La Palatul Patriarhiei s-a desfășurat o conferință de presă pe tema proiectului Catedralei Mântuirii Neamului

Patriarhia Română a organizat în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei, astăzi, 23 februarie 2010, orele 14:00, o conferință de presă pe tema proiectului Catedralei Mântuirii Neamului. Conferința a fost susținută de către Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul, Episcop Vicar Patriarhal și domnul prof. ing. Nicolae Noica, din partea Comisiei speciale pentru Catedrala Mântuirii Neamului a Patriarhiei Române.

Înaintea acestei conferințe a avut loc o ultimă ședință a acestei Comisii speciale a Patriarhiei Române, care a constat într-o întâlnire cu reprezentanții celor 10 firme de proiectare înscrise și acceptate în concurs.

În cadrul conferinței, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul a prezentat pe scurt istoricul acestui proiect al Catedralei Mântuirii Neamului, arătând că macheta viitorului edificiu este rezultatul simpozioanelor tematice – consultative, care au avut loc pe parcursul anilor 2008 și 2009. La aceste simpozioane au participat arhitecți din București și din alte orașe ale țării, cărora Preafericitul Părinte Patriarh Daniel le-a explicat tema de proiectare cu recomandări în ceea ce privește semnificația teologică a acestui locaș de cult. La rândul lor, arhitecții și-au adus aportul prin ideile și observațiile proprii de care Patriarhia Română a ținut cont.

De asemenea, Preasfinția Sa a spus că cele 10 societăți de proiectare au la dispoziție 3 luni pentru realizarea proiectului, până la 30 mai, ca apoi, în urma evaluării ofertelor depuse, în data de 30 iunie să se facă cunoscut ofertantul câștigător. Selectarea constructorului viitoarei Catedrale se va face în luna iulie a anului 2010.

Patriarhia Română dorește ca cel târziu la mijlocul lunii august 2010 să fie demarate lucrările pentru edificarea efectivă a Catedralei Mântuirii Neamului.

Domnul prof. ing. Nicolae Noica, referindu-se la Catedrala Mântuirii Neamului, a spus că „o aspirație a acestui popor ortodox de peste 100 de ani începe să devină fapt”. De asemenea, domnia sa a făcut o scurtă prezentare a celor care au dorit ca acest deziderat să devină realitate, promotor al acestei idei fiind Regele Carol I, care în anul 1881 a pus în discuție proiectul unei Catedrale în București: „Carol I a dat pentru acest proiect 5.000.000 lei aur. Această sumă reprezenta 5% din bugetul României […]. Apoi, patriarhul Miron Cristea a reluat această idee.”

Marea problemă a noii Catedrale a fost ceea a locului unde va fi amplasată. Astfel, de-a lungul timpului, au fost alese mai multe amplasamente printre care: Piața Unirii, Universitate, Dealul Arsenalului, Parcul Carol, Piața Romană, locul unde se află Biserica „Sfântul Gheorghe” Nou, însă, în cele din urmă, Catedrala Mântuirii Neamului va fi ridicată pe Dealul Arsenalului, a mai spus domnia sa.

În intervenția sa, Domnul prof. ing. Nicolae Noica a subliniat importanța acestui proiect pentru poporul ortodox român, care nu se va împlini ca popor decât atunci când va avea această Catedrală.

În finalul conferinței, Preasfințitul Părinte Ciprian Câmpineanul și domnul prof. ing. Nicolae Noica au răspuns întrebărilor jurnaliștilor prezenți privind concursul de proiecte și resursele alocate pentru construirea viitoarei Catedrale.

Comentarii Facebook


Știri recente