Lacasuri de cult din Arhiepiscopia Iasilor cu hramul ‘Sfanta Treime’

Biserica ‘Sf. Treime’ din cartierul iesean Canta isi serbeaza astazi hramul

Aceasta Biserica a fost ridicata in 1844, iar sfintirea ei a avut loc in 1853. Initiativa ridicarii acesteia a apartinut lui Iancu Sevastopou. Lucrarile de constructie au durat aproape 9 ani, pentru ca au fost sustinute numai prin contributia credinciosilor. Inca din primii ani, biserica a fost inzestrata cu numeroase podoabe si icoane ferecate in argint. Icoanele dateaza de la inceputul secolului al XIX-lea, fiind pictate pe lemn si suflate cu aur. Icoana hramului este imbracata in intregime in argint. Biserica a fost pictata in 1958, in stil neobizantin de catre pictorul Ieremia Profeta. Parintele paroh Mihai Ciocan, consilier administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, ne-a vorbit despre activitatile cu caracter social-flantropic care se desfasoara in parohie: ‘Acestea sunt indreptate in special catre copiii necajiti care invata la scoala din parohie, Scoala nr. 9 ‘Elena Cuza’. In perioada Postului Mare, cand se face slujba celor adormiti, copiii au venit si au primit masa calda si anumite daruri. De asemenea, am incercat sa-i stimulam si sub aspect cultural si educational, si i-am implicat in diverse activitati cu caracter scolar organizand diverse concursuri’. Parintele consilier Mihai Ciocan ne-a vorbit si despre amenajarea unui parc dedicat varsticilor, in imediata apropiere a bisericii: ‘Stim ca oamenii in varsta sufera de cea mai grava boala a societatii contemporane, care este singuratatea. Pentru a reusi sa inlaturam acest aspect dorim sa amenajam acest parculet care, desi nu este foarte mare, va fi pentru batrani un spatiu in care vor uita de singuratate’. Aseara, incepand cu orele 17.00, la Biserica ‘Sf. Treime’ din Iasi a fost savarsita slujba Utreniei, urmata de cea a Litiei, iar la final a fost sfintita troita recent ridicata in curtea bisericii parohiale. Astazi, s-a oficiat slujba Acatistului Sfintei Treimi, urmata de Sfanta Liturghie, dupa care a avut loc agapa frateasca.

Biserica din satul natal al Sf. Ioan Hozevitul se afla in sarbatoare

Aceasta biserica se afla in localitatea Crainiceni, din judetul Botosani, iar numele satului Crainiceni provine de la strajerii Tarii Moldovei, randuiti in timpul Voievodului Stefan cel Mare si Sfant, strajeri care aveau menirea de a anunta incursiunile jefuitoare ale tatarilor. Detalii despre lacasul de cult din istoricul sat Crainiceni ne-au fost oferite de catre pr. Ioan Vasile Susu, parohu bisericii din Crainiceni: ‘La inceput, satul a fost inzestrat cu o bisericuta de lemn pe o movila mai inalta. In aceasta bisericuta, in anul 1913 a fost botezat pruncul Ilie Iacob, cel care astazi este mijlocitorul nostru inaintea lui Dumnezeu, Sf. Ioan Iacob Hozevitul. Din cauza alunecarilor de teren, biserica a fost mutata, acum aflandu-se in centrul satului pe partea dreapta a soselei nationale. Actuala biserica este zidita din piatra masiva, cu piloni de contraforta la exterior, avand turla pe naos, ea fiind sfintita cu hramul Sf. Treime in anul 1931’. In cadrul interventiei sale, parintele Ioan Vasile Susu ne-a precizat si faptul ca biserica din satul Crainiceni, avand hramul Sfanta Treime, a fost inclusa in traseul pelerinajelor organizate in cinstea Sfantului Ioan Iacob Hozevitul: ‘Biserica noastra face parte din centrul de pelerinaj Sf. Ioan Iacob Hozevitul, alaturi de mormintele mamei si bunicii sfantului, precum si de casa natala a sfantului reconstruita dupa modelul aceluiasi asezamant initial si sfintita in data de 6 septembrie 2003 de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Ioan Selejan, episcopul Covasnei si Harghitei, inconjurati de un sobor mare de preoti. Cu ocazia sfintirii casei natale a sfantului, IPS Mitropolit Daniel ne-a daruit o parte din metaniile cu care s-a rugat sfantul, asezate intr-o frumoasa cutie de lemn sculptata, pe care o pastram in biserica noastra’. Detalii despre modul cum s-a sarbatorit hramul Sfintei Treimi in satul Crainiceni ne-au fost oferite tot de pr. paroh Ioan Vasile Susu: ‘In ajunul sarbatorii am invitat toti preotii din parohiile vecine pentru a savarsi sfanta slujba a Pavecernitei Mari, unita cu slujba Litiei. Astazi, am facut Sf. Liturghie, dupa care am facut un pelerinaj la casa natala a sfantului, iar doritorii au putut vizita mormintele mamei si bunicii sfantului, iar apoi a avut loc o agapa crestina la iarba verde, pe malul Prutului’.

Biserica ‘Sf. Treime’ din Botosani isi serbeaza hramul

Biserica, aflata inca in faza de constructie, a fost ridicata incepand cu anul 1998. Parintele Gheorghe Badarau, parohul acestui sfant lacas, ne-a spus ca ‘deocamdata oficiem slujbele la demisol. Lacasul se afla in constructie. Am achizitionat materiale de constructii in valoare de peste 700 milioane de lei. Ne-am propus ca in acest an sa cumparam intreaga cantitate de caramida necesara ridicarii bisericii, dar si materialul de fier, pentru ca in 2007 sa putem termina de construit biserica’. Parintele paroh Gheorghe Badarau ne-a vorbit si despre modul deosebit in care enoriasii parohiei au intampinat sarbatoarea hramului: ‘Pentru enoriasii nostri, hramul de astazi este o zi plina de sens, intrucat se bucura impreuna cu sarbatoarea bisericii noastre. In spiritualitatea ortodoxa, hramul este un liant al unei obsti, moment al comuniunii, al unitatii si al intr-ajutorarii reciproce, al bucuriilor si al implinirilor. In acest an, la slujba de priveghere au fost invitati toti preotii de la parohiile din oras, iar dupa slujba, Comitetul parohial a oferit pelerinilor o agapa frateasca’.

Biserica ‘Sf. Treime’ din Protopopiatul Darabani isi cinsteste hramul

Lacasul de cult a fost ridicat in anul 1932, in special prin eforturile enoriasilor. Parintele paroh Vlad Drob ne-a spus ca ‘Biserica Sf. Treime Ieseanca din Protopopiatul Darabani a fost construita in 1932 de catre preotul de atunci, consilierii bisericii si donatorii respectivi. A fost o biserica ridicata din furci, la inceput tencuiala fiind din lut, si are cateva icoane pictate la catapeteasma si niste icoane pictate pe panza lipite pe bolta bisericii’. In prezent, toate eforturile si intreaga atentie a enoriasilor acestei parohii este indreptata catre finalizarea lucrarilor de ridicare a noii biserici care se afla in faza de constructie. ‘Avem in desfasurare un program destul de ambitios. Parohia este foarte mica, are in jur de 90 de familii, dar incercam din toate puterile sa ridicam o biserica. Am turnat bolta, iar acum am ajuns la turnurile bisericii. Este o biserica foarte frumoasa, mare, facuta din caramida, cu bolta turnata din beton, iar initiator al programului a fost si este PS Calinic Botosaneanul. Un alt ajutor l-am avut de la protos. Serafim Grigoras, care actualmente este slujitor la Catedrala mitropolitana din Iasi, incat am reusit sa purcedem la ridicarea acestui sfant lacas’, a concluzionat pr. Vlad Drob.

Comentarii Facebook


Știri recente