Lăcaș de închinăciune pentru enoriașii parohiei Straja – Tarcău, județul Neamț

În urmă cu șase ani, în localitatea Straja din comuna Tarcău, județul Neamț, s-a început construirea unei biserici. În prezent, sfântul lăcaș este ridicat, sfintele slujbe fiind oficiate într-un spațiu amenajat în apropiere. Șantierul va continua și în acest an dacă vor exista fondurile necesare.

După cum informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova, Parohia Straja, Protopopiatul Piatra Neamț, a început în anul 2006 ridicarea unei biserici închinată Sfintei Treimi și Acoperământului Maicii Domnului. Cunoscută ca fiind localitatea care ‘deschide munții’, Straja se află la 20 de kilometri de municipiul Piatra Neamț spre orașul Bicaz. Parohia a fost înființată la inițiativa Arhiepiscopiei Iașilor, fiind desprinsă din parohia Stejaru – Pângărați. Întrucât în sat nu a existat o biserică, odată cu numirea în funcția de paroh a părintelui Ciprian Neculai Sofronie, au început demersurile în acest sens. Piatra de temelie a fost pusă de Preasfințitul Calinic Botoșăneanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iașilor. Terenul pe care s-a ridicat sfântul lăcaș a fost donat de enoriașa Didina Năclad. ‘Ridicarea bisericii a început în anul 2006, după ce am fost numit în parohie. PS Calinic Botoșăneanul a venit în parohia noastră pentru a pune piatra de temelie și pentru a oficia prima slujbă arhierească. Oamenii au fost foarte încântați de binecuvântarea primită, fiind încurajați să susțină finalizarea construcției’, a spus pr. paroh Ciprian Neculai Sofronie.

‘Sfânta Treime’, hramul ‘deosebit și frumos’ de la Straja

Dragostea enoriașilor, a sponsorilor și a binefăcătorilor s-a concretizat în ultimii șase ani prin faptul că biserica s-a ridicat. Mai sunt multe lucrări de realizat, însă părintele paroh are nădejde că Dumnezeu va ajuta prin oameni la terminarea lăcașului de închinăciune. ‘Acum trăim timpuri grele când oamenii ar dori să ajute, dar nu au posibilități. Credincioșii se descurcă foarte greu cu pensiile mici. În parohie locuiesc foarte puțini tineri care nu au un loc de muncă. În prezent sfintele slujbe se oficiază într-un paraclis amenajat în fostul camin cultural al localității. Lăcașul de închinăciune este ridicat, fiind acoperit cu tablă de cupru. Avem de achitat datorii la tabla de cupru, dar nu ne lăsăm, deși este greu. Nădăjduim ca, începând din primăvară, să continuăm lucrările de construcție: tencuirea, pridvorul de la intrarea în demisol, montarea geamurilor. Suntem încredințați că Dumnezeu ridică această biserică. Nu este un hram mai deosebit și mai frumos ca ‘Sfânta Treime’. Ajutorul venit de la ocrotitorii parohiei noastre s-a concretizat în mod miraculos. De-a lungul anilor a rânduit Dumnezeu să întâlnesc oameni cu dragoste față de Biserică. Ei ne-au ajutat atât din punct de vedere financiar, cât și cu materiale de construcții. Am avut sprijin din partea autorităților locale, dar și de la enoriașii din parohie’, a explicat pr. paroh Ciprian Neculai Sofronie.

‘Nimic nu este mai greu decât să lucrezi cu sufletul omului’

Lucrarea pastoral-misionară din parohia Straja s-a derulat concomitent cu zidirea bisericii. Părintele paroh Ciprian Neculai Sofronie a căutat să ‘lucreze’ diferit cu sufletele enoriașilor dăruiți spre păstorire. ‘Biserica se zidește în sufletul credincioșilor pe parcursul întregii vieți. Avem de a face cu generații diferite de oameni. Pastorația se face diferit de la o categorie de vârstă la alta, chiar dacă lucrăm cu sufletele lor. Nimic nu este mai greu decât să lucrezi cu sufletul omului. Noi, preoții, suntem și doctori de suflete. Există oameni care au sufletele bolnave. Ei își găsesc liniștea, alinarea și puterea de a merge înainte prin Biserică’, a mărturisit pr. paroh Ciprian Neculai Sofronie. Persoanele care doresc să contribuie la finalizarea lucrărilor de construcție a bisericii din parohia Straja pot face donații în contul RO07RZBR0000060005062503, deschis la Raiffeisen Bank, sucursala Piatra Neamț.

Comentarii Facebook


Știri recente