La manastirea Putna incep astazi ceremoniile de comemorare a Sfantului Voievod Stefan cel Mare

Anul acesta, la data de 2 iulie, se implinesc 503 ani de trecerea la cele vesnice a Sfantului Voievod Stefan cel mare si 550 de ani de la inscaunarea sa ca domn al Moldovei. Despre evenimentele de la manastirea Putna, ne-a vorbit Pr. arhimandrit Melchisedec Velnic, staretul manastirii Putna si exarh al manastirilor din Arhiepiscopia Sucevei si Radautilor: ‘Programul liturgic si cultural al acestei zile va fi impodobit de pelerinajul organizat de Asociatia Studentilor Crestin Ortodocsi Romani, de la Suceava la Putna, incepand cu ziua de inati iulie. Se va pleca in coloana oficiala spre m-rea Putna. La orele 14.30 vom fi la m-rea Bogdana, unde se vor depune buchete de flori la mormintele stramosilor, la acele morminte de care Maria Sa Stefan s-a ingrijit in mod deosebit si le-a asezat lespezi funerare, ale stramosilor sai. De la m-rea Bogdana, se va veni pana in satul Bivolarie cu aceleasi autobuze, iar de la Bivolarie pana la m-rea Putna se va veni pe jos, circa 8 kilometri, urmand ca inspre orele 18.30 studentii sa fie intampinati in poarta m-rii de catre soborul m-rii si toti care vor fi ajunsi la acel moment la sarbatoarea aceasta comemorativa. Incepand cu orele 19.00 vom avea slujba Privegherii inchinata slavitului voievod Stefan’.

Pr. arhimandrit Melchisedec Velnic ne vorbeste si despre urna comemorativa care va fi asezata pe mormantul Sfantului Voievod Stefan cel Mare. Urna contine pamantul adus in anul 2004 la m-rea Putna, din toate centrele universitare ale tarii: ‘In acest pelerinaj, studentii vor avea in mijlocul lor si un car alegoric, purtant icoana Sfantului Voievod Stefan. In fata icoanei va fi asezata o urna comemorativa, asa cum Eminescu si Slavici si studentii anului 1871 au marcat serbarea de la Putna tot printr-o urna pe care au adus-o si au asezat-o in m-re, pe mormantul marelui voievod Stefan, cu pamant adus din toate provinciile romanesti. Acum, in urna pe care studentii o aduc, se va pune pamantul adus din toate centrele universitare in anul stefanian 2004 – anul Stefan cel Mare si Sfant 500 – pamant care se pastreaza la m-rea Putna in turnul Eminescu si acest pamant va fi asezat in aceasta urna comemorativa si apoi urna va fi pusa pe mormantul Sfantului Voievod Stefan, simbol al unitatii noastre nationale in cultura si limba, caci acestea ne-au mai ramas’.

Pr. arhimandrit Melchisedec Velnic ne-a vorbit si despre evenimentele de maine de la m-rea Putna: ‘Dupa ce vom savarsi slujba acatistului, va urma Sfanta Liturghie oficiata de catre IPS Mitropolit Daniel al Moldovei si Bucuvinei, inconjurat de ierarhi si membri ai Sinodului Mitropolitan, stareti, starete, consilieri, protopopi, preoti din intreaga Moldova, caci si-au anuntat prezenta preoti si din stanga Prutului si din nordul Bucovinei, din partea ucraineana. Incepand cu orele 15.00 va avea loc in incinta m-rii un program cultural, alcatuit din cuvantari si cantari bisericesti si patriotice. Dupa lasarea serii, catre orele 23.00, pe dealul Crucii de langa m-re, studentii si Jandarmeria Romana, ajutati de catre militarii din cadrul Jandarmeriei, vor scrie cu torte numele marelui voievod (Stefan cel Mare si Sfant). Apoi, cu tortele aprinse, se vor retrage catre m-re, inconjurand biserica m-rii Putna si, in lumina tortelor si cu rugaciunea aceea sfanta de ‘Sfinte Stefane voievod, roaga-te lui Dumnezeu pentru noi’, vom incheia manifestarile dedicate serbarii acesteia, la implinirea deci a cinci sute cincizeci de ani de la urcarea pe tron a slavitului voievod Stefan’.

Sfantul Voievod Stefan cel Mare este unul dintre cei mai de seama domnitori din istoria Moldovei, fiind cunoscut mai ales pentru vitejia si pentru credinta sa, asa cum a amintit si Pr. arhimandrit Melchisedec Velnic: ‘Stefan cel Mare a domnit intr-o perioada destul de grea si a ridicat pe umerii sai Moldova, a asezat Biserica pe stalpii tari ai dreptei credinte, ctitorind biserici si manastiri pe care le-a impodobit cu pictura vrednica de cinsitre si cu odoare sfinte. Pe Stefan cel Mare l-au cinstit inaintiasii si il cinstim si noi. Iata ca anul aceste se implinesc cincisprezece ani de cand Biserica Ortodoxa Romana a trecut in randul sfintilor pe Stefan cel Mare; de fapt, a consemnat in calendar ceea ce poporul facuse mai demult. Pentru ca ‘bun’ si ‘sfant’ si ‘mare’, Stefan a fost numit inca de cand era in viata, inca de contemporanii sai. Si urmasii l-au cinstit cu vrednicie si noi asisderea facem in aceasta zi de 2 iulie’.

Comentarii Facebook


Știri recente