Lăcaș de închinăciune pentru bătrânii asistați din Iași

Asistații și personalul Căminului de bătrâni ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Iași l-au avut în mijlocul lor, vineri, 31 august 2012, pe Înalt Preasfințitul Părinte Teofan, Arhiepiscopul Iașilor și Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, care, în sobor de preoți și diaconi, a sfințit capela acestei unități de asistență socială. La sfârșitul slujbei de sfințire, pr. Dumitru Carp, cel care s-a ocupat de amenajarea capelei, a primit, în semn de recunoștință, din partea Mitropolitului Moldovei și Bucovinei, distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’, informează Ziarul Lumina, Ediția de Moldova.

Cei 165 de asistați ai Căminului de bătrâni ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Bucium-Iași au, începând de vineri, un lăcaș de închinăciune unde se pot ruga și unde pot participa la sfintele slujbe. Înalt Preasfințitul Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, a sfințit capela unității ieșene de asistență socială, alături de un sobor de preoți și diaconi, din care au făcut parte protos. Nicodim Petre, coordonatorul Compartimentului asociații de tineret din cadrul Sectorului de misiune, statistică și prognoză pastorală al Arhiepiscopiei Iașilor, pr. Gheorghe Vilie Doroșincă, protopop al Protopopiatului Iași 2, pr. Mihai Prodan, inspector eparhial în cadrul Sectorului de asistență socială și medicală al Arhiepiscopiei Iașilor, și pr. Dumitru Carp, paroh al Bisericii ‘Pogorârea Duhului Sfânt’ din Protopopiatul II Iași, în raza căreia se află căminul. La slujba de sfințire au participat, alături de bătrânii asistați, membri din conducerea unității, precum și reprezentanți ai ONG-urilor și ai societăților ce sprijină activitatea căminului. Manifestarea religioasă s-a încheiat cu un recital de cântece religioase, susținut de un grup de copii din parohia ‘Pogorârea Duhului Sfânt’ din Bucium.

La finalul slujbei, pr. protopop Gheorghe Vilie Doroșincă a mulțumit Înalt Preasfințitului Mitropolit Teofan pentru dragostea și grija părintească ce o are față de cei pe care îi păstorește, subliniind faptul că sfințirea capelei reprezintă momentul cel mai important desfășurat de la mutarea căminului din Podul Roș în noua locație. De asemenea, pr. Dumitru Carp, cel care s-a îngrijit de amenajarea capelei, a mulțumit Înalt Preasfințitul Teofan pentru prezență și binecuvântare.

În cuvântul de învățătură adresat celor prezenți, IPS Teofan a arătat importanța înființării unor centre pentru bătrâni și importanță îngrijirii bătrânilor rămași fără locuință, lucruri ce sunt bineplăcute în fața lui Dumnezeu. ‘Mă bucur că acest așezământ are un spațiu generos, cu o ambianță potrivită, pentru ca bătrânii de aici să aibă clipe cât mai frumoase. Mă bucur și pentru că am constatat în ultimii ani că aici, cât și în alte colțuri ale țării s-au făcut eforturi pentru înființarea unor noi centre pentru bătrâni și că s-a creat la nivelul țării o infrastructură de astfel de centre, care să-i preia pe acei bătrâni care, din păcate, nu mai pot rămâne la casele lor. Cel de Sus să le dăruiască celor ce conduc acest așezământ răbdare multă, pentru că o inimă caldă, o privire curată și sinceră, o mână bună întinsă acestor bătrâni pot înlocui dorul lor de casă, de copii, de fosta familie. Chipul luminos și bucuria ce o văd în acest moment pe chipurilor acestor părinți ai noștri îmi dă convingerea că în capela ce tocmai a fost sfințită ei vor găsi mereu o clipă de reculegere sufletească, un cuvânt bun și o mână întinsă’, a spus IPS Teofan.

La final, IPS Teofan, în semn de recunoștință, a acordat distincția ‘Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei’ părintelui Dumitru Carp, precum și diplome de vrednicie celor ce au ajutat la amenajarea lăcașului de închinăciune.

Căminul de bătrâni ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ este o unitate de asistență socială aflată în subordinea Direcției de Asistență Comunitară din cadrul Primăriei Municipiului Iași și funcționează ca un serviciu social de asistență și suport în cadru instituționalizat. Activitățile desfășurate în cadrul unității presupun găzduire pe perioadă nedeterminată, hrană, asistență socială și îngrijire medicală, asistență paliativă, consiliere psihologică, asistență spiritual-religioasă, socializare și petrecere a timpului liber pentru persoanele în vârstă, fără adăpost. Căminul are în prezent un număr de 41 de angajați și asistă un număr de 165 de bătrâni, funcționând în noua locație, din Bucium, din anul 2010. Până atunci, căminul își avea sediul în Iași, în zona Podul Roș, lângă Biserica cu hramul ‘Sfinții Împărați Constantin și Elena’ din Iași, pe locul unde acum s-a construit o parte din ansamblul Palas. Directorul Căminului este în prezent d-na Elisabeta Gheorghe.

Așezământul de bătrâni se află pe raza parohiei ‘Pogorârea Duhului Sfânt’ din Protopopiatul Iași II, care, prin pr. paroh Dumitru Carp, a răspuns la toate solicitările primite din partea personalului căminului pentru nevoile spirituale ale bătrânilor, oficiindu-se regulat slujba Sfântului Maslu și slujba Aghezmei, precum și spovedania și împărtășirea persoanelor asistate, dar și ajutorarea cu alimente și bunuri materiale. De asemenea, Asociația Studenților Creștini Ortodocși din Iași a desfășurat mai multe activități misionare pentru bătrânii din cămin, iar Biroul de asistență socială ‘Diaconia’ al Centrului Eparhial Iași a desfășurat mai multe acțiuni, prin care s-au oferit bătrânilor asistați calendare ortodoxe, Biblii și alte cărți cu conținut religios.

Comentarii Facebook


Știri recente