La Sfânta Liturghie oficiată pe esplanada Catedralei din Miercurea Ciuc, Preafericitul Părinte Daniel a explicat înțelesurile Evangheliei Duminicii XI-a după Rusalii

În cadrul Sfintei Liturghii oficiată astăzi, 23 august, pe esplanada Catedralei din Miercurea Ciuc, Patriarhul românilor a explicat și înțelesurile Evangheliei Duminicii XI-a după Rusalii, când s-a citit Pilda datornicului nemilostiv: „Evanghelia de astăzi ne arată deodată dreptatea și bunătatea lui Dumnezeu și, când Dumnezeu arată milostivire față de noi și ne iartă datoriile sau greșelile noastre, cere de la noi, cei ce am fost creați după chipul lui Dumnezeu și suntem chemați la asemănare cu El, să fim și noi milostivi și iertători”.

Pilda pe care Mântuitorul Iisus Hristos ne-o prezintă în lectura Evangheliei de astăzi este deosebit de semnificativă, a spus Părintele Patriarh. Împăratul care cere socoteală slujitorilor săi datornici este Însuși Dumnezeu, Care a dăruit multe daruri prin milostivirea Sa părintească tuturor oamenilor, iar felul în care noi folosim darurile primite de la Dumnezeu ne face asemenea Lui sau ne face potrivnici Lui; ne face fii după har ai Săi sau ne face datornici Lui. „Și în rugăciunea «Tatăl nostru», în limba greacă, greșelile sunt numite datorii, și aceasta înseamnă că, ori de câte ori greșim, ori de câte ori păcătuim, ne îndatorăm față de Dumnezeu, pentru că nu am făcut roditoare darurile Sale, ci le-am risipit. Mântuitorul Iisus Hristos ne arată în Evanghelia de astăzi că Dumnezeu este milostiv dacă este rugat să ne ierte datoriile noastre față de El, adică să ne ierte greșelile noastre. Dar dacă noi, la rândul nostru, în relație sau în raport cu semenii noștri nu suntem iertători, diferim de Dumnezeu Cel milostiv și iertător. Și, atunci, El nu ne mai judecă cu milostivire, ci ne judecă după dreptate. Vedem că milostivirea Lui Dumnezeu este mai mare, copleșește dreptatea Sa, dar, dacă noi nesocotim milostivirea Lui, El din nou Își arată dreptatea Sa. După dreptatea Lui, noi, păcătoșii, trebuie să fim pedepsiți, pentru că plata sau pedeapsa pentru păcat este moartea, dar pentru că El este milostiv și iertător, ne dăruiește viața, iertându-ne păcatele pe care le-am regretat, pentru care ne-am pocăit, pe care le prezentăm ca un eșec înaintea lui Dumnezeu, ca o greșeală și ca o cădere și decădere a noastră”, a subliniat Preafericirea Sa.

Sursa: ziarullumina.ro

Comentarii Facebook


Știri recente