La sarbatoarea ‘Pogorarii Duhului Sfant’, Manastirea Dobrovat isi va serba hramul.

In primul rand, sarbatoarea Pogorarii Duhului Sfant este hramul bisericii Manastirii Dobrovat, iar in al doilea rand se implinesc 500 de ani de la zidirea acestui sfant locas de catre Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant, care a trecut la cele vesnice exact in anul cand aceasta manastire a fost terminata.

Zidirea Manastirii Dobrovat a inceput in anul 1503 si a fost finalizata in anul 1504 de catre Bogdan III, fiul marelui domnitor al Moldovei Stefan cel Mare si Sfant.

Pr.Conf. Dr. Ion Vicovan de la Faculatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ a facut o scurta prezentare istorica a acestui sfant locas: ‘Manastirea Dobrovat cu hramul Pogorarea Duhului Sfant este ultima ctitorie a Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, fiind ridicata in anii 1503-1504. Dupa cum reiese si din inscriptia pusa pe ctitoria lui Stefan cel Mare si Sfant, reiese ca ea a fost finalizata dupa mutarea din aceasta viata a marelui domnitor. La Dobrovat, pe locul actualei ctitorii a lui Stefan cel Mare, exista o viata monahala mult mai veche, precum si o ctitorie din lemn cu hramul Schimbarea la fata, hram isihast ceea ce denota faptul ca in aceasta zona vietuiau parinti traitori in duh isihast. Sunt cunoscute inainte de ctitoria lui Stefan cel Mare si Sfant, de asemenea, numele unor parintii, ceea ce confirma faptul ca monahismul era mai vechi. Poate aceste argumente l-au facut pe marele domnitor al Moldovei sa se indrepte catre acest tinut. Biserica Manastirii Dobrovat a fost terminata dupa trecerea Binecredinciosului Voievod Stefan cel mare si Sfant la cele vesnice si a fost pictata de unul dintre urmasii sai, Petru Rares, cel care s-a ocupat de pictarea bisericilor din Nordul Moldovei. Dobrovatul a functionat ca manastire pana in vremea lui Alexandru Ioan Cuza, cand in anul 1863 a fost desfiintata ca manastire, functionand ca biserica parohiala. In spatiul in care a fost mai inainte staretia a luat fiinta o scoala, iar in anexe au luat fiinta alte institutii. A redevenit manastire dupa anul 1989 din initiativa si cu binecuvantarea Inalt Prea Sfintitului Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. In Manastirea Dobrovat se mai pastreaza putine obiecte din vremea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant: un epitrahil si un epitaf. Inainte de transformarea in biserica parohiala, multe dintre obiectele aflate in manastire au fost duse la Sfantul Munte Athos.’

Pentru a prefata acest eveniment, domnul Prof.Dr. Emilian Popescu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa ‘Dumitru Staniloae’ din Iasi a vorbit despre personalitatea Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, motivele pentru care a construit atatea biserici si manastiri: ‘Trebuie sa admitem faptul ca Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant nu a fost numai un simplu conducator laic de stat, ci a fost si un om credincios: legatura lui cu Biserica afost puternica, avandu-l ca duhovnic pe Sfantul Daniil Sihastrul. Exista multe studii care dovedesc existenta reala a Cuviosului Daniil Sihastrul, dar si legaturile pe care le-a avut Cuviosul Daniil Sihastrul cu familia lui Stefan cel mare si a lui Petru Rares, care insemneaza aceeasi familie. Se crede ca mama Cuviosului Daniil Sihastrul si mama Mitropolitului Grigore Rosca care a facut pictura bisericii cu hramul ‘Sfantul Gheorghe’ a Manastirii Voronet, ce a fost zidita de Stefan cel Mare la indemnul lui Daniil Sihastrul dupa infrangerea de la Razboieni in anul 1476, au fost surori, iar Petru Rares a fost verisor cu Mitropolitul Grigore Rosca. Stefan cel Mare a citit foarte mult pe sfintii militari bizantini: Sfantul Gheorghe, Sfantul Dimitrie, Sfantul Procopie. Binecredinciosul Voievod Stefan cel Mare si Sfant a marturisit el insusi ca toate victoriile le-a obtinut cu ajutorul lui Dumnezeu, iar infrangerea de la Razboieni s-a facut tot cu voia lui Dumnezeu, ca sa fie infranti crestinii pentru pacatele lor.’

Sfanta Liturghie din ziua Pogorarii Duhului Sfant va fi oficiata la Manastirea Dobrovat de catre un sobor impresionant de preoti si diaconi in frunte cu Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei. Sarbatorea de duminica este inclusa si in programul actiunilor prilejuite de implinirea a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice Binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant.

Comentarii Facebook


Știri recente