La Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarh’ din Iasi va avea loc maine un parastas de comemorare a poetului Mihai Eminescu

Ca in fiecare an, in ziua de 15 ianuarie, la Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ este oficiata slujba de pomenire a poetului Mihai Eminescu. Si in acest an, cand se implinesc 154 de ani de la nasterea poetului national, slujba parastasului va fi savarsita de catre Prea Cuviosul Parinte Arhimandrit Clement Haralam, staretul Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’ si Exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor, incepand cu ora 11.30. Inainte de inceperea slujbei, exista frumosul obicei de a se orna masa de praznuire cu un acoperamant realizat in culorile nationale.

Evenimentul de astazi are si o importanta aparte pentru obstea Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’. Se stie ca in anul 1874 Mihai Eminescu a locuit aici pentru un an de zile, in cadrul manastirii functionand Scoala Normala Vasiliana. De altfel, intru pastrarea memoriei celui care este ‘Luceafarul poeziei romanesti’, in curtea manastirii este ampalasat bustul poetului Mihai Eminescu.

Mai multe amanunte despre oficierea slujbei de maine si despre legaturile pe care le-a avut poetul Mihai Eminescu cu Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ ne-a vorbit Parintele Arhimandrit Clement Haralam, staretul acestei manastiri: ‘Data de 15 ianuarie, cand se comemoreaza ziua nasterii poetului Mihai Eminescu, are o insemnatate pentru Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ pentru ca aici, poetul a locuit timp de un an de zile, 1874-1875, fiind pe acea vreme revizor scolar. La Manastirea ‘Sfintii Trei Ierarhi’ functiona atunci Scoala Vasiliana. Mai nou, un absolvent al Universitatii de Arte ‘George Enescu’ a avut ca teza de licenta ‘Bustul poetului Mihai Eminescu’, pe care l-a donat, dupa obtinerea titlului de licenta, Manastirii ‘Sfintii Trei Ierarhi’, fiind amplasat in curtea manastirii tocmai pentru a aminti de timpul in care Eminescu a locuit aici. Pentru faptul ca poetul Mihai Eminescu a stat aici, desi o perioada scurta de timp, in fiecare an, la 15 ianuarie facem pomenirea poetului nepereche: dupa savarsirea Sfintei Liturghii facem o slujba de Parastas intru pomenirea acestuia, putand sa ia parte cine doreste.’

Comentarii Facebook


Știri recente