La Parohia Udricani din București a fost vernisată expoziția ‘Școala din tinda bisericii’

Cu prilejul prăznuirii hramului Adormirii Maicii Domnului, la Parohia Udricani din București, a avut loc duminică, 15 august, vernisajul expoziției ‘Școala din tinda bisericii’, informează „Ziarul Lumina”. Au prezentat lucrări copii din parohie și elevi de la Liceul ‘Nicolae Tonitza’ din Capitală.

Pentru vernisajul ‘Școala din tinda bisericii’, dedicat sărbătorii Adormirii Maicii Domnului, au lucrat peste 30 de copii, sub coordonarea profesoarei Teodora Coltofean de la Liceul de Arte Plastice ‘Nicolae Tonitza’.

‘La Biserica Udricani au venit foarte mulți copii, fiindcă au auzit de lucrurile frumoase care se întâmplă aici. Copiii lucrează pictură pe sticlă, pe lemn, pe gravură și pictură pe hârtie. Au fost expuse lucrări religioase, deoarece acest atelier a fost dedicat sărbătorii Adomirii Maicii Domnului. Pentru cei mici am ales variante mai simple, adică semne și simboluri creștine, iar pentru cei mai mari, am propus teme mai complexe’, a declarat Corina Vasile, profesor îndrumător în cadrul atelierului.

Atelierul de creație a fost organizat de Parohia Udricani din dorința de a oferi copiilor, în perioada vacanței, posibilitatea desfășurării unor activități creative. ‘Dorim să continuăm o tradiție, care s-a desfășurat de-a lungul timpului aici. Este vorba de Școala Românească de la Udricani, Școala de Caligrafie, care a funcționat pe la 1750, în tinda bisericii, prin livezile de meri, peri și duzi, după cum arată documentele. Așa am gândit să începem și noi ateliere de creație și am chemat profesori de la Liceul ‘Nicolae Tonitza’ și câțiva voluntari din parohia noastră să ne însoțească și să ne ajute în acest demers’, a spus părintele paroh Constantin Pătuleanu.

Planuri de viitor la Parohia Udricani

Tinerii prezenți la atelierul de creație din curtea bisericii au avut posibilitatea de a crea și de a se bucura de liniște și de un ambient foarte plăcut.

Atelierul de creație de la Udricani este o tradiție în această parohie. La Parohia Udricani din București se desfășoară periodic, începând din septembrie 2009, ateliere de creație, care se adresează atât copiilor de la Liceul ‘Nicolae Tonitza’ din Capitală, cât și copiilor din parohie sau dinafara ei. În planurile de viitor se află construirea unei grădinițe și a unei școli. În aceste instituții se vor desfășura ateliere de creație, de pictură, sculptură, lucrul la roata olarului, lecții de muzică, în general, tot ceea ce ține de creație. ‘Este o șansă pentru ei să deprindă meșteșugul picturii, al gravurii, sau în viitor al sculpturii, al ceramicii, pentru că munca cu lutul îi dă copilului o anumită stabilitate sau dexteritate în dezvoltarea sa. Pictura, gravura, desenul, culoarea ajută mult la formare, cu atât mai mult că se desfășoară în biserică’, a mai spus părintele Pătuleanu.

Comentarii Facebook


Știri recente