Lăcașuri de cult mehedințene în construcție: Biserica Kiseleff va fi sfințită

La 20 de ani de la punerea pietrei de temelie, Biserica cu hramurile ‘Nașterea Maicii Domnului’ și ‘Sfântul Nicodim’ din cartierul severinean Kiseleff va fi în curând sfințită de Preasfințitul Nicodim, Episcopul Severinului și Strehaiei, informează ‘Ziarul Lumina’, Ediția de Oltenia.

A fost prima biserică înființată în municipiul Drobeta-Turnu Severin, după căderea comunismului. În anul 1991, preotul Dumitru Iliescu făcea demersurile necesare începerii lucrărilor. Construcția propriu-zisă a început în 1992 și timp de doi ani s-a lucrat doar la subsol. Din 1994 până în anul 2002, lucrările au bătut pasul pe loc din cauza situației financiare dificile. Odată cu reînființarea Episcopiei Severinului și Strehaiei, în anul 2004, o nouă etapă avea să se deschidă în istoria bisericii din Kiseleff. Lucrările au început să fie impulsionate și prin grija PS Părinte Nicodim, astfel încât, în anul 2006, avea să se oficieze aici prima Sfântă Liturghie, biserica fiind nepictată încă.

Despre istoria procesului de construcție, părintele paroh Dumitru Iliescu spune: ‘În primul rând este ajutorul lui Dumnezeu, în al doilea rând este ajutorul credincioșilor care au venit cu sume de bani după puterea fiecăruia, dar grămada s-a făcut mare și s-a putut realiza acest sfânt lăcaș. Apoi, este meritul Secretariatului de Stat pentru Culte, de unde am primit un ajutor financiar de un miliard de lei, prin stăruința Preasfințitului Episcop Nicodim și, nu în ultimul rând, sprijinul financiar pe care l-am primit în 2006 de la Primăria Drobeta-Turnu Severin, în valoare de 350 milioane de lei vechi’.

Tată și fiu, la același sfânt altar

De câțiva ani, preotul Dumitru Iliescu oficiază sfintele slujbe alături de fiul său, părintele Florinel Iliescu. A fost alături de tatăl său încă de la începutul lucrărilor: ‘Cel mai greu era atunci când tata venea acasă și spunea că nu are resurse financiare, practic nu era ajutat, nu avea un suport. Îmi aduc aminte că mergeam cu Crăciunul, cu Boboteaza la credincioși și întâlneam oameni mai înstăriți, era perioada când toți încercau să se dezvolte din punct de vedere economic și mulți se privatizaseră, iar tata încerca să-i sensibilizeze să ajute la ridicarea bisericii. Mulți spuneau, da, da, o să dăm… pe urmă, însă, nu mai venea aproape nici unul din cei care promiseseră. Și tata trebuia s-o ia de la capăt’, mărturisește părintele Florinel, fiul preotului paroh.

Alături de noul preot, Zaharia Petrișor, cei doi părinți Iliescu se pregătesc pentru sfințirea cinstitului lăcaș care va fi săvârșit în curând de PS Episcop Nicodim.

Comentarii Facebook


Știri recente

Episcopul Oradiei a primit vizita Principelui Radu

Episcopul Sofronie al Oradiei a primit săptămâna trecută vizita Alteței Sale Regale, Principele Radu al României. Întâlnirea a avut loc vineri după-amiază la Catedrala Episcopală „Învierea Domnului” din Oradea. Cu ocazia acestei vizite, Episcopul Oradiei…