La Manastirea Neamt, se va desfasura programul anual ‘Patrimoniul religios al Romaniei – permanenta spirituala europeana’

Programul anual ‘Patrimoniul religios al Romaniei – permanenta spirituala europeana’, editia a VI-a, organizat de Ministerul Culturii si Cultelor prin Secretariatul de Stat pentru Culte, se va desfasura la Manastirea Neamt, in perioada 19-26 septembrie, fiind destinat pregatirii profesionale a personalului de specialitate laic si clerical care se ocupa de monumentele istorice, muzeele si colectiile ecleziale.

Anul acesta, cursurile profesionale sunt organizate de Secretariatul de Stat pentru Culte in parteneriat cu Mitropolia Moldovei si Bucovinei si in colaborare cu Autoritatea Nationala de Turism.

Editia a VI-a a programului Patrimoniul religios al Romaniei – permanenta spirituala europeana se va desfasura sub inaltul patronaj al primului-ministru

Adrian Nastase si va fi dedicata omagierii a 500 de ani de la trecerea la cele vesnice a binecredinciosului Voievod Stefan cel Mare si Sfant, a informat marti Directia relatii cu mass-media a Ministerului Culturii si Cultelor.

De la trecerea la cele vesnice a Sfantului Paisie se implinesc anul acesta 210 de ani, prilej pentru care, cu sprijinul Guvernului Romaniei, a Mitropoliei Moldovei si Bucovinei, impreuna cu Manastirea Neamt, in semn de cinstire a memoriei marelui duhovnic, invatator, traitor si reformator al vietii monahale, a fost construit Centrul Social-Cultural ‘Sfantul Paisie de la Neamt’, care va fi sfintit si inaugurat, cu ocazia deschiderii oficiale a cursurilor de ghizi.

Duminica, 19 septembrie, se va inaugura si ‘Casa de pelerini Ierusalim-Hozeva’, in amintirea si cinstirea Sfantului Ioan Iacob Hozevitul de la Neamt, care si-a desavarsit pregatirea monahala in aceasta manastire si a fost ridicat in randul sfintilor in anul 1992 de catre Sfantul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pentru cursurile de ghizi si-au anuntat participarea peste 150 de cursanti provenind de la manastirile si monumentele de patrimoniu national, colectiile si muzeele confesionale ale cultelor religioase istorice: Biserica Ortodoxa Romana, Biserica romano-catolica, Biserica Romana Unita cu Roma (Greco-catolica), Biserica Reformata, Biserica Evanghelica C.A., Biserica Evanghelica S.P., Biserica Unitariana, Biserica Armeana, Biserica Ortodoxa de Rit Vechi, Cultul Mozaic si Cultul Musulman.

Cadre universitare, muzeografi, conservatori si restauratori vor sustine teme de mare interes profesional pentru protejarea patrimoniului cultural national religios si pentru valorificarea turistica a comorilor religioase pastrate de culte de-a lungul secolelor.

Cu prilejul inaugurarii cursurilor va avea loc vernisarea a cinci expozitii de grafica, acuarela, proiecte de arhitectura si fotografii cu teme legate de

patrimoniul cultural national religios.

Comentarii Facebook


Știri recente