La „Manu Cavafu”, tinerii învață lecția responsabilității

Micuță, dar bine îngrijită, Parohia ‘Sfânta Treime’ – Manu Cavafu este situată în partea de sud a Bucureștiului, în apropierea Liceului ‘Gheorghe Șincai’, pe Strada Lânăriei. Deși flancată de blocuri, nu este ferită de agitația urbană. În drumul lor, oamenii intră în biserică pentru câteva momente de liniște și meditație. Sfântul Haralambie, ale cărui moaște se află aici,îi așteaptă zi de zi.

În mod deosebit, tinerii sunt o prezență activă în viața parohiei, prin participarea la diverse programe sociale. Totodată, aceștia sunt nelipsiți de la sfintele slujbe, duminica și de sărbători, când biserica devine neîncăpătoare.

Părintele profesor dr. Sterea Tache slujește la această parohie din anul 2000, după ce o vreme a fost preot la țară, și ține să precizeze: ‘Pentru mine, a fi țăran este un titlu de noblețe. Din punctul meu de vedere, pastorația este aceeași la țară și la oraș. Oamenii sunt aceiași, iar nevoile sunt aceleași’.

Devotat misiunii sale, ca și fiul său, părintele Valentin Tache, care îi este co-slujitor, preotul își cunoaște foarte bine enoriașii, majoritatea intelectuali, pe care știe să-i apropie de biserică într-un fel aparte. Nu atât pentru darul oratoric al părintelui Sterea vin oamenii în sfântul lăcaș, cât pentru sentimentul de familiaritate, de siguranță și de încredere, care s-a creat în cadrul acestei parohii. Pentru mulți dintre bătrânii singuri și uitați de rude, numai gândul că aparțin unei comunități, că au cu cine schimba o vorbă le prelungește viața.

Cât despre tineri, ei sunt împlinirea părintelui Tache: ‘Biserica noastră este frecventată de un număr foarte mare de tineri. I-am învățat să vină la biserică nu ca simpli spectatori, ci să se implice în viața parohiei, asumându-și responsabilități, atât în biserică, cât și în afara ei’. Ori de câte ori este nevoie, fetele sunt cele care dau o mână de ajutor la curățenia în sfântul lăcaș, iar împreună cu băieții și părintele merg la bătrânii pensionari, bolnavi și cu venituri foarte mici, cărora le oferă alimente, hrană, îmbrăcăminte, medicamente.

‘De asemenea, tinerii noștri au un program cultural foarte bine susținut. În fiecare vineri, după Sfântul Maslu, și în fiecare duminică, după Sfânta Liturghie, le explic Sfânta Scriptură, acum suntem aproape de Apocalipsă. Eu glumesc cu ei și le spun ‘Lecția de duminică’ sau ‘Lecția de vineri’. De asemenea, discutăm despre problemele care îi frământă. Îi provoc să-și exprime opiniile. I-am învățat să fie foarte, foarte sinceri și s-au obișnuit cu lucrul acesta’, a mai spus părintele Sterea.

Momentan, în cadrul programului social derulat de parohie există 20 de bătrâni beneficiari. De asemenea, credincioșii care nu pot veni la biserică primesc asistență religioasă la domiciliu. Tinerii au un aport și în ajutorarea familiilor cu mulți copii, care sunt ajutate financiar pentru cumpărarea de îmbrăcăminte și rechizite școlare. Numărul micuților oscilează, în perioada de vacanță, parohia are în grijă 10 copii, iar în timpul școlii numărul lor se dublează sau se triplează, după spusele părintelui Sterea Tache, care completează: ‘A devenit o tradiție deja ca oamenii să aducă la biserică ce le prisosește, dar nu ceea ce aruncă, pentru a le oferi celor mai puțin norocoși. Oamenii se ajută între ei. De asemenea, parohia ajută și studenți cu nevoi materiale deosebite’.

Altarul din mahalaua Broștenilor

După cum se poate descifra din pisanie, biserica, în formă de cruce, a fost zidită între anii 1815 și 1817 pe terenul lăsat de Hagi Dumitrache Papazoglu, de către Maria și Manea Cavafu, acesta din urmă fiind starostele pielarilor din mahalaua Broștenilor. În decursul vremii, biserica a fost reparată de mai multe ori. Dintre obiectele cu valoare istorică sau documentară se remarcă icoanele foarte vechi (cea mai veche este de secol al XVII-lea), dar și catapeteasma, care este sculptată în lemn și este aurită. Pictura actuală datează din 1986, realizată de un anume Gheorghe (Articol publicat în „Ziarul Lumina” din data de 20 august 2012)

Comentarii Facebook


Știri recente