Lacasuri de cult inchinate Inaltarii Sfintei Cruci

Parohia suceveana ‘Sf. Cruce’ din Patrauti se afla in sarbatoare

Lacasul de cult, ridicat in anul 1487, este cea mai veche dintre numeroasele ctitorii ale Sfantului Voievod Stefan cel Mare existente pana in zilele noastre. Despre istoricul acestui monument ne-a vorbit parintele Gabriel Herea, parohul bisericii: ‘Biserica a fost construita in anul 1487, in primul an de constructii de biserici de catre Sf. Voievod Stefan cel Mare. Datorita pierderii bisericii originale de la Putna, Patrautiul este astazi prima biserica pastrata de la Stefan cel Mare. Biserica a fost inchinata Sf. Cruci si ea vorbeste mult despre rolul pe care Sf. Stefan si-l accepta de a apara Crucea in aceasta zona’. Biserica din Patrauti este cunoscuta si pentru muzeul dedicat preotului bucovinean Constantin Moraru.

Biserica ‘Inaltarea Sfintei Cruci’ din Volovat isi sarbatoreste hramul

Tot in Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor isi serbeaza astazi hramul si o alta ctitorie stefaniana: Biserica ‘Inaltarea Sfintei Cruci’ din localitatea Volovat. Lacasul de cult a fost ridicat de catre Sfantul Voievod Stefan cel Mare, intre anii 1500 – 1502, pe locul alteia mult mai vechi, din lemn.

Manastirea Sapanta-Peri, judetul Maramures, se afla in sarbatoare

Biserica manastirii, inalta de 75 m, este cea mai inalta structura de lemn din Europa si cea mai inalta biserica de lemn din lume. Acest sfant lacas a fost ridicat incepand cu anul 1996, in 2003, fiind oficiata slujba de sfintire. Mai multe detalii despre manastire am aflat de la parintele Grigore Lutai, de la biserica din Sapanta: ‘Peri-ul este o manastire veche, istorica, de sute de ani, se afla dincolo de Tisa, in vechiul Maramures voievodal care acum este ocupat de Ucraina. Actauala Manastire Peri, pe care am ctitorit-o in 8 ani de zile, cu ajutorul lui Dumnezeu, are inaltimea de 75 metri. Este o biserica in stil maramuresean. Crucea de deasupra manastirii are 7, 5 metri’. Actuala manastire, aflata pe malul stang al Tisei, a fost construita in memoria fostei Manastiri Perii Maramuresului, aflata pe celalalt mal al Tisei si desfiintata in anul 1703, dupa cum ne-a spus parintele Grigore Lutai: ‘Sihastria de la Peri dateaza de la inceputul secolului al XIII-lea. Se pare ca in 1215 a fost pusa temelia Manastirii ‘Sf. Mihail’ din Perii Maramuresului. In anul 1703, in timpul rascoalei antihabsburgice, Manastirea Peri a fost desfiintata si distrusa, episcopul si calugarii au fost alungati, teritoriile au fost confiscate de regimul maghiar, cladirile anexe au fost distruse, iar biserica a fost incediata’.

Manastirea Prislop isi serbeaza hramul

Istoria manastirii incepe la sfarsitul secolului al XIV-lea, cand Sfantul Nicodim, reorganizatorul si indrumatorul monahismului romanesc, zideste acest lacas, cu hramul Sfantului Ioan Evanghelistul. Era cel de-al treilea lacas zidit pe pamant romanesc, primele doua fiind Manastirile Tismana si Vodita. Mai multe detalii despre istoricul acestei manastiri am aflat de la maica stareta Pavelida: ‘Manastirea Prislop este situata in Tara Hategului, la 13 km de Hateg. Este ctitoria Sf. Nicodim de la Tismana si este rectitorita de Domnita Zamfira, fiica domnitorului valah Moise Voda Basarab, in secolul XVI. In timpul ei, Manastirea Prislop era cea mai vestita manastire din partile acestea, avand si o scoala unde invatau tinerii din imprejurimi si o mare biblioteca, manastirea avand multe averi si toate cele necesare intretinerii manastirii, biserica avand o pictura deosebita, pictura care a fost refacuta pe la 1759. La 1762 a fost incendiata de generalul Bukov din ordinul imparatesei Maria Tereza. Pana la 1948 a fost manastire greco-catolica, dupa peste 300 de ani de vietuire monahala ortodoxa. Din 1948, manastirea trece din nou pe fagasul ei de odinioara si este adus aici parintele Arsenie Boca de la Manastirea Brancoveanu. Pana in 1989 el a condus aici toate lucrarile care s-au facut in manastire’.

Comentarii Facebook


Știri recente