Lăcașuri de cult bucureștene închinate Sfântului Ioan Rusul

Maternitatea bucureșteană ‘Polizu’ are o capelă aflată sub ocrotirea Sfântului Ioan Rusul, prăznuit astăzi. Sărbătorirea Sfântului pomenit la 27 mai prilejuiește pelerinaje spre lăcașurile de rugăciune închinate lui. Un astfel de loc de pelerinaj este și Mănăstirea ‘Sfântul Ioan Rusul’ din localitatea Slobozia, județul Giurgiu, unde se află și o raclă cu părticele din moaștele sale.

O bună mireasmă duhovnicească m-a întâmpinat într-o luni dimineața, când am trecut pe la această bisericuță. Era închisă, dar, spre bucuria mea, mi s-a oferit cheia să intru. Nu puteam să refuz! Am deschis și, zăbovind, am avut gândul de a scrie despre aceasta, la început, ținut în loc de împrejurări, am dorit să renunț, să las pe seama altora bucuria de a scrie. M-am mâhnit că nu pot face acest dar nici oamenilor, nici Sfântului Ioan, de ziua lui. Am trecut pe acolo din nou să-i spun, însă a fost rânduit altceva: printre cei care împodobeau frumos icoanele cu flori se afla chiar părintele slujitor al Capelei ‘Acoperământul Maicii Domnului și Sfântul Ioan Rusul’, preotul misionar Gheorghe Florin Nicolae. Părintele ne-a vorbit cu bucurie despre istoricul sfântului lăcaș: ‘Primul părinte a fost pr. Daniel Goga și a slujit în sala de mese, iar al doilea a fost pr. Radu Ilinoiu, având ca loc de slujbă biblioteca, până când într-un mic spațiu de la intrare a fost amenajată o capelă având hramul ‘Acoperământul Maicii Domnului’. În anul 2000 s-a început construcția, iar în 2001 a fost sfințită. Anul următor s-a luat hotărârea de a se face o biserică de lemn în curte, lucru ce s-a întâmplat în 2003. Un an mai târziu a fost montată pe locul în care se află astăzi, pictura fiind realizată în tempera de către fii duhovnicești ai bisericii. În 2006, după hramul Sfântului Ioan Rusul, părintele Cătălin Dumitrean, consilier al Arhiepiscopiei Oradiei, a oferit ca dar o părticică din sfintele moaștele aduse din Grecia, așezate într-o raclă de argint, lucrată prin strădania închinătorilor acestui sfânt lăcaș’.

Cinci copii români s-au vindecat în Evvia

Printre minunile săvârșite în biserica Sfântului Ioan Rusul din orașul Prokopie, insula Evvia, ridicată în 1951, părintele Nicolae amintește de un eveniment deosebit din 2004. Atunci s-a organizat o excursie gratuită pentru 27 de copii bolnavi (unul chiar născut în această maternitate), dintre care cinci s-au întors complet sănătoși, iar acela care era mut a vorbit prima dată. Vorbind despre copiii botezați urgent, aflăm că, dintre aceștia, ‘cei mai mulți trăiesc, dar au fost și cazuri în care s-au născut doar pentru a primi Sfântul Botez, apoi s-au întors la Cel care le-a dat sufletul, lăsând trupul pământului din care au fost făcuți’.

Sfântul Ioan Rusul i-a ridicat o casă nouă

Părintele slujitor la capela cu hramul ‘Sfântul Ioan Rusul’ ne povestește o minune pe care a trăit-o: ‘Un lucru cu totul deosebit a fost mutarea într-o casă din Voluntari, împreună cu socrii în noaptea de Crăciun a anului 2004, când s-a iscat un incendiu din cauza coșului din pod. Se întâmpla pe la 5:00 dimineața. Când am văzut flăcările ieșind prin acoperiș, am chemat pompierii, care au reușit să stingă focul în două ore și jumătate. În urma lor a rămas o casă fără acoperiș, , iar în ziua de Crăciun stăteam la masă uitându-ne la cerul liber. În acea zi am organizat o masă și pentru toți creștinii care au participat la Sfânta Liturghie și n-am lăsat tristețea celor întâmplate să strice bucuria acelei zile. Nu știam că Sfântul Ioan avea să ne pregătească o surpriză. Câțiva oameni din biserică s-au autosesizat, aflând de cele întâmplate, au strâns niște bani, fără ca noi să știm, și ne-au ajutat să reparăm stricăciunile provocate de foc. Vecinii, împreună cu Primăria orașului Voluntari, au făcut același lucru. Mare ne-a fost uimirea când, la poarta noastră, a apărut un domn cu un transport de materiale de construcții din partea unui patron de depozit din Voluntari. Din cele primite am reușit nu numai să reparăm casa veche, ci chiar să ridicăm pe locul liber o casă în care locuim astăzi împreună cu familia’.

Sărbătoare în cartierul bucureștean Brâncuși

În afară de capela Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie ‘Gh. Polizu’ din București, astăzi își mai prăznuiesc hramul și capela Spitalului de Psihiatrie ‘Eftimie Diamandescu’ și Parohia ‘Sfântul Ioan Rusul’ din cartierul Brâncuși, ambele din București. Parohia din cartierul Brâncuși a fost înființată în 2008 și mai are și hramul ‘Acoperământul Maicii Domnului’.

Părintele Costel Burlacu, parohul acestei biserici și profesor la Seminarul Teologic din București, a povestit: ‘Biserica acestei parohii este în construcție. În prezent, stadiul lucrărilor se află la prima centură de sub ferestre. Comunitatea parohiei este formată din tineri cu vârsta până la 35 de ani care au primit o locuință ANL. Enoriașii noștri sunt foarte tineri și se bucură de prezența bisericii în cartierul lor pentru că în fiecare duminică vin împreună cu copiii lor să se întâlnească cu Hristos în fața potirului prin Taina Împărtășaniei. Totodată, putem spune că pe lângă lucrările de construcție, ne străduim, cu rugăciunile Sfântului Ioan Rusul, să construim în sufletele tuturor credincioșilor dragostea de Dumnezeu și de sfinți, astfel încât ei să fie pentru viitor creștinii care să ducă mai departe această credință strămoșească’.

Credința și evlavia tinerilor față de Sfântul Ioan Rusul, pe care l-au cunoscut în pelerinajele pe insula Evia, unde se află moaștele lui, au determinat părinții slujitori, Costel Burlacu și Costin Dinu, să-l aleagă ocrotitor pentru noua biserică.

Comentarii Facebook


Știri recente