La Radauti au fost sarbatoriti noua ani de la canonizarea Sfantului Ierarh Leontie

n biserica manastirii Sf. Ioan din Radauti se afla racla cu moastele Sfantului Ierarh Leontie (secolul XIV), sfant local a carui pomenire se face la 1 iulie in calendarul ortodox roman. Ierarhul Leontie de la Radauti, care a fost duhovnic al calugarului Daniil Sihastrul – acesta era sfetnicul si duhovnicul voievodului Stefan cel Mare (1457-1504) – a fost canonizat de Biserica Ortodoxa Romana la 19 iunie 1992, in acelasi timp cu Daniil Sihastrul si cu Stefan cel Mare.

Anul acesta, la implinirea a noua ani de la canonizarea ierarhului de la Radauti, s-a tinut pentru prima oara oficial slujba cu priveghere deosebita, sambata seara, 30 iunie. A slujit P.S. Gherasim Cucosel, Episcop vicar al Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, cu resedinta la manastirea Sf. Ioan. A doua zi, Sfanta Liturghie in onoarea Sfantului ierarh Leontie de Radauti a fost oficiata in aceeasi biserica de I.P.S. Pimen Suceveanul, Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, impreuna cu P.S. Gherasim si cu un sobor de 33 de preoti.

In ziua urmatoare, cei doi ierarhi si soborul de preoti s-au deplasat la manastirea Putna, pentru cinstirea Sfantului Voievod Stefan cel Mare, care isi doarme somnul de veci in aceasta ctitorie a sa si a carui pomenire se face la 2 iulie.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente