La Mănăstirea Moisei s-a desfășurat prima ediție a Taberei de vară și de pictură „Sfântul Sava Brancovici”

Un grup de elevi de la școlile din Moisei, Vișeu de Sus, Borșa, Săcel, Petrova și Repedea a participat vara aceasta, alături de profesorii lor de religie, la prima ediție a Taberei de vară și de pictură „Sfântul Sava Brancovici”, informează Ziarul Lumina.

Tabăra s-a desfășurat la Mănăstirea Moisei, aflată sub oblăduirea Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului, un loc mirific, binecuvântat de Dumnezeu, datorită bunăvoinței și amabilității părintelui stareț Teofil Pop. Aici tinerii s-au inițiat în taina îmbinării culorilor și a icoanelor pe sticlă.

Respect pentru valorile românești și cultivarea virtuților creștine

În secolele XVII-XVIII la Mănăstirea Moisei a funcționat o școală de iconari, iar inițiatorii acestei tabere, starețul Teofil Pop și profesorul de religie Emilian Moldovan, au dorit să reînvie această artă sacră în sufletele copiilor. Prin această tabără de pictură, Biserica și Școala și-au dat mâna pentru a-L redescoperi pe Hristos tinerei generații și de a le insufla dragostea pentru frumos, respectul pentru valorile tradiționale românești și cultivarea virtuților creștine spre creșterea lor spirituală. Într-un cadru organizat, plăcut și liniștit, într-o atmosferă destinsă de vacanță, elevii îndrumați de dascălii lor (Moldovan Emilian, Hapca Axenia, Moldovan Raluca, Coman Ritta, Tomoiaga Alin, Maris Violeta, Kondrei Marisca și Chira Maria) au avut fericita ocazie de a lega noi prietenii, de a se îmbogăți sufletește și de a dobândi reale virtuți creștine. Au avut parte și de diverse activități recreative, învățând să creeze zgărdane, brățara prieteniei. Au participat la o acțiune de ecologizare în apropierea mănăstirii, iar în ultima seară au cântat și s-au bucurat în jurul unui foc de tabără. Au învățat ce înseamnă respectul reciproc, iubirea față de aproapele și față de Dumnezeu prin icoanele pe care le-au creat cu mâna lor, prin rugăciunile pe care le-au înălțat în timpul sfintelor slujbe la care au participat zilnic și prin Sfintele Taine ale Spovedaniei și Împărtășaniei pe care le-au primit.

La festivitatea de încheiere a acestei tabere, prin icoanele pictate de copii și sfințite de către gazda evenimentului, părintele stareț Teofil Pop, aceștia au dus bucurie și binecuvântare la casele și în familiile lor.

Comentarii Facebook


Știri recente