La Roma au avut loc astazi funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

La Roma au avut loc astazi funeraliile Papei Ioan Paul al II-lea.

Messa funerara a inceput la orele 10.00, ora 11.00 – ora Romaniei, si a durat aproximativ 3h, potrivit unui ceremonial precis.

Inaintea acestui moment, sub conducerea Cardinalului Camerlengo, Eduardo Martinez Somalo, in bazilica a avut loc o prima ceremonie, in cadrul careia corpul neinsufletit al Papei Ioan Paul II, ce se afla de duminica in bazilica, a fost depus intr-un sicriu de chiparos, fata Suveranului Pontif fiind acoperita cu un voal alb, iar alaturi de el fiind pusa o

punga cu medaliile Vaticanului. Sicriul a fost inchis in prezenta principalilor prelati ai Curiei, apoi a fost purtat pana in fata altarului instalat in Piata bazilicii.

Momentul culminant l-a constituit Messa funerara, care a fost celebrata in Piata din fata Bazilicii ‘Sfantul Petru’, messa ce a fost oficiata de catre cardinalii si de catre Patriarhii Bisericilor Orientale ce recunosc autoritatea Vaticanului si care a fost condusa de Cardinalul german Joseph Ratzinger.

Messa funerara a fost celebrata in prezenta a peste 2.000 de personalitati din lumea intreaga,

sefi de stat si de guvern, ambasadori, ministri, responsabili ai unor institutii internationale, reprezentanti religiosi si in fata a sute de mii de credinciosi, reuniti in Piata ‘Sfantul Petru’ si in mai multe locuri din Roma, care vor urmari

evenimentul pe ecrane uriase.

Messa a inceput prin intonarea psalmilor si citirea unor texte din Cartile Sfinte, dupa care a urmat discursul Cardinalului Ratzinger.

Ceremonia a continuat cu ‘Rugaciunea universala’ in mai multe limbi pentru ‘defunctul Papa Ioan Paul II’, ‘Biserica sfanta a lui Dumnezeu’, ‘Toate natiile’, ‘Sufletul pontifilor morti ai Romei’, ‘Toti credinciosii morti’ si pentru cei prezenti.

A fost celebrata apoi ‘Liturghia euharistica’, care aminteste de ultima masa, Cina a Mantuitorului nostru Iisus Hristos, moment aflat in centrul oricarei slujbe catolice, dupa vare a urmat ritualul ‘ultimei recomandari si de adio’, Rugaciune rostita de Colegiul Cardinalilor aproape de sicriu, care s-a incheiat printr-o Rugaciune in tacere.

Mesa funerara a continuat cu o ‘Litanie a sfintilor’, dupa care a urmat ‘Rugamintea’ Bisericii Romei, al carei episcop este Papa, rostita de Cardinalul Camillo Ruini – vicar de Roma, precum si cea a Bisericilor Orientale, potrivit ritualului bizantin.

Messa s-a incheiat printr-un Discurs al Cardinalului Ratzinger, in care s-a cerut lui Dumnezeu sa-i dea Bisericii, privata de Pastorul sau, ‘mangaierea credintei si sperantei’.

A treia parte a funeraliilor a fost celebrata in cripta Bazilicii ‘Sfantul Petru’, unde sicriul Papei Ioan Paul II a fost purtat in cadrul unei procesiuni. Aceasta ceremonie a fost din nou condusa de Cardinalul Camerlengo, in prezenta principalilor prelati al Curiei, a Cardinalului Ruini si a celor apropiati Suveranului Pontif, si s-a incheiat prin coborarea in mormant a sicriului.

Depunerea corpului Papei Ioan Paul II in cripta Basilicii a avut loc in cadrul unei scurte ceremonii, de aproximativ o jumatate de ora. Papa Ioan Paul II a fost inhumat intr-o cripta, in curs de amenajare, sub Basilica San Pietro. Ramasitele pamantesti ale Suveranului Pontif au ocupat un amplasament lasat liber de cele ale Papei Ioan al XXIII-lea, evacuate dupa beatificarea acestuia din cripta si instalate in basilica.

Comentarii Facebook


Știri recente