Lăcaș de cult pentru parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir din Cluj-Napoca

Parohia Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir din cartierul Gherogheni din Cluj-Napoca va avea în curând o nouă biserică, a cărei piatră de temelie va fi sfințită sâmbătă, 16 iulie, de Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul și Mitropolitul Clujului, după cum ne informează Radio Renașterea. Această etapă importantă din istoria parohiei coincide cu aniversarea anul acesta a 40 de ani de la oficierea primei Sfinte Liturghii în prima biserică ortodoxă din cartierul Gheorgheni.

Mai întâi va fi amenajat la demisol un paraclis, unde vor fi organizate evenimente religioase, culturale și filantropice.

„Avem nevoie de acest paraclis pentru a desfășura acțiuni cu caracter filantropic, social și cultural-religios; dorim să punem la dispoziția elevilor și tinerilor din parohia noastră un spațiu în care să desfășoare mai multe activități creative și de formare”, a precizat părintele paroh Ioan Goje.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” a fost înființată în anul 1958, având ca teritoriu întreg cartierul Gheorgheni. Până la deschiderea capelei, parohia s-a numit Cluj-Borhanci, apoi și-a luat numele și hramul „Sfântul Mucenic Dimitrie”, 26 octombrie. Între anii 1964-1972, în cartier au fost ridicate un număr mare de locuințe, astfel că parohia și-a conturat componența. În anul 1970, Arhiepiscopia Clujului a cumpărat de la Mircea Ionescu o casă situată pe strada 11 iunie nr. 86, astăzi Tache Ionescu nr. 86, pe care a donat-o parohiei, aici urmând să fie amenajat viitorul locaș de închinare.

Actuala biserică parohială

În 14 februarie 1971, s-a făcut deschiderea și sfințirea acestei capele de către Arhiepiscopul Teofil Herineanu. Capela a fost înzestrată și deschisă prin purtarea de grijă a părintelui paroh Gheorghe Mureșan, suferind în timp mai multe modificări, a declarat părintele Ioan Goje: „Prima modificare s-a făcut în anul 1971, prin demolarea peretelui despărțitor dintre camere, apoi, în 1975, s-au demolat pereții interiori. Trei ani mai târziu s-a desființat peretele de lângă terasă, iar în 1982 s-a extins terasa și clădirea. Ultima extindere s-a făcut în 1997, cu ridicarea unui turn clopotniță deasupra pronaosului, în timpul păstoririi părintelui Ioan Bancoș”.

La început, Parohia „Sfântul Dimitrie Izvorâtorul de Mir” avea în cuprins filiile Borhanci, Gheorgheni și Făget. În 1996 a fost numit paroh părintele Gheorghe Mureșan, care în ultimii ani de slujire și-a exprimat dorința de a se construi pentru această parohie o nouă biserică. După 40 de ani, dorința preotului începe să prindă contur, prin sfințirea pietrei de temelie a noii biserici, sub coordonarea actualului paroh, pr. Ioan Goje, care păstorește aici din iunie 1991.

Parohia „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir” numără aproximativ 1300 de familii.

Comentarii Facebook


Știri recente