La sediul Patriarhiei Romane au debutat astazi lucrarile Consiliului National Bisericesc

Sub presedintia Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a inceput astazi sesiunea de lucru a Consiliului National Bisericesc al Bisericii Ortodoxe Romane, sesiune care va dura doua zile.

Tot astazi, PF Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, a oficiat la Manastirea Radu Voda, impreuna cu un sobor de ierarhi, un parastas de pomenire a fostului Intaistatator al BOR, Iustinian Marina, la 104 ani de la nasterea acestuia. PF Teoctist a evocat, cu acest prilej, personalitatea si faptele inaintasului sau care a pastorit BOR intre anii 1948-1977. ‘In acei ani grei ai regimului comunist opresiv, totalitar si ateu, Patriarhul Justinian Marina a fost binecuvantat de Dumnezeu sa conduca cu har de la Duhul Sfant si sa ne lase o Biserica deschisa spre societate, spre dialog atat cu Bisericile din Orient, cat si din Occident, spre miscarea ecumenica’, a afirmat PF Patriarh Teoctist. PF Sa a amintit si de ‘indreptarile si randuielile trainice’ aduse de Patriarhul Justinian statutelor de functionare si organizare a BOR si a institutiei Patriarhiei, care sunt in vigoare si astazi. Intaistatatorul BOR a prezentat si cartea ‘Prea Fericitul Patriarh Justinian Marina’, al carei autor este doctorul George Stan, si care a aparut recent la Editura Institutului Biblic si de Misiune al BOR, o lucrare care evoca personalitatea, viata si faptele fostului patriarh. Momentul de la Manastirea Radu Voda, unde este inmormantat Patriarhul Iustinian, se numara intre alte evenimente solemne organizate anul acesta de BOR cu ocazia aniversarii a doua evenimente din istoria sa: 120 de ani de la dobandirea autocefaliei (1865) si 80 de ani de la ridicarea la rangul de Patriarhat (1925).

Sfantul Sinod al BOR a hotarat ca momente similare de exprimare a recunostintei fata de inaintasi sa se organizeze si cu ocazia zilelor de nastere ale celorlalti trei fosti patriarhi: Miron Cristea, Nicodim Munteanul si Iustin Moisescu. Iustinian Marina, care a fost cel de-a treilea patriarh al BOR, s-a nascut la 22 februarie 1901, in Suesti, jud. Valcea. A absolvit Facultatea de Teologie din Bucuresti in anul 1929, dupa care a fost preot paroh si invatator in cateva

localitati din judetul Valcea; tot in acesta perioada (1923-1945) a activat ca director al Seminarului Teologic din Ramnicu Valcea. In 1945, ramas vaduv, a fost ales arhiereu vicar al Arhiepiscopiei Iasilor

(1945-1947), fiind loctiitor de patriarh in februarie 1948. La 6 iunie 1948 a fost inscaunat ca arhiepiscop al Bucurestilor, mitropolit al Ungrovlahiei si patriarh al BOR, pastorind pana la moarte, la 26 martie 1977. In cei 29 de ani de patriarhat a promovat si a participat la o seama de evenimente si schimbari care au ridicat mult prestigiul Ortodoxiei romanesti. Iustinian Marina ramane in istoria Bisericii romanesti prin sustinutul sau ‘apostolat social’, efort care a dinamizat viata sociala a bisericii. A si publicat 12 volume care cuprind toate pastoralele, cuvantarile si articolele sale, sub titlul semnificativ ‘Apostolat social’ (Bucuresti, 1948-1976). Dupa 1961, cand a reintrat in Consiliul Ecumenic al Bisericilor, BOR a participat la toate actiunile desfasurate in cadrul miscarii ecumenice contemporane.

Comentarii Facebook


Știri recente