Lacase de cult afectate de intemperiile vremii

Mai multe lacasuri de cult din judetul Valcea se confrunta cu probleme din cauza intemperiilor. Manastirea Cozia se confrunta, in principal, cu probleme legate de drumul de acces, care este adesea blocat din cauza caderii stancilor. Parintele arhimandrit Vartolomeu Androni, staret al Manastirii Cozia si exarh al Episcopiei Ramnicului, ne-a oferit mai multe detalii despre situatia acestei manastiri: ‘La Cozia, problemele au venit din partea caii de acces care trece prin fata Manastirii Cozia, in sensul ca Valea Olutului este, din acest punct de vedere, cam nesigura, datorita ploilor continue, caderilor de zapada, inghetului-dezghetului. Impreuna, aceste fenomene fac ca sa se desprinda stanci de pe munte si sa cada in soseaua care face legatura intre Valcea si Sibiu. Din acest punct de vedere, Manastirea Cozia a suferit pentru ca, oprindu-se circulatia, oamenii, credinciosii sau turistii care doreau sa viziteze Manastirea Cozia n-au mai avut posibilitatea sa ajunga’.

Si la Manastirea Frasinei sunt probleme cu drumul de acces. In urma ploilor, drumul devine impracticabil, adesea aparand fenomenul alunecarilor de teren. Parintele exarh Vartolomeu Androni ne-a vorbit si despre situatia de la acest sfant lacas: ‘La Manastirea Frasinei, care este tot o vatra de duhovnicie cautata de foarte multi credinciosi si pelerini, drumul de acees de la soseauna nationala si pana acolo, in jur de 13 km, este mereu rupt datorita paraului Muiereasca. Acum se fac niste lucrari de regularizare si, cu toate acestea, Manastirea Frasinei si-a adus contributia, pentru ca s-au dotat cu niste masini si au ajutat Primaria, pe domnul primar de acolo, ca sa tina drumul acesta accesibil, si spre manastire, dar si spre lucrarile acestea’.

De asemenea, parintele exarh Vartolomeu Androni ne-a amintit si despre problemele cu care se confrunta Manastirile Dintr-un Lemn si Govora: ‘Manastirea Dintr-un Lemn, care este o manastire cu o aleasa viata duhovniceasca, este amenintata mereu de apele unui rau pe care, daca-l vezi vara nu este apa, dar in conditiile acestea de ploaie este un mare pericol pentru aceasta manastire. Acolo este necesara o lucrare care costa extraordinar de mult si este deocamdata imposibil sa o realizeze, dar, provizoriu, manastirea este aparata. La Govora, tot datorita acestei cantitati excesive de apa, un zid din secolul al XVII-lea, care constituie incinta interioara a manastirii, s-a prabusit. Nu s-au intamplat alte alunecari de teren, dar cauzele care au dus la aceste evenimente nedorite au fost provocate de apa excesiva’.

Parintele arhimandrit Vartolomeu Androni, staret al Manastirii Cozia si exarh al Episcopiei Ramnicului, ne-a facut referiri si la principalele cauze ale unor astfel de probleme si ne-a subliniat importanta spiritului de intrajutorare de care romanii au dat dovada intotdeauna: ‘Sigur ca omul are o contributie negativa, de cele mai multe ori in acest dezechilibru, incat ne gandim la industrializarea aceasta fara precedent care distruge atmosfera, care distruge echilibrul natural, care distruge oxigenul etc. si care, printr-o incalzire excesiva datorita acestor produsi toxici, duc la incalzirea planetei, si normal ca se creaza aceasta incalzire excesiva a planetei si prin aceste ploi, prin aceste uragane si dezastre’.

Comentarii Facebook


Știri recente