La Universitatea ‘Al. I. Cuza’ se desfasoara Simpozionul ‘Drepturile Omului. Dimensiune Spirituala si Actiune Civica’.

In perioada 3-5 mai, cateva zeci de personalitati, cadre didactice universitare si cercetatori participa, la Universitatea ‘Al. I. Cuza’, la Simpozionul ‘Drepturile Omului. Dimensiune Spirituala si Actiune Civica’. Manifestarea, aflata deja la cea de-a Vl-a editie, are ca tema principala ‘Patrimoniul cultural mondial. Drepturi si responsabilitati’. Personalitatile invitate sustin comunicari si participa la dezbateri in cadrul a trei ateliere: ‘Principii, norme si practici’, ‘Valori romanesti in patrimoniul cultural universal si preocupari pentru protejarea acestora’ si ‘Educatia pentru valorile culturale’. In contextul acestui simpozion, a fost sarbatorita si cea de-a optzecea aniversare a prof. univ. dr. George Vaideanu, fost inalt functionar UNESCO. Simpozionul este organizat de Universitatea ‘Al. I. Cuza’, prin Centrul Regional de Educatie a Adultilor, Mitropolia Moldovei si Bucovinei, Episcopia Romano-Catolica Iasi si Institutul Roman pentru Drepturile Omului Bucuresti. In cea de a doua zi a simpozionului, au fost rostite alocutiuni de catre IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, PS Gherghel, episcop al Diocezei Romano-Catolice de Iasi, prof. dr. Dumitru Oprea, rectorul Univ. Al. I. Cuza si alte personalitati. De asemenea au luat cuvantul si Excelenta Sa Jean Claude Perisset, Nuntiu Apostolic la Bucuresti si prof. dr. ing. Spiridon Cretu, prefect al judetului Iasi, dupa care au urmat o serie de comunicari. Apoi s-au decernat distinctii unor personalitati printre care amintim : IPS Mitropolit Daniel, PS Episcop Petru Gherghel, prof dr. George Vaideanu. Au mai primit asemenea distinctii unele personalitati din strainatate.

Dupa decernarea acestor distinctii, IPS Daniel a spus pentru Radio Trinitas: ‘Acest simpozion este unul consacrat anul acesta Patrimoniului Cultural Universal – drepturi si responsabilitati, si deci se face aici legatura intre drepturile omului si dreptul la mostenirea culturala. Aceasta mostenire numita Patrimoniu Cultural, este o dimensiune spirituala a responsabilitatii pentru monumente. Noi suntem un popor cu foarte multe monumente istorice si de arta si avem sansa de a prezenta bogatia si frumusetea acestor monumente, dar avem si datoria de a cunoaste din ce in ce mai mult responsabilitatea care ne revine pentru a pastra aceste monumente a le proteja si a le pune in valoare.’

De asemenea PS Gherghel a vorbit despre implicarea bisericii Romano-Catolice in apararea Drepturilor omului : ‘ Biserica Romano-Catolica nu poate sa nu se preocupe de drepturile omului, precum de fapt nici o Biserica nu poate sa neglijeze acest lucru, pentru ca Biserica este o casa pentru toti oamenii si ei se bucura de drepturile pe care Dumnezeu Insusi le-a stabilit in fiinta lor. Este o legatura directa intre Biserica si Drepturile Omului.’

Prof.dr. Laurentiu Soitu, ne-a oferit amanunte despre modul cum Universitatea ‘Al. I. Cuza’ a contribuit la realizarea acestei manifestari: ‘ A vorbi despre drepturile omului nu este suficient, nu este corect si nu este la fel de binefacator daca ne rezumam numai la dimensiunea juridica, asa ca am propus aceasta dimensiune spirituala de abordare a drepturilor omului. A fost meritul de excelenta al Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, de a fi imbratisat dintru inceput aceasta idee’.

In cea de a treia zi, lucrarile simpozionului se vor desfasura in sala ‘Dr. Iustin Moisescu’, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei si vor avea ca tema ‘Educatia pentru valorile culturale’, dupa care se va face o evaluare a lucrarilor de pe toata durata acestei manifestari.

Comentarii Facebook


Știri recente