Lacasuri de cult iesene cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’

In municipiul Iasi sunt trei parohii pentru care ziua Sf. Imparati Constantin si Elena are o semnificatie deosebita, si anume: parohia ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ pastorita de catre pr. Stefan Ropota, parohia ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ pastorita de catre pr. Petru Insuratelu, si parohia ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’-Galata, pastorita de catre pr. Gheorghe Manole. Dupa cum ne-a declarat pr. paroh Gheorghe Manole, la slujba de aseara a participat pr. Constantin Andrei, protopopul Protopiatului Iasi I, si un grup de preoti din Iasi care au biserici in constructie. Cu aceasta ocazie a avut loc si sfintirea cupolei clopotnitei, a clopotului instalat recent si a policandrelor.

In ceea ce priveste prima biserica mentionata cu hramul ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din Iasi, trebuie sa afirmam faptul ca in acest loc a existat inainte o biserica din lemn construita de catre preotul grec Poliz din Tesalonic, la jumatatae secolului la XVIII-lea. Actuala biserica, care este situata in spatele Palatul Culturii, este construita in anul 1814 de catre Gheorghe Catargiu, pe locul domnesc daruit de catre Scarlat Voda, fiind apoi reparata radical in anul 1866. Intre anii 1969-1974 au fost executate lucrari de pictura in tehnica fresco, fiind restaurata in anii din urma. De asemenea, in anii 1999 a fost inlocuita catapeteasma veche cu una noua din lemn de stejar si de trandafir.

Locul de constructie a Bisericii ‘Sf. Imparati Constantin si Elena’ din strada Poitiers a fost sfintit in anul 2000, dar constructia a inceput abia in anul 2004. ‘Am reusit in 2004 sa facem un paraclis in care slujim de pe 15 august. Acum incercam sa turnam fundatia bisericii propriu-zise. In paraclisul parohiei noastre avem intalniri sambata si duminica seara cu credinciosii, in cadrul carora discutam probleme legate de viata spirituala, dar si de cea materiala. Cu ocazia hramului, ieri, 20 mai, de la orele 17.00, am savarsit slujba Vecerniei cu un sobor mare de preoti, in frunte cu parintele protopop Vilie Dorosinca’, ne-a spus pr. paroh Petru Insuratelu.

Biserica ‘Misai’ si capela Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Sf. Vasile cel Mare’ isi sarbatoresc astazi cel de-al doilea hram. De asemenea, schiturile din localitatile Cucuteni si Boureni, din judetul Iasi, ii au ca ocrotitori pe Sf. Imparati Constantin si Elena.

Comentarii Facebook


Știri recente