La Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi a fost oficiata astazi o slujba de pomenire pentru cei care au realizat Unirea din 1859

La Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ din Iasi a fost oficiata astazi o slujba de pomenire a domnitorului Alexandru Ioan Cuza si a tuturor celor care au contribuit la infaptuirea Unirii Principatelor din anul 1859. In urma cu 147 de ani, Alexandru Ioan Cuza isi incepea domnia in timpul careia s-au pus bazele dezvoltarii moderne a natiunii romane din punct de vedere economic, social, politic si cultural. Un alt motiv pentru care se face pomenirea lui Alexandru Ioan Cuza la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’ este faptul ca ramasitele pamantesti ale domnitorului sunt depuse la aceasta manastire. Amanunte despre slujba de pomenire de astazi ne-a oferit parintele arhimandrit Clement Haralam, staretul Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’ si exarhul administrativ al manastirilor din Arhiepiscopia Iasilor: ‘In jurul orei 11.00 s-a savarsit o slujba de pomenire in cinstea primului domnitor al Principatelor Unite, Alexandru Ioan Cuza, si al tuturor infaptuitorilor Unirii, la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, din Iasi. Slujba de pomenire a fost in biserica, unde s-a tinut un cuvant despre semnificatia acestei slujbe, din ziua de 24 ianuarie, de catre parintele consilier Nicolae Dascalu. Parintele Varlaam Merticariu a aratat primului-ministru faptul ca IPS Mitropolit Daniel nu a putut participa, deoarece este prezent la o intrunire ecumenica in Italia, si apoi, tot alaiul acesta, a mers in sala gotica de la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, unde a vizitat expozitia de obiecte’.

La slujba de pomenire care a fost oficiata astazi la Manastirea ‘Sf. Trei Ierarhi’, din Iasi, au participat si premierul Calin Popescu Tariceanu, ministri si oficialitati locale. Despre oficialitatile prezente astazi la aceasta slujba de pomenire ne-a oferit informatii parintele arhimandrit Clement Haralam, staretul Manastirii ‘Sf. Trei Ierarhi’: ‘La aceasta slujba de pomenire au participat din partea autoritatilor statului domnul prim-ministru Tariceanu si ministrul Agriculturii, domnul Gheorghe Flutur, iar din partea autoritatilor locale a fost prezent domnul primar al municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, si domnul Lucian Flaiser, presedintele Consiliului Judetean Iasi, precum si alte personalitati. Din partea Bisericii a participat parintele arhim. Varlaam Merticariu, vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iasilor, parintele Nicolae Dascalu, consilier cultural al Arhiepiscopiei Iasilor, cei doi protopopi ai orasului Iasi, precum si parintele arhim. Dosoftei Scheul, mare eclesiarh al Catedralei mitropolitane si exarh de zona Iasi, dar si alti preoti si diaconi’.

Comentarii Facebook


Știri recente