La Manastirea Putna au inceput lucrarile simpozionului’Stefan cel Mare si Sfant-atlet al credintei crestine’.

Evenimentul organizat cu ocazia implinirii a 500 de ani de la moartea marelui domnitor reuneste personalitati culturale din Iasi, Bucuresti, Suceava, Atena, Moscova, Sevastopol, Simferopol, Paris si Toulouse . Lucrarile simpozionului au debutat astazi al ora 9,00 incheindu-se in jurul ore 14,00. S-au tinut 2 comunicari stiintifice si anume, Voica Maria Puscasu de la Bucuiresti a vorbit despre mormintele Putnei, iar Maria Magdalena Secheli din Iasi despre manstirea Putna loc de memorie.

La lucrarile simpozionului este prezent si Daniel Luchian de la care avem amanunte despre cele doua comunicari stiintifice: ‘Ampla deschidere a mormintelor Putnei pe care ne-a oferit-o Voica Maria Puscasu a fost, de fapt, doar o mica parte din concluziile vastelor lucrari arheologice efectuate la Manastirea Putna prin anii 1970-1974 de catre o comisie de arheologi sub conducerea sotului doamnei Voica Maria, regretatul arheolog Nicolae Puscasu. Timp de aproape treizeci si cinci de ani rezultatele acestor cercetari nu au fost date publicitatii ele urmand a aparea intr-o lucrare care va vedea lumina tiparului inainte de luna iulie a acestui an. S-au aflat lucruri interesante si elemente inedite nu mumai pentru cei care sunt, sa spunem, nespecialisti dar chiar pentru unii istorici prezenti la simpozion. Expunerea doamnei Maria Puscasu a fost exemplificata prin mai multe imagini foto continand schita foarte amanuntita a amplasamentelor mormintelor de la Putna, morminte mult mai multe decat cele care se vad astazi si imagini cu detalii ale unor sapaturi, inclusiv imaginea cu sapaturile de la mormantul Marelui Voievod Stefan. A doua comunicare sustinuta de Maria Magdalena Tzecheli, din Iasi si intitulata a venit, de fapt, in continuarea celei anterioare. De data aceasta nu cercetarile arheologice de sub nivelul pamantului au stat la baza ideilor prezentate ci analiza pietrelor tombale si a acoperamintelor de mormant, mai ales a doamnei Maria de Mangop pastrat in muzeul Manastirii. Ambele comunicari au fost urmate de intrebari si comentarii care au dinamizat programul de astazi.’

Tot in aceasta zi, la ora 16,30 au fost programate alte doua comunicari si anume, Dumitru Nastase din Atena care a vorbit despre ‘Vulturii bicefali de la Putna’ iar Stefan Gorovei si Maria Techeli au vorbit despre semnele imperiale ale doamnei Maria Vasanina Paleologhina.

Comentarii Facebook


Știri recente