Lacasuri de cult monahale inchinate acestei Duminici

Manastirea Almas din judetul Neamt isi serbeaza hramul

Traditia pastreaza amintirea unei vechi obsti calugaresti statornicita aici inca din secolul al XV-lea, sub conducerea sihastrului Almas, venit din Transilvania. Pe aceasta vatra s-a construit, in 1715, schitul de maici, cu ajutorul Ecaterinei Cantacuzino, sotia spatarului Iordache Cantacuzino. In 1821, boierul Lupu Bals si monahul Rafail zidesc actuala biserica pe locul vechiului lacas din lemn, iar in 1851 aceasta este supusa unor ample lucrari de renovare pe cheltuiala boierului Palade. Parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a spus ca ‘aceasta manastire dateaza din veacul al XVIII-lea. Initial, acolo a fost o biserica de lemn, avand drept ctitor principal pe Ecaterina Cantacuzino. Aceasta biserica a fost rezidita de Lupu Bals in 1821, si apoi, catre jumatatea veacului al XIX-lea, a fost renovata si marita de un boier din partea locului. In veacul al XX-lea, Manastirea Almas a functionat ca manastire de calugarite. Inainte de Decretul 410 din anul 1959, la aceasta manastire erau foarte multe calugarite, o obste numeroasa, fiind o manastire cu traditie, incat intr-o perioada erau si 100 de calugarite’. Dupa o lunga perioada de stagnare, datorata regimului comunist, viata monahala de aici a renascut in anii 1992-1994, cand se obtine statutul manastiresc si se restaureaza intregul ansamblu. ‘Inainte de anii 1990, prin staruinta arhim. Zenovie Ghidescu, care era pe atunci staretul Manastirii Horaita, biserica aceasta, care era o filie a parohiei Almas, a devenit Schtul Alams, iar acolo au inceput prin anii 80′ lucrari de reparatie. Ele au continuat intr-un ritm mai sustinut in vremea staretului Laurentiu Nita care a terminat biserica, a pictat-o, a facut o frumoasa casa monahala si o clopotnita. Astazi, Manastirea Almas este o manastire foarte bine gospodarita, este o manastire innoita in intregime, iar acolo vietuiesc aproape 20 de calugari’.

Manastirea Tarcau are hramul Duminica Tuturor Sfintilor

Biserica acestui sfant lacas a fost construita de catre ieroschimonahul Avramie si alti donatori, in anul 1833, in timpul imparatului Rusiei, Nicolae Pavlovici, cu binecuvantarea arhiepiscopului si mitropolitului Moldovei, Kiria Kir Veniamin. Mai multe detalii despre aceasta biserica ce este construita din lemn de frasin, avand planul in forma de cruce, ne-a oferit arhim. Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor: ‘Biserica principala a manastirii este construita din lemn si il are ca si ctitor pe un monah care se numea Avramie. Biserica din lemn si turnul clopotnita, ambele sunt monumente istorice, au fost refacute in ultima vreme si, de asemenea, la Manastirea Tarcau s-au construit niste chilii si un paraclis, fiind sfintite dupa anul 1990. Printre ultimii stareti ai Manastirii Sihastria Tarcaului s-a numarat si protos. Pangratie, care a schimbat fata acestei manastiri, dandu-i in ultimii ani o noua stralucire’. Parintele Timotei Aioanei ne-a facut referiri si la traditia monahala de la Manastirea Tarcau, prin care acest sfant lacas este renumit in intreaga Biserica Ortodoxa Romana: ‘La Manastirea Sihastria Tarcaului a existat in urma cu 300 de ani calugari iubitori de liniste, calugari care veneau in acele locuri din obstele mai mari de la Bistrita, de la Pangarati sau de la Bisericani cautand un loc linistit. Manastirea Tarcau se afla in unul din cele mai frumoase locuri din Romania, pe valea paraului Tarcau, in plaiuri mioritice, pe locuri pe care le-a descris adeseori Sadoveanu si care au intrat de mult in istoria Bisericii, dar si in istoria literaturii romane’. Printre obiectele de mare valoare aflate in patrimoniul Manastirii Tarcau se numara catapeteasma, cu cele cinci randuri de icoane.

Manastirea Poiana Marului, judetul Buzau, isi sarbatoreste hramul

Aceasta manastire este ctitorita de catre Cuviosul Vasile, care a contribuit la ridicarea sfantului lacas intre anii 1730-1733. Parintele Paisie Fantaziu, exarh al Episcopiei Buzaului si Vrancei, ne-a spus ca ‘Manastirea Poiana Marului isi are inceputul in anii 1730-1733 cand, in jurul unei sihastrii mai vechi autohtone, vestitul staret Vasile ieroschimonahul, venit din Rusia, intemeiaza aici schitul care va face o adevarata epoca in istoria monahismului romanesc, cunoscut sub numele de Poiana Marului. El a fost inceput in timpul domniei lui Nicolae Mavrocordat si continuat, incheiat si sfintit in ultimul an al celei de a doua domnii in Tara Romaneasca a fiului lui Nicoale Mavrocordat, carturarul domnitor Constantin Mavrocordat. Deci, initiativa si osteneala infiintarii Manastirii Poiana Marului apartin marelui staret Vasile care a trait intre anii 1692-1769. In anul 2003 au avut loc sfintele festivitati organizate de Episcopia Buzaului si Vrancei cu participarea a 20 de ierarhi ai Bisericii noastre, in frunte cu PF Parinte Patriarh Teoctist, cand s-a proclamat canonizarea a doi sfinti locali, Sf. Mucenic Teodosie, mitropolit al Moldovei, si Sf. Vasile de la Poiana Marului’. Parintele exarh Paisie Fantaziu ne-a oferit detalii si despre cele doua biserici din cadrul complexului monahal de la Poiana Marului: ‘Cele doua biserici din Manastirea Poiana Marului sunt din secolul al XVIII-lea. Prima biserica, cea cu hramul Nasterea Maicii Domnului, este construita dupa 1771, iar cea de-a doua incepe si ea la sfarsitul secolul al XVIII-lea, dar din cauza razboaielor care au loc acum, tocmai in 1812 a fost sfintita in timpul episcopului Constandie al Buzaului, precum se spune in pisania bisericii, in timpul imparatului Alexandru I al Rusiei. Schitul a fost la inceput o sihastrie de 12 sihastri care traiau dupa randuiala Sf. Vasile cel Mare si a Sf. Munte, cu viata de obste infloritoare si pilduitoare, asa incat cronicarul Chiriac Ramniceanul nota ca aici este obste minunata, iar o insemnare de la Sf. Munte Athos adeverea ca al doilea munte sfant se gaseste la Poiana Marului, in Valahia’.

Comentarii Facebook


Știri recente