini, Maramureș. Ierarhul a săvârșit apoi Sfânta Liturghie, alături de Preasfințitul Iustin Sigheteanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Maramureșului și Sătmarului, înconjurați de 30 de preoți și diaconi.

IPS Mitropolit Andrei i-a sfătuit pe credincioși să ducă o viață creștinească pentru a dobândi mântuirea. ‘Pentru ca lumea noastră să-și găsească noima, ca să intre într-o firească cărare înspre o viață mai bună, trebuie să învețe să muncească, elevii și studenții să învețe, ca să se formeze bine, oamenii maturi să câștige muncind, nu șmecherind, și noi toți, creștinii, vom ajunge în Rai dacă vom duce o viață creștinească’, a spus ierarhul.

IPS Mitropolit Andrei a fost distins cu titlul de cetățean de onoare al orașului Seini, iar deputatului Nicolae Bud i s-a acordat distincția ‘Crucea Transilvană’ pentru implicarea în reabilitarea lăcașului de cult. PS Iustin Sigheteanul i-a mulțumit ierarhului pentru prezența la Seini. ‘Această biserică a împlinit 130 de ani de la zidire, a fost împodobită în interior cu o pictură nouă, mobilier nou, s-au adus îmbunătățiri exterioare și a fost desăvârșită prin slujba de sfințire săvârșită de către IPS Mitropolit Andrei.’

Târnosire în Parohia Gepiu Colonie

Preasfințitul Sofronie, Episcopul Oradiei, a oficiat slujba de târnosire a noii biserici cu hramurile ‘Sfântul Ierarh Nicolae, Arhiepiscopul Mirelor Lichiei’ și ‘Sfântul Voivod Ștefan cel Mare’ din Parohia Gepiu Colonie, Protopopiatul Tinca, urmată de săvârșirea Sfintei Liturghii. Evenimentul a adunat credincioși din sat și din localitățile învecinate, autorități locale și județene. În cuvântul de învățătură, PS Sofronie a subliniat importanța credinței în urcușul duhovnicesc al creștinului. În cadrul slujbei, pr. paroh Cristian Daniel Hârcă a fost distins cu rangul de iconom, iar Consiliul local al comunei Gepiu i-a conferit PS Sofronie titlul de cetățean de onoare.

Construcția noii biserici a început în 1993, pe vremea păstoririi pr. Ștefan Blaga. Prin purtarea de grijă a pr. paroh Cristian Daniel Hârcă, instalat în parohie în 2000, ajutat îndeaproape de membrii Consiliului și Comitetului parohial, dar mai ales prin dărnicia și jertfelnicia bunilor credincioși, biserica a fost finalizată și înzestrată pentru sfintele slujbe.

Resfințiri în protopopiatele Jibou și Cluj

Preasfințitul Petroniu, Episcopul Sălajului, a resfințit biserica din Piroșa, filie a Parohiei Poienița, Protopopiatul Jibou. În cadrul Sfintei Liturghii, ierarhul a hirotesit întru iconom stavrofor pe pr. paroh Ioan Cardoș.

Slujba de târnosire a bisericii din filia Legii, parohia clujeană Petea, a fost oficiată duminică de Preasfințitul Vasile Someșanul, Episcop-vicar al Arhiepicopiei Vadului, Feleacului și Clujului, urmată apoi de Sfânta Liturghie. Pr. paroh Nicolae Salvan a primit distincția de sachelar, iar cei care au contribuit la construirea lăcașului de cult au primit diplome de aleasă cinstire. În cuvântul de învățătură, PS Episcop Vasile Someșanul a vorbit despre legătura dintre boală, suferință și păcat.

Din 2010, Biserica ‘Sfântul Ierarh Nicolae’ a intrat într-un amplu proces de renovare, potrivit pr. paroh Nicolae Salvan

Comentarii Facebook


Știri recente