La Parohia Adormirea Maicii Domnului din cartierul Galata s-a desfasurat a sasea editie a Simpozionului Hristos – Calea, Adevarul si Viata

Dezbaterile si conferintele din zilele de 7 si 8 decembrie au abordat din perspectiva teologica, filosofica, morala si sociala problema libertatii intr-o societate care se declara crestina. Preoti, profesori universitari si oameni de cultura au vorbit credinciosilor despre sensul libertatii in crestinism, ce intelegem prin libertate si cum poate fi traita libertatea. O conculzie in acest sens a fost formulata de parintele paroh Mircea Stoleriu, organizatorul si initiatorul simpozionului, care a precizat ca libertatea nu trebuie sa duca la anarhie si distrugerea persoanei ci la armonie, frumos. Libertatea trebuie sa asigure dezvoltarea personalitatii si posibilitatea de a ne mantui. De aceea, adevarata libertate este atunci cand il avem in inimile noastre pe Hristos, a subliniat parintele Stoleriu. Printre invitati s-au numarat Preot Lector Doctor Ioan Cristinel Tesu si Preot Lector Adrian Dinu de la Facultatea de Teologie Ortodoxa Dumitru Staniloae, Preot Protopop Constantin Andrei, Preot Doctor Vasile Nechita, Academician Constantin Ciopraga, Profesor Doctor Alexandru Husar, Profesor Doctor Gheorghe Macovei si Conferentiar Doctor Codrin Cutitaru. Invitatii au abordat dificila problema a libertatii omului contemporan in prelegeri precum Eliberarea prin Sf. Taina a Spovedaniei, Libertatea omului de stiinta, Sensul libertatii la Sfintii Parinti si altele. Credinciosii prezenti in numar mare au apreciat ca aceste simpozioane au un caracter formativ si educativ, iar pilda de viata data de invitati poate deveni un model. De asemenea, credinciosii au apreciat nivel academic al simpozionului si au exprimat dorinta ca astfel de simpozioane sa fie organizate in fiecare parohie. Programul simpozionului a cuprins in decursul celor 2 zile si programe artistice dedicate sarbatorii Craciunului si sustinute de copiii de la scolile 16 si 34 si de la Gradinita 28. Dupa cum a declarat Silvia Paulescu, invatatoare la Scoala nr. 16, aceste spectacole au fost prezentate cu scopul de a aduce o oaza de lumina in sufletele adultilor.

Simpozionul Hristos – Calea, Adevarul si Viata este organizat anul la parohia Adormirea Maicii Domnului din cartierul Galata si constitue o incununare a conferintelor lunare Convorbiri duhovnicesti. Profesor Ddoctor Alexanru Husar, prezent la simpozion a declarat ca participarea domniei sale inca de la prima editie inseamna o revigorare morala. La biserica Adormirea Maicii Domnului din cartierul Galata se intalneste o atmosfera exceptionala care revigoreaza spiritul traditional al vietii crestine si care face cinste Bisericii si orasului Iasi, a mai declarat profesorul Alexandru Husar.

(Radio Trinitas)

Comentarii Facebook


Știri recente