La Palatul Patriarhiei s-au încheiat lucrările Comisiei de evaluare a proiectelor pentru construirea Catedralei Mântuirii Neamului

În zilele de 30 iunie și 1 iulie, la Palatul Patriarhiei din București, s-au desfășurat lucrările Comisiei de evaluare finală a proiectelor depuse la Concursul de proiectare inițiat, în urmă cu patru luni de către Patriarhia Română, pentru a analiza și a stabili câștigătorul. Proiectele, 7 la număr, au fost depuse în data de 31 mai alături de documentația scrisă și desenată și, respectiv, câte o machetă reprezentând Catedrala Mântuirii Neamului.

Ieri, 30 iunie, membrii Comisiei de evaluare finală a proiectelor s-au întâlnit cu membrii Subcomisiilor tehnice de evaluare care au analizat proiectele, în urmă cu trei săptămâni timp de mai multe zile, pe fiecare specialitate – arhitectură, rezistență, instalații și respectiv partea economică financiară -, pentru acordarea unui anumit punctaj și stabilirea clasamentelor. În întâlnirea de ieri raportorii celor patru Subcomisii tehnice de evaluare au adus la cunoștința membrilor juriului punctajul și clasamentul pe fiecare specialitate.

Astăzi, 1 iulie, s-a întrunit Comisia de evaluare finală a proiectelor sub președinția Preafericitului Părinte Patriarh Daniel din care au făcut parte încă patru ierarhi ai Sfântului Sinod cu experiență în coordonarea lucrărilor de construcției unei catedrale, după cum urmează: Înaltpreasfințitul Laurențiu, Mitropolitul Ardealului, Înaltpreasfințitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Înaltpreasfințitul Timotei, Arhiepiscopul Aradului și Preasfințitul Ioachim Băcăuanul, Episcop Vicar al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului. La acești membri, Ierarhi ai Sfântului Sinod, s-au adăugat membrii Comisiei Patriarhale de coordonare a concursului de proiectare formată din Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal, Preasfințitul Varlaam Ploieșteanul, Episcop Vicar Patriarhal, „domnul inginer Nicolae Noica, fost ministru al Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului; domnul prof. inginer Daniel Stan, coordonatorul Sectorului Monumente și Construcții Bisericești al Patriarhiei Române; domnul inginer Eugen Iordăchescu, Consultant de specialitate și domnul inginer Vasile Crăcăuanu, secretarul Sectorului Monumente și Construcții Bisericești și, respectiv, al Comisiei Patriarhale de Coordonare”, după cum a spus Preasfințitul Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal.

Referitor la lucrările Comisiei de evaluare finală, desfășurate astăzi, Preasfințitul Episcop Ciprian Câmpineanul a oferit mai multe informații: „Ziua de astăzi reprezintă ultima etapă cu privire la încheierea concursului de proiectare, în sensul că ierarhii și ceilalți membrii ai juriului au fost mai întâi informați cu privire la criteriile de evaluare a proiectelor stabilite de către Permanența Consiliului Național Bisericesc în vederea observării și analizării rezultatelor celor patru Subcomisii tehnice de evaluare în confruntare cu machetele. După aceea, s-a procedat la vizionarea machetelor și la analizarea concordanței dintre criteriile de evaluare rezultate din caietul de sarcini și din tema de proiectare ilustrată în machetă și rezultatele ca atare din documentația depusă de către fiecare participant. În urma acestor două acțiuni s-a făcut o evaluare finală, un clasament final, Comisia luând hotărârea să respecte punctajele și clasamentele celor patru Subcomisii tehnice de evaluare și din suma punctajelor acordate de către fiecare subcomisie, participanților la concurs, a rezultat un clasament final”.

Mâine la orele 12:00, la Palatul Patriarhiei, în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, va avea loc o conferință de presă cu scopul anunțării rezultatelor concursului de proiectare pentru Catedrala Mântuirii Neamului.

Conferința va fi susținută de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop-vicar patriarhal, domnul prof. ing. Nicolae Noica și domnul prof. dr. ing. Daniel Stan, consilier patriarhal, din partea Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române.

Comentarii Facebook


Știri recente