In aceasta duminica Hristos se arata Apostolior Sai, iar Toma se invredniceste de a atinge semnele rastignirii de pe trupul Mantuitorul, demonstrand prin aceasta ca Invierea este o realitate. Semnificatia acestei duminici, a spus parintele Mihai Margineanu, parohul bisericii Toma Cozma, consta in aceea ca ne ofera calea rationala pentru intelegerea Invierii : Duminica Tomii nu este importanta pentru faptul ca se refera sau poarta numele Sfantului Apostol Toma. Duminica Tomei ne infatiseaza o alta cale de cunoastere a Invierii Mantuitorului Iisus Hristos, aceea de cunoastere prin simturi. ‘ Biserica Toma Cozma are ca prim hram Duminica a doua dupa Pasti, cea inchinata Sfantului Apostol Toma. Acest locas sfant a fost inaltat la anul 1807 de banul Toma Cozma si mare paharnic al Moldovei si se afla in in cartierul iesean Pacurari. In anul 1847 edificiul a fost reparat radical. Aici se pastreaza o parte din icoanele pictate de G.Schiavonni, pe la anul 1840, pentru catapeteasma noii catedrale mitropolitane care tocmai se inalta atunci la Iasi. Ziua de hram reprezinta pentru credinciosii parohiei Toma Cozma o aleasa bucurie, dar si un prilej de multumire adusa lui Dumnezeu pentru tot ceea ce s-a realizat la aceasta biserica, prin eforturile credinciosilor, a mai spus parintele Margineanu : ‘Este cu siguranta o zi de mare bucurie si pentru preot si pentru comitetul parohial si pentru toti enoriasii nostrii si pentru toti aceea care vor sa se impartaseasca de bucuria Invierii alturi de cei care isi sarbatoresc si hramul Bisericii. Acest moment al hramului, este un prilej de multumire adusa lui Dumnezeu, pentru tot ceea ce putem face aici si ma bucur ca in parohia Toma Cozma s-a creat si functioneaza acest spirit de echipa.’
Maica Alexandra a fost omagiată la Iaşi: Slujbă de pomenire şi expoziţie
Maica Alexandra – Principesa Ileana a României a fost omagiată săptămâna trecută la Ateneul Național din Iași. Conducerea instituţiei a vernisat o expoziţie în cinstea monahiei cu origini regale şi a fost oficiată o slujbă…
Să cultivăm vederea tainică a sufletului prin virtuțile orbului din Ierihon: PS Varlaam
Credința, rugăciunea neîncetată și recunoștința sunt principalele virtuți ale orbului din Ierihon, a spus duminică Preasfințitul Părinte Varlaam Ploieșteanul în omilia rostită la Catedrala Patriarhală. Acestea i-au permis orbului să discearnă prezența lui Dumnezeu în…
Mitropolitul Andrei evidenţiează cuvântul biblic care i-a însufleţit pe făuritorii unirii
Prezent la ceremonia religioasă și militară din centrul Clujului, dedicată zilei de 24 ianuarie, Mitropolitul Andrei a explicat că făuritorii unirii au fost impulsionaţi de un cuvânt al Sfântului Apostol Pavel. „Alexandru Ioan Cuza, de acolo…
Înfăptuitorii Unirii Principatelor Române au fost pomeniţi la Orşova
Preasfinţitul Părinte Nicodim, Episcopul Severinului şi Strehaiei, a oficiat duminică, în parohia Jupalnic din Orșova, o slujbă de pomenire pentru cei care s-au implicat în realizarea Unirii Principatelor Române. Parastasul a precedat Liturghia şi Te…
Arhiepiscopul Ciprian despre înfăptuitorii Unirii din 1859: Să ne gândim la ei şi să-i pomenim cu recunoştinţă
Arhiepiscopul Ciprian a participat duminică la manifestările dedicate Zilei Unirii Principatelor Române, organizate în Piaţa Unirii din Focşani, unde a îndemnat la pomenirea „cu recunoştinţă” a înfăptuitorilor Unirii din 1859. Marea Unire din 1918 n-ar…