La Manastirea Putna incep ceremoniile dedicate Sf. Voievod Stefan cel Mare

Anul acesta, pe 2 iulie, se implinesc 502 ani de trecerea la cele vesnice a Sfantului Voievod Stefan cel Mare, care este unul dintre cei mai de seama domnitori din istoria Moldovei fiind cunoscut mai ales pentru vitejia si pentru credinta sa. Despre chipul Sfantului Voievod Stefan ne-a vorbit parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna: ‘Maria Sa Stefan stand aici, la gurile Dunarii, a aparat nu numai tinuturile Tarii Moldovei, ci s-a facut aparator al intregii crestinatati. De aceea, atunci cand vestea biruintei de la Vaslui a strabatut pana in Apus, papa Pius al IV-lea l-a numit ‘atlet al credintei crestine’, ‘atlet al lui Hristos’, si l-a numit pe drept cuvant, caci Maria Sa Stefan a dovedit tuturor ca este un atlet al lui Hristos, iar faptele Mariei Sale vorbesc pana in ziua de astazi. Cronicarul spunea ca astazi poporul ii spune Sfantul Voievod Stefan pentru lucrurile lui, pentru faptele lui, care nimeni dintre voievozi nu le-a facut vreodata, si lucrul acesta ramane viu si real, caci nimeni nu s-a mai ridicat la inaltimea Mariei Sale’.

De asemenea, arhim. Melchidec Velnic ne-a vorbit si despre invitatii asteptati anul acesta la Manastirea Putna: ‘Anul acesta vor fi prezenti la Manastirea Putna credinciosi din Bucovina si sunt deja in drum spre Putna credinciosi din Basarabia, de la Causeni, unde se afla un monument istoric din perioada Voievodului, de la Manastirea Marta si Maria, apoi maici, parinti, credinciosi care vin nu numai ca sa se inchine, ci sa si cante Mariei Sale un cantec de dor, un cantec patriotic, un cantec prin care sa exprime dragostea lor, atasamentul lor, fata de Sf. Stefan. Sunt in drum spre Putna credinciosi, profesori si elevi din Transnistria, din Corjova, un sat romanesc, ca sa cinsteasca cu vrednicie pe Sf. Stefan. Din Bucovina de Nord au sosit deja cativa credinciosi, dar nadajduim ca la 15 august sa vina cat mai multi credinciosi din Bucovina de Nord, din Crasna, din Ciudei si din alte localitati, credinciosi care si-au exprimat dorinta ca sa vina, dar nu au putut’.

Care va fi programul liturgic prilejuit de cinstirea Mariei Sale Sfantul Stefan Voievod ne-a spus tot parintele arhimandrit Melchisedec Velnic, staretul Manastirii Putna: ‘La sarbatoarea Sf. Stefan, slujba de Priveghere va incepe la ora 18.00, in seara aceasta, apoi maine dimineata, la orele 07.00, Acatistul Sf. Stefan savarsit de un grup de preoti care au fost randuiti, din Basarabia, din Bucovina de Nord si din Patria Mama, apoi Ceasurile si slujba Sf. Liturghii oficiata de catre IPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei si Radautilor. Nadajduim ca vom sti sa aducem cu totii si sa punem o floare de recunostinta la mormantul Voievodului Stefan’.

Comentarii Facebook


Știri recente