La Palatul Patriarhiei continuă cel de-al IV-lea Congres Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română

La Palatul Patriarhiei din Capitală continuă astăzi, 28 septembrie, a IV-a ediție a Congresului Național al Facultăților de Teologie Ortodoxă din Patriarhia Română. Reprezentanții instituțiilor de învățământ teologic superior susțin prelegeri despre cercetarea teologică în spațiul universitar românesc.

„Am putut evalua mai bine bazele cercetării noastre, însă pentru a face cercetare trebuie să ai biblioteci foarte bune, aduse la zi, iar pe de altă parte schimbul de informații este foarte important. Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a făcut apel la o comunicare mai bună între facultăți, ca să existe acest spirit de echipă. Aș putea să ofer exemplu școlile doctorale unde ar trebui să se comunice mai bine, să se cunoască în ce mod o școală doctorală avansează cercetarea într-o anumită direcție, deoarece există diferite direcții cum ar fi biblică, istorică sau sistematică. Pe de altă parte trebuie să cunoaștem foarte bine modul în care putem accesa fonduri europene pentru cercetarea noastră, doctorală în special, pentru că este un nivel mai înalt și universitățile beneficiază de anumite facilități la acest nivel”, a declarat pentru Radio TRINITAS, părintele prof. Ștefan Buchiu, Decanul Facultății de Teologie Ortodoxă din București.

Un domeniu încă neexploatat în cercetarea teologică academică îl constituie viața parohiilor, aceasta fiind provocarea propusă profesorilor universitari de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel: „O cercetare sistematică și temeinică a istoriei și vieții parohiilor românești din țară și din străinătate începând cu teze de licență, dizertații de masterat și teze de doctorat pe eparhii și mitropolii sau provincii, ar putea contribui mult la acumularea de informații, astfel încât mai târziu să poată fi elaborată și publicată o istorie a vieții parohiilor românești. Desigur, o astfel de lucrare trebuie să cuprindă și situația parohiilor de azi afectate de emigrație și imigrație, prozelitism eterodox, secularizare, sărăcie și alți factori negativi, dar și influențate pozitiv de noi metode de pastorație și comunicare, mai ales mediatică, de creativitatea și abnegația multor preoți și credincioși mireni din parohii”.

Comentarii Facebook


Știri recente