La Manastirea Sihastria a fost comemorat astazi parintele Paisie Olaru

IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, impreuna cu PS Casian, Episcopul Dunariii de Jos, PS Marc Nemteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, a oficiat astazi slujba Sfintei Liturghii la Manastirea Sihastria, cu prilejul comemorarii parintelui Paisie Olaru. Cuvantul de invatatura a fost rostit de catre PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, care a subliniat mai intai principalele semnificatii ale praznicului Nasterii Domnului: ‘Ca si la sarbatoarea Invierii Domnului nostru Iisus Hristos, si praznicul Nasterii Sale este o bucurie care se extinde pe mai multe zile, trei sunt zilele de preamarire a puterii mantuitoare atunci cand Domnul inviaza si tot trei zile preamarim Nasterea Sa, nasterea Fiului lui Dumnezeu, care ne-a adus pe de o parte lumina cunostintei, iar pe de alta parte l-a adus pe Fiul lui Dumnezeu atat de aproape in noi insine, in asa fel incat Nasterea Sa ni se adreseaza direct ca un fapt real. Betleemul n-a ramas doar o pestera, ci pestera a rodit, a devenit altar, a devenit Biserica, iar toti cei ce intram in Biserica primim puterea de la Dumnezeu de renastere spirituala si mai mult decat atat Il primim pe Fiul lui Dumnezeu in pestera sufletului si trupului nostru. Prin nasterea Mantuitorului Iisus Hristos nu coboara doar Fiul lui Dumnezeu pe pamant, ci si omul se inalta din pamantul din care este facut, se inalta la demnitatea si la bucuria de fiu al lui Dumnezeu. Mantuitorul nu este numai Dumnezeu si Fiu intrupat, ci este si modelul nostru, asa cum ne-a invatat Sf. Atanasie, asa cum S-a impartasit Mantuitorul de firea noastra omeneasca, tot asa ne impartaseste, dupa har, cu darul dumnezeiesc, astfel Dumnezeu S-a facut Om, ca pe om sa-l indumnezeiasca’.

PS Casian a vorbit apoi despre Sf. Arhidiacon Stefan, primul mucenic al Bisericii, pomenit in calendarul crestin ortodox in a treia zi a sarbatorii Nasterii Domnului: ‘Biserica, a treia zi de Craciun, ni-l arata pe primul martir care nu este doar oferit, nu este doar martirizat, ci accepta el insusi martiriul ca o forma inalta, cea mai inalta forma de unire cu Mantuitorul Iisus Hristos prin jerfta liber acceptata, el putea sa n-o accepte, putea sa gaseasca o formula de iertare ca sa traiasca, dar tocmai pentru ca el a inteles sensul vietii vesnice, pentru aceasta n-a sovait atunci cand a fost in fata jertfei, cand a fost in fata prigonitorilor, care dupa ce l-au judecat si l-au condamnat, l-au ucis cu pietre. Acesta este Sfantul Arhidiacon Stefan. Deci, in calendarul Bisericii noastre, a treia zi de la nasterea Mantuitorului nostru Iisus Hristos, dar in continuarea praznicului nasterii Mantuitorului nostru Iisus Hristos cinstim pe primul mucenic al Bisericii. Prima parte din viata Sf. Stefan este o parte minunata, care inseamna disponibilitate si acceptare de slujire din Biserica, de la altar, de la altarul Mantuitorului nostru Iisus Hristos, el fiind trimis pana la altarul suferintei, bolii si neputintelor crestinilor din Biserica. Atat de mult i-a slujit pe oameni, incat el n-a mai avut dusmani, din filantropie ne vindecam de invidie, de ura si de violenta si credem ca partea a doua a Sf. Stefan, mucenicia lui, cerurile deschise si puterea lui de a ierta vrajmasii decurge firesc din slujire, din filantropie, din diaconie. De aceea, diaconia i-a oferit mucenicia ca o forma superioara de unire cu jertfa Mantuitorului nostru Iisus Hristos, ca si Mantuitorul pe Cruce care-si iarta vrajmasii si dusmanii. Un filantrop in primul rand iarta, pentru ca un om rau nu poate iubi, un om rau nu poate face bine semenului sau, un om invidios nu poate da nimic pentru ca-i prea plin de el. Un diacon este cel care revarsa mila lui Dumnezeu si primeste totul din mila lui Dumnezeu’.

La finalul Sfintei Liturghii, trei prea cuviosi parinti din obstea Manastirii Sihastria au fost hirotesiti protosingheli. A urmat apoi cuvantul IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, care a prezentat credinciosilor momentele dedicate comemorarii parintelui Paisie Olaru. De asemenea, IPS Mitropolit Daniel a adresat un mesaj de felicitare tuturor celor care poarta numele de Stefan, precum si tuturor diaconilor: ‘Tuturor celor care poarta numele de Stefan sau Stefania le dorim sanatate, bucurie si ajutor de la Dumnezeu si sa urmeze credinta Sf. Arhidiacon Stefan. De asemenea, tinem in mod deosebit sa felicitam pe toti diaconii din Eparhia noastra si din Eparhiile reprezentate aici, care au o deosebita vocatie de a infrumuseta slujbele si asa cum a vorbit atat de frumos PS Episcop Casian, au si vocatia de a stimula, de a intensifica si activitatea misionara, social-caritativa si social-culturala a Bisericii. Ii multumim PS Episcop Casian pentru ca a tinut cuvantul de invatatura dupa Sf. Evanghelie si a legat diaconia sacramentala de la altar cu diaconia sfanta si sociala a slujirii aproapelui’.

A urmat apoi slujba de pomenire a parintelui Paisie Olaru de la a carui trecere la cele vesnice s-au implinit 15 ani, in data de 18 octombrie 2005. Au fost prezentate apoi doua carti, volume publicate de Editura Trinitas, dedicate parintelui Paisie Olaru, precum si o placheta comemorativa. PS Casian, Episcopul Dunarii Dunarii de Jos, PS Marc Nemteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, si PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, la fel ca si parintele arhimandrit Victorin Oanele, staretul Manastirii Sihastria, au evocat viata si personalitatea parintelui Paisie Olaru. La finalul ceremoniilor de astazi de la Manastirea Sihastria s-a mers in pelerinaj la mormantul parintelui, unde s-au rostit, de asemenea, rugaciuni pentru parintele Paisie Olaru. Unul dintre cei care l-au cunoscut pe parintele Paisie Olaru a fost si PS Marc Nemteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale. PS Sa a amintit, in cadrul unui interviu acordat postului de radio Trinitas, despre imprejurarile in care l-a cunoscut pe duhovnicul pomenit in cursul zilei de astazi: ‘Acum 15 ani de zile eram la Iasi si am venit pentru prima data la Sihastria, in luna august 1990, si cineva, un frate de la manastire care vorbea franceza, m-a sfatuit sa merg la parintele Paisie, si asa am facut cunostinta cu parintele. Intalnirea noastra a fost foarte scurta, dar a fost hotaratoare pentru tot restul vietii mele. Parintele m-a intrebat care este varsta mea si mi-a spus sa ma duc la manastire. Am facut ascultare si dupa trei luni am revenit la Sihastria. Sper ca in curand parintele Paisie va fi cunoscut si el in strainatate, mai ales la noi, ca oamenii crestini de la noi sunt foarte dornici de a cunoaste, de a se hrani cu hrana sufleteasca si nadajduiesc ca in curand sa apara o carte despre parintele Paisie, care il va face mai bine cunoscut, pentru binele tuturor’.

Dupa cuvantul PS Marc Nemteanul, Episcop vicar al Mitropoliei Ortodoxe Romane a Europei Occidentale si Meridionale, a urmat cuvantul PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului: ‘Era un parinte vazator cu duhul, stia bine pe fiecare, incat treceau pe la chilia lui zeci de mii de pelerini am putea spune, si pe fiecare ii stia. Era un om acelasi pentru toti si diferit pentru fiecare, stia sa raspunda la fiecare. Parintele Paisie nu mai vedea, dar eu stiam si vedeam de atunci ca treceau siruri de credinciosi si el tinea totdeauna o carte in mana. Spunea rugaciunile pe de rost, le spunea pe cele de la spovedanie si faptul ca stia si simtea nevoile credinciosilor, el adauga totdeauna si alte molitfe pentru nevoile spirituale ale fiecaruia. Ziua de 18 octombrie 1990 este pentru parintele Paisie acea zi ca o zi de Paste, adica o zi de trecere din viata aceasta in viata de dincolo. Acum este in Imparatia lui Dumnezeu, nu ne mai da sfaturi, dar ne priveste de sus si se roaga pentru noi, daca le implinim pe cele care ni le-a dat pana acum, cand le-a dat cat a fost in viata. De aceea, zicem si astazi: ‘Parinte Paisie roaga-te pentru noi sa ne mantuim, sa ajungem si noi la poarta raiului’.

Dupa cuvantul PS Ioachim Bacauanul, Arhiereu vicar al Episcopiei Romanului, a urmat marturia de suflet a IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei: ‘Atunci cand primeau binecuvantare de la parintele Paisie, toti credinciosii care mergeau sa se spovedeasca sau doar sa primeasca binecuvantare simteau mai multe zile la rand o pace si o bucurie extraordinara. Mai multa lume spunea ca n-ai mai fi plecat din chilia parintelui, ceea ce insemneaza ca, desi el era foarte smerit si foarte firav din punct de vedere al fizicului, al corpului, era un urias al duhului, o lucrare tainica si in acelasi timp perceptibila se realiza prin el, si este semnul ca Duhul Sfant, care este Duhul Sfant Mangaietorul sau Consolatorul, lucreaza prin oamenii care se roaga mult si care au ajuns la o pacificare, caci aceasta insemneaza isihia, insemneaza pace, impacare a omului cu Dumnezeu, cu semenii si cu el insusi. Parintele era un isihast, ca om la pacii Duhului Sfant si aceasta pace a Duhului Sfant, adunata prin credinta, prin nevointa si prin rugaciune multa, o transmitea. Avem mare nevoie de pacea si bucuria Duhului Sfant in viata noastra, in viata familiei, in viata societatii si, deci, parintele era un purtator de Duhul Sfant, un purtator de pace, un purtator de bucurie, un purtator de binecuvantare si, de aceea, si astazi, desi el nu mai este printre noi ca sa vorbeasca, totusi atat in chilia sa de aici, de la Manastirea Sihastria, cat si la mormantul sau din cimitirul Manastirii Sihastria, cei care merg cu evlavie acolo si se reculeg, si se gandesc la dansul, si se roaga primesc si astazi pace si bucurie din pacea si bucuria Duhului Sfant. Sa ne ajute Bunul Dumnezeu sa intelegem care este taina Bisericii celei sfinte a lui Hristos, prin lucrarea Duhului Sfant in ea, ca urmare a nevointelor si a rugaciunii cuviosilor parintilor nostri si a tuturor credinciosilor care iubesc pe Dumnezeu si cauta pacea si sfintenia’.

Despre parintele Paisie Olaru a vorbit si PS Casian, Episcopul Dunarii de Jos, care l-a cunoscut inca din perioada in care PS Sa era seminarist la Buzau: ‘Eram inca seminarist la Buzau si impreuna cu alti crestini mergeam la Sihla si imi amintesc ca inainte de sarbatoarea Nasterii Domnului am venit candva la manastire, la Sihla, era deja zapada, ca sa primim binecuvantarea celui ce era el insusi o binecuvantare a lui Dumnezeu, pace si liniste de la Dumnezeu si bucurie de la Dumnezeu. Apoi, au fost si alte momente foarte importante de care imi aduc aminte si sper ca acele momente sa se constituie atunci cand pe marea involburata a vietii mele si a celor pe care-i pastoresc sa fie mai mari decat puterea noastra de a le suporta, sa pot sa-mi aduc aminte de figura blanda si mereu lumnoasa si sobra, in acelasi timp, a cuviosului parintele nostru Paisie. Fiecare se singularizeaza in ceata cuviosilor parinti ai Muntilor Neamt intr-o bunatate discreta, intr-o sfintenie neafisata si printr-o forta launtrica intr-un trup extrem de fragil si plapand, Dumnezeu a odihnit o forta interioara extraordinara. Parintele Paisie a fost perceput de ucenici si de cei care i-au calcat pragul o mare forta sufleteasca. Sa ne amintim ca el nu uita sa binecuvinteze si masuta si casuta. Am intrebat de ce astazi, a treia zi, este pomenirea lui, si cand am vazut ca Sf. Arhidiacon Stefan uneste filantropia cu mucenicia, parintele Paisie a facut acelasi lucru: o mucenicie a rabdarii si, in acelasi timp, o deschidere pana la casuta omului, pana la pestera Betleemului care este in casa fiecarui om’.

Dupa marturiile ierarhilor prezenti la evenimentele de la Manastirea Sihastria, parintele arhimandrit Timotei Aioanei, exarh cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, a prezentat cele doua carti lansate cu ocazia implinirii a 15 ani de la trecerea la Domnul a parintelui Paisie Olaru: ‘Cu ocazia evenimentului de astazi, Edituria Trinitas a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei a tiparit doua carti. Una dintre ele este semnata chiar de parintele Paisie: ‘Da-le, Doamne, un coltisor de Rai’. Aici, marele duhovnic evoca imaginea unor parinti, aproape 90 de calugari si cateva calugarite, din manastirile Moldovei, pe care el insusi i-a cunoscut. O alta carte este culegerea de marturii ‘Parintele ieroschimonah Paisie Olaru-povatuitor spre poarta Raiului. In memoriam’. Aceasta carte, realizata in doar doua saptamani, reuneste peste 80 de marturii, dintre care 64 semnate si 20 nesemnate’. Tot parintele arhimandrit Timotei Aioanei a fost cel care a prezentat CD-ul audio realizat de catre Institutul Cultural-Misionar Trinitas si placheta aniversara pe ale carei fete se afla chipul luminos si pacificator al parintelui Paisie (1897-1990) si Biserica ‘Sfanta Teodora de la Sihla’, de la Manastirea Sihastria, care in acest an a implinit 350 de ani.

Comentarii Facebook


Știri recente