La Ministerul Culturii si Cultelor va fi lansata oficial miercuri, 17 dec 2003, pagina web dedicata Parintelui Profesor Dumitru Staniloae

Miercuri, 17 decembrie 2003, in Sala de Conferinte a Ministerului Culturii si Cultelor, va fi lansata oficial pagina web dedicata Parintelui Profesor Dumitru Staniloae, eveniment cuprins in agenda manifestarilor dedicate celui mai important teolog roman, Preotul Dumitru Staniloae, la implinirea a 100 de ani de la nasterea sa, centenar sarbatorit de UNESCO.

Pagina web www.dumitrustaniloae.ro va fi proiectata in prezenta Prea Fericitului Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, si a domnului Academician Razvan Theodorescu, Ministrul Culturii si Cultelor, care, alaturi de echipa acestei productii culturale romanesti pe media electronica, de inalti ierarhi ai Bisericii Ortodoxe Romane, teologi si jurnalisti, vor onora aceasta lansare in premiera nationala.

www.dumitrustaniloae.ro are 9 butoane (repere biografice, opera teologica, marturii, marturisiri, album pentru eternitate, arhiva multimedia, evenimente, dezbateri si echipa), cuprinzand peste 230 de pagini de text, 40 de fotografii si 14 filmulete, avandu-l protagonist pe Parintele Dumitru Staniloae. Informatia acestei pagini web va fi actualizata permanent, pe parcursul urmatorului an, fluxul de date urmand sa inregistreze peste 1.000 de pagini, 200 de fotografii si 30 de filmulete.

Navigatorii pe Internet vor putea citi texte scrise de Parintele Dumitru Staniloae (printre care un fragment din Filocalia, vol. II, ‘A celui dintre sfinti parintelui nostru Maxim Marturisitorul, Scurta talcuire a rugaciunii Tatal nostru’), toate cu incuviintarea detinatorului dreptului de autor pentru opera Parintelui Dumitru Staniloae, fiica acestuia, doamna Lidia Staniloae. Navigatorii vor putea avea prilejul sa dezbata despre opera si personalitatea unuia dintre cei mai importanti teologi ai Ortodoxiei prin intermediul butonului ‘dezbateri’, despre care ne-a oferit mai multe amanunte doamna Lidia Staniloae. ‘Aceasta pagina web, realizata de catre Ministerul Culturii si Cultelor, cu pretiosul sprijin al Excelentei Sale, domnului Ministru Academician Razvan Theodorescu, are ca scop a aduce mai aproape personalitatea si opera Parintelui Dumitru Staniloae, de toti cei doritori sa le cunoasca mai in profunzime. Date fiind dimensiunile uriase ale operei marelui teolog, varietatea tematicei, precum si interesul de care se bucura si astazi, dupa mai bine de 10 ani de la moartea sa, speram ca pagina de fata sa fie urmarita de acei navigatori ai Internetului pe care-i intereseaza probleme spirituale si teologice. Ea le va da, credem, ocazia sa afle in mod diferentiat, aspectele referitoare la temele care ii preocupa pe fiecare. Vor fi deci salutate dezbaterile pertinente, menite sa clarifice unele tematici, sa puna in evidenta unele noi, sau experiente personale in legatura cu continutul acestei pagini. Dorim, deci, ca paginile sa corespunda asteptarilor si sa contribuie la formarea si completarea unei educatii religioase atat de necesara in aceste vremuri. Este de la sine inteles ca nu se vor publica interventiile nesemnate, precum si cele acre nu au legatura cu tematica acestei pagini. De asemenea, tinem sa mentionam ca raspunderea acestor interventii o poarta autorii lor.’, a declarat doamna Lidia Staniloae.

Despre opera si personalitatea Parintelui Dumitru Staniloae, in butonul ‘marturii’, veti putea citi texte scrise de doamna Lidia Staniloae, Emil Cioran, Monica Lovinescu, (‘Poate ca intalnirea noastra n-ar fi fost si un prilej de ras impreuna daca nu ne-ar fi povestit si ce i s-a intamplat si dupa ce Virgil ii prezentase la radio ‘Filocalia’ si ‘Dogmatica’, neevitand nici admiratia, nici majusculele. Acum cand teologii rusi nu se mai aflau in primul plan al Ortodoxiei., Virgil mergea pana la a-l vedea pe Parintele Staniloae umpland acest gol. Cuviosul se ferea sa fie de acord cu aceasta supozitie care se simtea ca-i face totusi placere. Poate a ascunde aceasta prea omeneasca multumire de sine, s-a pus sa ne povesteasca pe larg si cu hazul pomenit ce i s-a intamplat dupa ce Virgil a vorbit despre el la Europa Libera.’), Virgil Ierunca (cu textul scris in 1980 – ‘Teologia Dogmatica Ortodoxa a Parintelui Dumitru Staniloae’ – prezentat la Europa Libera), Sanda Stolojan, Virgil Candea, Gheorghe Vladutescu si Razvan Theodorescu. De asemenrea, inalti ierarhi si teologi, cum sunt Prea Fericitul Parinte Teoctist, Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Prea Fericitul Parinte Hristodoulos, Arhiepiscopul Atenei si Primatul intregii Grecii, Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, Inalt Prea Sfintitul Bartolomeu, Mitropolitul Ardealului, sau Prea Sfintitul Kallistos, fac avocari sau comenteaza opera teologica a Parintelui Dumitru Staniloae.

Echipa www.dumitrustaniloae.ro este coordonata de scriitorul Dan Mircea Cipariu, unul dintre cei mai importanti promotori multimedia din Romania (el este initiatorul si coordonatorul paginii web www.mihaieminescu.ro si a CD-Rom EMINESCU, precum si a paginii web www.calendarnichita.ro;productia web dedicata lui Nichita Stanescu, lansata anul acesta pe 31 martie, ii cuprinde in echipa pe cei care au realizat site-ul dedicat Parintelui Dumitru Staniloae). Director artistic este graficianul Mihai Zgondoiu, webmasters sunt Adriana Cocic si Ana-maria Rosioara, IT manager este Bogdan Bruma, iar directorul de promovare al acestei productii este Carmen Pintilie.

www.dumitrustaniloae.ro are texte scrise cu fonturi romanesti cu diacritice. Programatorii site-ului, Adriana Cocic si Ana-Maria Rosioara, au folosit o interfata realizata in macromedia Flash MX, ca limbaj de programare – Php, precum si o baza de date MySQL.

Partenerii media ai paginii web www.dumitrustaniloae.ro sunt ‘Cotidianul’ si ‘Curierul National’.

Comentarii Facebook


Știri recente