Lăcaș de închinăciune pentru elevii cu deficiențe de auz, la Iași

Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit ieri, 21 decembrie 2011, capela ortodoxă cu hramul ‘Izvorul Tămăduirii’ și ‘Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil’ din cadrul Grupului Școlar ‘Vasile Pavelcu’ Iași, pentru elevii cu deficiențe de auz. Sfântul lăcaș a fost amenajat într-o încăpere a școlii, în ultimele două luni, prin osârdia părintelui Gheorghe Lupu.

Elevii și profesorii Grupului Școlar ‘Vasile Pavelcu’ Iași au, începând de ieri, un lăcaș de închinăciune unde pot participa la sfintele slujbe. Capela a fost sfințită de Înalt Preasfințitul Teofan și va deservi nevoilor spirituale ale celor 300 de elevi din întreaga Moldovă cu deficiențe de auz și vorbire care studiază la Grupul Școlar ‘Vasile Pavelcu’ din Iași. Din soborul de preoți au mai făcut parte pr. Toma Gradinaciuc, protopop al Protopopiatului Iași 1, și pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală ‘Diaconia’ al Arhiepiscopiei Iașilor. La slujba de sfințire au participat reprezentanți ai conducerii școlii, profesori și elevi. La finalul slujbei, pr. Mihai Prodan a amintit că, în urmă cu 15 ani, a fost oficiată la Grupul Școlar ‘Vasile Pavelcu’ prima Liturghie transpusă în limbajul mimico-gestual din Arhiepiscopia Iașilor de pr. Constantin Onu de la Pitești. ‘Din anul 1999 s-a intensificat activitatea religioasă pentru persoanele cu deficiență de auz și vorbire. În anii din urmă copiii erau spovediți în cabinetul de religie, iar Sfânta Împărtășanie era primită în bisericile din preajma școlii. Odată cu amenajarea acestui lăcaș și cu hirotonia părintelui Gheorghe Lupu s-au creat condițiile cele mai bune pentru activitățile spirituale, Sfânta Liturghie putând fi oficiată acum în incinta acestei școli’, a spus pr. Mihai Prodan după cum ne informează Ziarul Lumina, Ed. Moldova.

Bucuria ajutorării semenilor

Pornind de la Evanghelia Samarineanului milostiv, citită în cadrul slujbei de sfințire a capelei, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei a vorbit despre indiferența față de o persoană aflată în nevoie. ‘Cei care trec indiferenți pe lângă o persoană nevoiașă pierd oportunitatea de a se înțelege pe ei înșiși ca oameni. Dacă oferim un ajutor cuiva, avem tentația să credem că am făcut ceva deosebit, fără a realiza că de fapt ne-am făcut nouă un mare bine. Deși paradoxal, celui care ne mulțumește pentru un bine făcut ar trebui să-i spunem: ‘Nu tu trebuie să-mi mulțumești. Eu trebuie să-ți mulțumesc pentru că mi-ai dat șansa să te ajut’. Privind lucrurile în adâncimea lor, o persoană care se apleacă cu atenție, dezinteresat, asupra celui care se află într-o suferință câștigă cel mai mult’, a spus IPS Părinte Mitropolit Teofan. Părintele Gheorghe Lupu a mulțumit Mitropolitului Moldovei și Bucovinei pentru că a binecuvântat capela Grupului Școlar ‘Vasile Pavelcu’, conducerii școlii și profesorilor pentru prezență. Prof. Marlena Vasiliu, directorul școlii, și-a exprimat recunoștința față de IPS Teofan pentru onoarea de a fi în mijlocul cadrelor didactice și al elevilor de la Grupul Școlar ‘Vasile Pavelcu’. A urmat oficierea Sfintei Liturghii în capela școlii, amenajată în ultimele două luni cu obiectele necesare desfășurării sfintelor slujbe.

Comentarii Facebook


Știri recente