La Olimpiada Națională de Religie au fost acordate 41 de premii

Peste 130 de elevi și 30 de profesori coordonatori de la toate seminariile din țară au participat în perioada 15 – 18 aprilie la Olimpiada Națională de Religie, desfășurată la Buzău. Au fost acordate 41 de premii și mențiuni, iar IPS Epifanie a primit o diplomă de excelență pentru merite deosebite în păstrarea și promovarea culturii și spiritualității românești.

Olimpiada a debutat joi, 15 aprilie, cu oficierea unei slujbe de Te-Deum în Catedrala Arhiepiscopală ‘Înălțarea Domnului’ și ‘Sfinții Trei Ierarhi din Buzău’. La finalul slujbei, Înalt Preasfințitul Epifanie, Arhiepiscopul Buzăului și Vrancei, a urat bun-venit participanților și a subliniat faptul că ‘organizarea Olimpiadei Naționale de Religie, pentru Seminariile și Liceele Teologice la Buzău, în acest an, este o continuare a evenimentelor ce au avut loc în această urbe în 8 noiembrie 2009, când Eparhia Buzăului și Vrancei a fost ridicată la rangul de Arhiepiscopie, și reprezintă recunoașterea valorosului trecut istoric bisericesc de la Curbura Carpaților, precum și a vechimii învățământului teologic de aici, plămădit din 1836 încoace fără întrerupere, Seminarul Teologic ‘Chesarie Episcopul’ din Buzău dând Bisericii și Neamului clerici și oameni învățați, de folos bunei viețuiri pământești și mântuirii sufletești’.

Festivitatea de deschidere a avut loc în Amfiteatrul Liceului Pedagogic ‘Spiru C. Haret’ din Buzău. Înaltpreasfințitul Epifanie a arătat că ‘organizarea unui asemenea concurs ne arată rolul important pe care învățământul teologic actual îl are în actul didactic românesc și, totodată, prilejuiește punerea în valoare a eforturilor elevilor care s-au străduit să acumuleze cât mai multe cunoștințe despre Dumnezeu și despre Istoria Bisericească’.

Spre seară, elevii au participat la vernisarea Expoziției de Icoane lucrate de copiii Liceului de Artă ‘Margareta Sterian’, coordonați de prof. Valeriu Șușnea – inspector de specialitate la ISJ Buzău – Liceul Pedagogic ‘Spiru C. Haret’ din Buzău.

Proba scrisă a Olimpiadei Naționale de Religie s-a desfășurat vineri, 16 aprilie, la Liceul Pedagogic ‘Spiru C. Haret’ Buzău. Elevi din toți anii de studiu și-au dovedit cunoștințele în cadrul probelor la disciplinele Vechiul Testament, Noul Testament, Dogmatică și Istoria Bisericii Ortodoxe Române.

După ce au ieșit de la proba scrisă, participanții au vizitat Muzeul Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Parcul Crâng și Muzeul de Istorie din Buzău, precum și alte obiective din oraș.

41 de premii și mențiuni

Sâmbătă, participanții au mers în Pelerinajul ‘Frumusețea spirituală și geografică a plaiurilor buzoiene’ care a cuprins vizitarea Mănăstirilor Barbu și Ciolanu, a Schitului Cetățuia și a Taberei de sculptură de la Măgura. După vizitarea ‘Vulcanilor Noroioși’ și a Mănăstirii Rătești, la Liceul Teologic ‘Sf. Epifanie Arhiepiscopul Ciprului’ a avut loc un scurt recital de muzică bisericească oferit de corul seminarului. Spre sfârșitul zilei, elevii au aflat notele și un clasament provizoriu. Situația a fost definitivată duminică dimineața, când au fost afișate notele finale, informează „Ziarul Lumina”.

Olimpiada s-a încheiat cu participarea tuturor concurenților la Sfânta Liturghie în Catedrala arhiepiscopală din Buzău, după care a avut loc festivitatea de premiere, în Amfiteatrul Liceului Pedagogic ‘Spiru C. Haret’. La final, domnul conf. univ. dr. Vasile Timiș, secretar de stat în cadrul Ministerului Culturii și Patrimoniului Național, care a acordat Înalt Preasfințitului Epifanie o diplomă de excelență pentru merite deosebite în păstrarea și promovarea culturii și spiritualității românești. În cadrul festivității s-au acordat, din partea Arhiepiscopiei Buzăului și Vrancei, Ministerului Învățământului și Consiliului Județean Buzău, 41 de premii și mențiuni care au constat în cărți și bani. Premiile I la disciplinele Noul Testament, IBOR și Dogmatica Ortodoxă au fost obținute de elevii Seminarului Teologic Liceal Ortodox ‘Vasile cel Mare’ din Iași: Vlăduț Constantin Onel, Vasile-Alin Pohrib și Victor-Andrei Popa. Premiul I la disciplina Vechiul Testament a fost obținut de Ioan Puiu de la Seminarul Teologic Liceal Ortodox ‘Mitropolitul Simion Ștefan’ din Alba Iulia.

Comentarii Facebook


Știri recente